Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Smøla_Veiholmen-guide2_foto_oddgeir_visnes

Historieforteller i aksjon: Værguiden Roald Danielsen forteller om gutten og slipesteinen - se video nederst i artikkelen. 

Værharde Veiholmen:

Her ruster selv tannreguleringen

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

- Når stormene raser ligger saltdrevet over hele holmen her. Det er så galt at unge med tannregulering må holde igjen kjeften for at den ikke skal ruste!

Væreiernes tid er forbi på maritime og idylliske Veiholmen, det største fiskeværet sør for Lofoten. Nå er det den fargerike værguiden Roald Danielsen som råder grunnen og forteller historiene om et råbarket fiskevær hvor selv tannreguleringene ruster. Sjekk videoene med den kunnskapsrike værguiden i fri utfoldelse lenger ned i artikkelen.

Smøla_Veiholmen-kveldssol_foto_oddgeir_visnes

Fra sin beste side: Veiholmen i sol og finvær er en flott opplevelse. Når uværet raser, er det best å holde seg innendørs.

Vei til havs

For å komme til Veiholmen må du følge veien som går lengst ut i havet her til lands. Veien som knytter Veiholmen til øykommunen Smøla, går over bruer, fyllinger, gjennom beskyttende moloer og er en fantastisk reise i seg selv.

SE VIDEO DER VÆRGUIDE ROALD DANIELSEN FORTELLER OM VEIHOLMEN PÅ SMØLA

Se Roald Danielsen fortelle om mannen som reddet livet ved hjelp av en flaggstang, og om gutten med slipesteinen lenger ned i artikkelen!

Se flere opplevelser
Smøla_Veiholmen-guide_foto_oddgeir_visnes

Nesten som Atlanterhavsveien: Veien ut til Veiholmen ytterst på Smøla snor seg mellom homer og skjær. Fiskeværet ligger kun noen timer og et par ferger unna sin mer berømte storebror, Atlanterhavsveien.  

Livlig fiskevær

På dette fiskeværet er det fortsatt folk å finne bak gardinene i husrekkene. I dag er det rundt 300 fastboende som livnærer seg av fiske og turisme på holmen, eller "skjæret" som de innfødte sier. På sommeren er det svært så livlig på Veiholmen.

Smøla_Veiholmen-guide_foto_oddgeir_visnes

Få kjenner Veiholmen på Smøla så godt som Roald Danielsen. Han er selvlært værguide, og kan de fleste historiene om fiskeværet etter å ha bodd her hele livet. Foto: Oddgeir Visnes.

Enkelt og eksotisk

Gammel og ny bebyggelse ligger i tette klynger, små museer og gallerier på rekke og rad, og Veiholmen har flere maritime og trivelige spise- og skjenkesteder. På en sementvei kan man rusle fra det ene siden av været og over til den andre.  Det er enkelt og så eksotisk på samme tid. En lun og trygg båthavn er et yndet mål for båtfolket.

smøla-veiholmen-oversikt_foto-oddgeir-visnes

Dramatiske forlis

Den lille holmen er siste stripe av land ut mot havet og stedets historie bærer naturlig nok preg av skipskatastrofer, dramatiske forlis og mange tapte liv i havgapet i et av landets tøffeste farvann.  Det er mildt sagt urent med skvalpeskjær og flere tusen småholmer.

Veiholmen-smøla-boliger-idyll4-foto_oddgeir-visnes

Bygde hus av skipsvrak

- Mange av skjærene og holmene rundt her har fått navn etter dramatiske skipsforlis. Men skipsvrakene og restene av dem var også ettertraktet som byggmateriale. Her finnes jo ikke trær eller trevirke. I mange av husene ser man fortsatt båtnagler i materialene som er brukt, forteller værguide Danielsen.

_MGL0226_behandlet.jpg

Kaffebaren Liebhaber er en av de to butikkene som finnes på Veiholmen. Coop er den andre.  

Klamrer seg fast

Med et høyeste punkt drøye syv meter over havet på fjære sjø, er holmen naturlig nok svært utsatt for springflo og storm. Og vinterstormene med saltdrevet er en stor utfordring for huseierne. Men i motsetning til mange andre er det ikke et fraflyttet fiskevær. Mange klorer seg fast og har satset på turisme ute i havgapet.

Se flere opplevelser
Del: