Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
-W1E1782-221601-skikjoering-enden-av-geirangerfjorden-i-bakgrunnen-foto-fredrik_schenholm-visitnorway.jpg

Hopp i havet for en utsikt: Skikjøring med Geirangerfjorden i bakgrunnen. Foto; Fredrik Schenholm/visitnorway.no

Vinterboom for fjell og fjord:

- Toppturer i verdensklasse

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Geirangerfjorden kan oppleves på så mange måter - også med ski på bena. Møre og Romsdal opplever en eksplosiv vekst i vinterturismen.

- Fylket er rett og slett verdens beste område for toppturer og frikjøring. Et eldorado for skientusiaster, sier Asbjørn Eggebø Næss (35). Han har reist verden rundt som profesjonell skikjører.


Ifølge reiselivsdestinasjonene på Sunnmøre og Romsdal og Nordmøre, blir det i år en eksplosiv vekst i vinterturismen i et fylke som så langt kanskje er mest kjent for sommerlige reiselivsfyrtårn som Geiranger, Trollstigen, Trollveggen og Atlanterhavsvegen.

Stjernekjoerer-fra-Supervention.jpg

Kort vei til toppturer: Asbjørn Eggebø Næss har reist verden rundt som profesjonell skikjører før han valgte å bosette seg i Møre og Romsdal. Foto: Roar Harsvik. 

Rekordsesong

- Det går mot rekordsesong. I vinter kommer flere tusen fra inn- og utland. Turoperatører og aktivitetsleverandører i markedet forteller om en pågang som de aldri før har opplevd, sier markedssjef Tom Anker Skrede i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre.

Hjørundfjorden i bakgrunnen. Foto: Nils Erik Bjørholt

Sunnmørsalpene: Fra dype fjorder til høye topper, med Hjørundfjorden i bakgrunnen. Foto: Nils Erik Bjørholt.

Båten til fjells

Fantastiske reportasjer i internasjonale magasiner og god markedsføring av kombinasjonen alper og fjord har for pirret interessen til skientusiaster fra hele verden. Det har aldri vært større interesse for guidede toppturer, rundreiser med ski og konseptet «Ski and Sail» i Sunnmørsalpene med Hjørundfjorden, Romsdalen med Rauma og Sunndalen på Nordmøre.

Verdensklasse

- I 13 år har jeg reist rundt i verden og opplevd de mest spektakulære steder. Men her får jeg det hele så tett på. Møre og Romsdal er i verdensklasse for toppturbasert frikjøring på ski, mener Asbjørn Eggebø Næss.


Han er sammen med blant andre Terje Håkonsen og Aksel Lund Svindal en av stjernene i den ultimate ski- og snowboardfilmen Supervention. Av mange omtalt som verdens råeste ski- og snowboardfilm. Nå hyller han Møre og Romsdal som et eldorado for toppturer.

Se flere opplevelser
asbjorn_supervention_hagloefs_moere_og_romsdal.jpg

Asbjørn Eggebø Næss på oppdrag for Haglöfs i Øksendalen, Henrikbotnebba i Sunndal. Foto: Haglöfs/Hans Johansson

Et hav av muligheter

- Det fantastiske med fylket er at man bor midt i et hav av muligheter. Det finnes nærmest en uendelig rekke av topper med en unik kombinasjon av fjord og fjell. Man ser fjorden eller sjøen mens man kjører på ski. For meg er det bare helt rått og et eldorado for det jeg driver med, forteller Eggebø Næss. Se Asbjørns favoritter i Møre og Romsdal. 

Brustind_6_foto_Einar_Engdal0x143X1700x958-jpg-1140_570-croped.jpg

Topptur med topp utsikt til både Molde og Ålesund: Brustind i Møre og Romsdal. Foto: Einar Engdal..

Skifylket

Sunnmøre og Hjørundfjorden er blant stedene som er med i skifilmen Supervention. Med Storfjorden og fjordbassenget i bunnen av fjellene, har skianlegget på Stranda vært mye brukt av film- og reklamebransjen. Selv mener Asbjørn at hele Skifylket Møre og Romsdal fortjener større oppmerksomhet som vinterdestinasjon.

trollveggen_einarengdal.jpg

Mektig skue: Trollveggen i Rauma. Foto: Einar Engdal. 

Internasjonal omtale

Nå tyder alt på at det er i ferd med å skje etter at reiselivet over tid har hatt med seg en rekke utenlandske journalister på visningsturer. - Vi har fått en fantastisk uttelling med knallgode reportasjer brettet ut over flere sider i mange og viktige magasiner og aviser i utlandet, forteller Tom Anker Skrede.

Guider i Møre og Romsdal


Vil du på tur med folk som kjenner området og mulighetene godt, er det en rekke guidevirksomheter du kan kontakte

DID Adventure

Fjellsentralen


Ski Romsdal


The Mountainguide

Actin

Norgesguidene

Contrast Adventure 

Norsk Gåsehud

Del: