Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk
Tindesenteret Åndalsnes Sommer Nordvest

En hyllest til bratt friluftsliv

Drømmen om et nasjonalt tindesenter begynte for hele åtte år siden. Nå har den store drømmen blitt til virkelighet med et imponerende signalbygg ved sjøkanten i Norges egen tindehovedstad, Åndalsnes. Tindesenteret ble åpnet i mai i år med en stor markering og hyllest av Kronprins Haakon.

- Det er jo fjellene og naturen her i Åndalsnes som gjør at dette er det eneste stedet i Norge det kan være et nasjonalt tindesenter, forteller daglig leder ved Tindesenteret Anita Vik Buckley.

Bli med inn i Tindesenteret - SE VIDEO:

Norges egen tindehovedstad

Det er ikke uten grunn at Åndalsnes blir kalt for Norges tindehovedstad. Den lille byen med 4000 innbyggere, som også blir kalt "Alpebyen ved fjorden," er omringet av høye fjell på over 1800 meter med Trolltindene, Vengetindene og Romsdalshorn som de mest spektakulære. Her finner man også den verdenskjente Trollstigen og Trollveggen, samt attraksjonene Raumabanen, Romsdalsfjorden, Romsdalseggen, Romsdalstrappa og utsiktspunktet Rampestreken. Tindesenteret skal løfte frem den stolte tindehistorien i Rauma og være et møtested for alle fjellentusiaster som besøker kommunen.

Se flere
Utstilling Tindesenteret Åndalsnes
Utstillingene ved Tindesenteret er preget av interaktivitet og historiefortelling. (Foto: Oddgeir Visnes)

Klatrevegg i særklasse

Tindesenteret er et innholdsrikt opplevelsessenter og en hyllest til bratt friluftsliv. - Romsdalen er jo internasjonalt kjent for klatring, og her på senteret finner man Norges aller høyeste innendørs klatrevegg, forteller Anita. Den høyeste klatreruten i senteret er på hele 21 meter, men det finnes også enklere ruter, buldrevegger og buldrehuler hvor de aller minste klatrerne kan utfordre seg selv. Klatrehallen i Åndalsnes inneholder hele 60 ulike klatrerruter med varierende vanskelighetsgrad som er tilrettelagt for både voksne og barn.

Anita Vik Buckley Tindesenteret Åndalsnes Nordvest
Anita Vik Buckley er daglig leder ved Tindesenteret på Åndalsnes. (Foto: Oddgeir Visnes)
Se flere

Et mangfold av aktiviteter

I tillegg til klatreveggen finnes det et eget filmrom i senteret, fjellbibliotek, museumsbutikk og egen tinderestaurant. Tinderestauranten, også kalt Spiret Spiseri, serverer varierte og spennende retter basert på sesongens råvarer. Restauranten har både inne- og uteservering og er åpen for både fjellsko og finsko.

Daglig leder ved Tindesenteret forteller at de også har en egen utstilling hvor de legger opp til mye interaktivitet og historiefortelling gjennom gamle gjenstander. Her får man mulighet til å både ta på og leke med gjenstandene. Målet er å formidle tindesportens utvikling gjennom interaktiv læring. Styreleder i Norsk Tindesenter, Fred Husøy forteller at de har mye spennende utstyr tilgjengelig. - Vi har blant annet utstyr fra den første norske ekspedisjonen til Mount Everest og ski som Roald Amundsen brukte da han hadde treningstur over Hardangervidda. Museet bygger på samlingen som Arne Randers Heen, også kalt "Kongen av Romsdalshorn," har bygd opp over mange år.

Opplev mer

Se flere