Gode his­to­ri­er fra Møre og Roms­dal.
Ta deg tid, opplev mer.

- Topp­tur­er i verdensklasse

Geiranger­fjor­den kan oppleves på så mange måter — også med ski på bena. Møre og Roms­dal opplever en eksplo­siv vekst i vinterturismen.

- Fylket er rett og slett verdens beste område for toppturer og frikjøring. Et eldorado for skientusiaster, sier Asbjørn Eggebø Næss (35). Han har reist verden rundt som profesjonell skikjører.

Ifølge reiselivsdestinasjonene på Sunnmøre og Romsdal og Nordmøre, blir det i år en eksplosiv vekst i vinterturismen i et fylke som så langt kanskje er mest kjent for sommerlige reiselivsfyrtårn som Geiranger, Trollstigen, Trollveggen og Atlanterhavsvegen.

Rekordsesong

- Det går mot rekordsesong. I vinter kommer flere tusen fra inn- og utland. Turoperatører og aktivitetsleverandører i markedet forteller om en pågang som de aldri før har opplevd, sier markedssjef Tom Anker Skrede i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre.

Kort vei til topp­tur­er: Asb­jørn Egge­bø Næss har reist ver­den rundt som pro­fesjonell skikjør­er før han val­gte å bosette seg i Møre og Roms­dal. Foto: Roar Harsvik.

Båten til fjells

Fantastiske reportasjer i internasjonale magasiner og god markedsføring av kombinasjonen alper og fjord har for pirret interessen til skientusiaster fra hele verden. Det har aldri vært større interesse for guidede toppturer, rundreiser med ski og konseptet «Ski and Sail» i Sunnmørsalpene med Hjørundfjorden, Romsdalen med Rauma og Sunndalen på Nordmøre.

Sun­n­mør­salpene: Fra dype fjorder til høye top­per, med Hjørund­fjor­den i bak­grun­nen. Foto: Nils Erik Bjørholt.

Verdensklasse

- I 13 år har jeg reist rundt i verden og opplevd de mest spektakulære steder. Men her får jeg det hele så tett på. Møre og Romsdal er i verdensklasse for toppturbasert frikjøring på ski, mener Asbjørn Eggebø Næss.

Han er sammen med blant andre Terje Håkonsen og Aksel Lund Svindal en av stjernene i den ultimate ski- og snowboardfilmen Supervention. Av mange omtalt som verdens råeste ski- og snowboardfilm. Nå hyller han Møre og Romsdal som et eldorado for toppturer.

Et hav av muligheter

- Det fantastiske med fylket er at man bor midt i et hav av muligheter. Det finnes nærmest en uendelig rekke av topper med en unik kombinasjon av fjord og fjell. Man ser fjorden eller sjøen mens man kjører på ski. For meg er det bare helt rått og et eldorado for det jeg driver med, forteller Eggebø Næss. Se Asbjørns favoritter i Møre og Romsdal.

Asb­jørn Egge­bø Næss på opp­drag for Haglöfs i Øksendalen, Hen­rik­bot­neb­ba i Sun­ndal. Foto: Haglöfs/​Hans Johansson

Skifylket

Sunnmøre og Hjørundfjorden er blant stedene som er med i skifilmen Supervention. Med Storfjorden og fjordbassenget i bunnen av fjellene, har skianlegget på Stranda vært mye brukt av film- og reklamebransjen. Selv mener Asbjørn at hele Skifylket Møre og Romsdal fortjener større oppmerksomhet som vinterdestinasjon.

Topp­tur med topp utsikt til både Molde og Åle­sund: Brustind i Møre og Roms­dal. Foto: Einar Engdal..

Internasjonal omtale

Nå tyder alt på at det er i ferd med å skje etter at reiselivet over tid har hatt med seg en rekke utenlandske journalister på visningsturer. - Vi har fått en fantastisk uttelling med knallgode reportasjer brettet ut over flere sider i mange og viktige magasiner og aviser i utlandet, forteller Tom Anker Skrede.

Mek­tig skue: Trol­lveg­gen i Rau­ma. Foto: Einar Engdal.

Guider i Møre og Romsdal


Vil du på tur med folk som kjen­ner området og mulighetene godt, er det en rekke guide­virk­somheter du kan kon­tak­te

DID Adven­ture
Fjellsen­tralen

Ski Roms­dal
The Moun­tain­guide
Actin
Norges­guidene
Con­trast Adven­ture
Norsk Gåse­hud