Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Togkapell_2_torunn_dyrkorn61x90X1496x856.jpg

Unikt i Åndalsnes, satte kirken på skinner og folk strømmet til. (Foto: Reidulf Dyrkorn) 

Unikt i Åndalsnes:

Dette er en kirke

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Åndalsnes satte kirken på skinner og folk strømmet til. Togkapellet har besøkstall som mange kirker bare kan drømme om, og er åpen for alle hver dag hele året.

– Sist sommer var minst 25 0000 mennesker fra 30 forskjellige land innom togkapellet, forteller Sigurd Bredal. Han er mannen bak ideen om et kapell på skinner sentralt plassert ved Åndalsnes Jernbanestasjon hvor det er kort vei til store turistattraksjoner som Trollstigen, Trollveggen og Trollveggen Besøkssenter.

alter.jpg

Alteret er laget av jernbanesviller. Det er tegnet av Sigurd Bredal som er mannen bak det unike togkapellet på Åndalsnes, verdens eneste. Foto: Leif Jonny Olestad

Unike Åndalsnes

I fjor lot statsminister Jens Stoltenberg seg begeistre av Åndalsnes, Rauma og naturen rundt. I år var det Kronprinsesse Mette-Marit ifølge Åndalsnes Avis: - Åndalsnes og området rundt må være unikt. Det er så vakkert her, sa Mette-Marit under kronprinsparets besøk 25.mai i år.

Les mer om Trollstigen og Åndalsnes, turtips, andre attraksjoner.

Verdens eneste

Unikt er også togkapellet på Åndalsnes fordi det er det eneste av sitt slag i hele verden.  Dørene er åpne for alle. Toget er alltid i rute for en reise på det indre plan, for ettertanke, meditasjon, for å tenne et lys, be en bønn eller skrive en hilsen i gjesteboken. De tre-fire siste årene har det unike togkapellet blitt en stor turistattraksjon.

Her finner du overnattingsmuligheter ved Trollstigen.

DSC_99100x597X2467x2964.JPG

Lyshjul. Et gammel vognhjul.
Foto: Leif Jonny Olestad

Alter av sviller

På utsiden ser kapellet ut som en hvilken som helst jernbanevogn. Inne i kupeen er den en stille, sakral stemning med levende lys og dempet, rolig musikk fra lydanlegget.

Midt i jernbanevogna står et alter bygd av sviller og utformet som en skinnegang.

Bak alteret en altertavle som er et vakkert glassmaleri på kupevinduet. I kapellet står også et stort lyshjul, også det av materialer fra jernbanen.

Se flere opplevelser

”Gudsvogn”

Den unike kirken på skinner er en modernisert jernbanevogn fra 1930-tallet. Den ble brukt som businessvogn på Bergensbanen før den endte som ”Gudsvogn” på Raumabanens endestasjon. Det er ingen Gudstjenester i togkapellet, men den brukes til barnedåp og bryllup og er ellers åpen for alle hver dag hele året.

Turforslag med bil fra Molde til Åndalsnes og Trollstigen.

DSC_9912.JPG

I denne kirken sitter du komfortabelt. Foto: Leif Jonny Olestad

”Kirken på sporet”

Ideen om en jernbanevogn som kapell fikk Sigurd under et møte med Kirkedepartementet for 12 år siden. Departementet hadde startet et kapellprosjekt om å bringe alteret ut til folket. Prosjektet hadde pussig nok navnet ”Kirken på sporet”.

- NSB tente også på ideen og deretter gikk alt på skinner.  Togkapellet ble vigslet i 2003 med Kongen og Dronningen som æresgjester, forteller Bredal som selv kan se tilbake på hele 44 års tjeneste i NSB. I dag er 76-åringen styreleder for den tverrkirkelige stiftelsen som eier Togkapellet.

Sigurds reisetips:

- Det er to turistattraksjoner som peker seg ut og som jeg anbefaler alle å oppleve minst en gang i livet: Raumabanen og Trollstigen. Begge disse attraksjonene gir meg, og mange med meg, en dramatisk og spennende natur- og kulturopplevelse, sier Sigurd Bredal.

Trollstigen er en av landets aller største og mest besøkte turistattraksjoner. Nå fornyet med spektakulære utsiktspunkter.

Trollstigen 2012. Foto: Oddgeir Visnes

Raumabanen – også omtalt som Norges vakreste togtur - er en fantastisk reise gjennom Guds vakre og dramatiske natur, og over håndbygget ingeniørkunst som Kylling bru.  I sommersesongen er det guidede turer med Raumabanen tur-retur Åndalsnes-Dombås.

PS: Raumabanen er populær som aldri før og i år har NSB mottatt hele 30 000 forhåndsbestillinger til togturen fra passasjerer om bord i cruiseskipene som anløper Åndalsnes.

Del: