Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Syvsoestre-fra-Skageflaa.jpg

Naturens eget mesterverk: Geirangerfjorden, Syv søstre og Skageflå har inspirert Disney og er noen av landets mest kjente naturattraksjoner. Foto: Per Eide/FjordNorge. 

Turist i Geiranger:

Dette bør du få med deg

Tekst: TIBE
Del: 

Verdensarvbygda Geiranger invaderes årlig av nærmere 700 000 turister. Katastrofefilmen «Bølgen» vil trolig føre til enda større interesse for et av de store reiselivsfyrtårnene i Norge.

Turistsjef og reiselivsnestor Ove Skylstad kjenner Geiranger bedre enn sin egen bukselomme. Her er hans anbefalinger om hva du bør få med deg av opplevelser i turistmaskinen som før eller siden vil bli herjet av en varslet naturkatastrofe av enorme dimensjoner.

Geirangerfjorden

- Om man ikke kommer sjøveien bør man absolutt få med seg en sightseeing på fjorden som i flere medier er kåret til verdens vakreste.  Geirangerfjorden kan man oppleve på forskjellige måter, sier Skylstad:


M/S Geirangerfjord har en halvannen times rundtur på Geirangerfjorden med minnerike naturscener med fosser og fjellgårder. Vil du ha en mer fartsfylt opplevelse kan du bli med en RIB-båt hvor du også kommer tettere på elementene. Kajakk er et alternativ for en litt roligere opplevelse av fjorden som inspirerte og er med i Disney-suksessen «Frozen». En fjerde mulighet er ferga Geiranger-Hellesylt som gir deg anledning til å sprade rundt på dekk undervegs og ta med deg kjøretøyet.

Syvsoestre-fra-Skageflaa.jpg

En rundtur på fjorden kan kombineres med en bratt fottur opp til Skageflå, fjellgården som ligger 250 meter over havet.

Skageflå

Er du eller dere blant de litt spreke, bør kombinasjonen av fjordsightseeing og et besøk på fjellgården Skageflå 250 meter over havet være en perfekt match. 


- Turen opp den bratte, men gode stien som snor seg opp murte trapper, dels på bratte fjellet med trygge rekkverk og en svimlende utsikt, vil være øyeblikk som man kommer til å huske, mener turistsjefen.

Båt eller bena

Er man ekstra sprek kan du går tilbake til Geiranger sentrum fra Skageflå via Homlongssetra og Homlong. Eller man kan gå ned fra Skageflå og ta båten tilbake til Geiranger sentrum.

Se flere opplevelser
eMobility_Foto_JohannesLovund-6767.jpg

I Geiranger anbefales å leie en el-bil hvor du kan være din egen guide ved hjelp av GPS. 

Grønne el-biler

Geiranger kan du nå oppleve i en av de mange el-bilene som suser rundt i Geiranger med egen GPS-guide på norsk, engelsk og tysk.


- Sett deg inn i de små, morsomme elbilene av typen Twizzy, velg en tur på GPS-en og følg instruksene. Med disse og et smil om munnen kan du besøke kjente utsiktspunkter som Ørnevegen, Fyldalsjuvet og Dalsnibba, forklarer Skylstad. 

Grønn transport

Geiranger har skaffet seg Norges største flåte av slike biler og konseptet passer godt inn i Grøn Fjord 2020 som er Verdensarvstiftelsen Geirangerfjordens prosjekt for sporløs ferdsel. Stiftelsen jobber for å gjøre Geiranger til et utstillingsvindu for grønn teknologi innen transport. Konseptet med el-bilene er hentet fra storbyer som Paris, Barcelona og Roma. 


- Alternativt kan man gå for en el-sykkel som gjør motbakkene til en lek. Så her er det bare å ta med seg fotoapparatet og utforske Geiranger fra sykkelsetet, foreslår Skylstad.

geiranger-mai-2012-415-behandlet6x73X3993x2426.jpg

Vil du være litt råflott kan du eller dere også leie dere en limousin hvor fargerike Hallgeir Greger er både guide og den perfekte privatsjåfør

Til seters i limo

Vil man være litt mer råflott - og noe mindre miljøbevisst - kan man også leie sightseeing i en Hollywood-limousin og oppleve Geiranger bak sota ruter og på første klasse. Det er Hallgeir Greger som driver virksomheten, er guide og den perfekte sjåfør. Hallgeir er en fargerik person i turistbygda og ble blant annet portrettert i NRK-serien «Folk».  Han tilbyr også guida turer til flotte nærområder rundt Geiranger og tar dere gjerne til seters i en limousin.

Storsaeterfossen---geiranger.jpg

Storseterfossen er en av få fosser hvor du kan gå bak og under fossen og få en helt spesiell opplevelse.

Storseterfossen

- Fosser har vi vel alle sett, men kanskje ikke en foss fra baksiden. Da bør man ta seg tid til å oppleve Storseterfossen. Den 30 meter høye fossen står i en bue ut fra fjellet slik at man kan gå under og bak fossen. En fantastisk opplevelse, forteller Skylstad.


Storseterfossen ligger en 45 minutters lang fottur på en god sti fra Westerås Gård. Sherpaer fra Nepal har lagt ned mange timer og steiner så man går på en steinlagt sti nesten hele turen.

wester__sg__rd_fredjonny.jpg

Iris og Arnfinn Westerås driver fantastiske Westerås Gård med låverestaurant og overnatting på kanten av stupet 320 loddrette mer over Geirangerfjorden. Bratt servering - himmelsk utsikt.

Bratt servering

Westerås Gård er en perle du bør få med deg. Iris og Arnfinn Westerås driver låverestaurant og gård med overnatting helt på kanten av stupet, 320 loddrette meter over den verdensberømte Geirangerfjorden. Fra fjellhylla er det bratt servering og en himmelsk utsikt. Gården var en av attraksjonene som ble testet, plukket ut og anbefalt av Disneys eget reiseselskap i kjølvannet av filmen «Frozen». 

Vesteråsfjellet

Mange benytter også anledning til å gå de 20 minuttene fra gården og til utsiktspunktet over Geiranger i Vesteråsfjellet. Her går turen i fint kulturlandskap med beitende sauer, geiter og lama. Det er bare å senke skuldrene og nyte stunden.

fossevandring_geiranger_foto_oddgeir-visnes

Fossevandringen er den nyeste attraksjonen i Geiranger med sine 327 trappetrinn fra sentrum og opp til Fjordsenteret.

Rått, vått og flott

I fjor fikk Geiranger en ny turistattraksjon med en forfriskende fossevandring langs en spektakulær gangveg til 12 millioner kroner. Den spennende kombinasjonen av vill natur og spennende arkitektur skal få turister og besøkende til å bruke beine og ikke bil eller buss opp og ned bratte, svingete veier i Geiranger. Vandringen opp og ned 327 trappetrinn, platåer og høye, luftige utsiktspunkt, skjer tett på Storfossen. Fossevandringen går fra Geiranger sentrum og til Norsk Fjordsenter og Hotel Union.

Fjordsenteret

Når du først er på toppen anbefales i stikke innom Norsk Fjordsenter hvis du vil vite mer om UNESCO verdensarv, skaffe deg litt lokalkunnskap krydret med en mektig bildepresentasjon av verdensarvområdet.

Se flere opplevelser
Geiranger_spabehandling_unionhotel_foto_oddgeir_visnes.jpg

Union Hotell i Geiranger går for å være et av landets beste spa-hotell. Her er det både målt og dokumentert at det er sterke energisoner.

Union Spa og hotell

På den andre siden av veien for Fjordsenteret ligger Union Hotel som i dag drives av ekteparet Sindre og Monja Mjelva. Sindres oldeforeldre kjøpte hotellet i 1899. Hotellet går for å være en av de beste Spa-hotellene i landet. Union Spa bokstavelig talt strutter av energi. Hotellet har gått vitenskapelig til verks og kan faktisk dokumentere målinger av energifelt som er helt i toppklassen.

Superenergi

Breene som for titusen år siden formet Geirangerfjorden, skapte kraftige energisoner. På Union er det mål energifelt helt opp mot 10 000 Bovis måleenheter, ifølge Monja Mjelva. 6500 er det nøytrale målet for energi. Enkelt fortalt vil verdier under frata deg energi, mens tall over 6500 vil tilføre deg energi. Den vitenskapelige kartleggingen er ikke brukt i den norske markedsføringen fordi det kan virke litt fremmed for oss i vesten. Det asiatiske markedet er imidlertid svært mottakelige for det.

Geiranger-spa--skagefl__--veteranbil-325-behandlet.jpg

Tidligere hotelldirektør Karl Mjelva er hektet på veteranbiler og har en flott utstilling i kjelleren på hotellet.

Veteranbiler

I kjelleren på hotellet finnes en fantastisk flott utstilling av veteranbiler. Den pensjonerte hotelldirektøren ved Union Hotell, Karl Mjelva, er fullstendig hekta på veteranbiler og har nå ti flotte doninger av edel årgang samlet i veteranbilmuseet.

Kjører kongelige

Selv lærte han å kjøre som syvåring og når kongelige besøker Geiranger får de som regel sitte på i Karl Mjelvas Buick 1932-modell med Mjelva bak rattet. Flere av de flotte bilene som ble brukt til å vise turistene rundt i Geiranger på 1920- og 30-tallet er fremdeles i bra stand. Og fortsatt kan hotellets gjester leie bilene med sjåfør til korte turer.  Hotellet er den eneste helårsbedriften innen reiseliv i Geiranger.

Egen sjokoladefabrikk

Når det kommer til mat og drikke har Geiranger sitt eget bakeri med eget utsalg, eget bryggeri (Geirangerøl) og til og med sin egen sjokoladefabrikk.

Geiranger Sjokolade er trolig den første sjokoladefabrikken i verden som holder til og produserer sjokolade i et naust. Brunostkonfekt er en av variantene og det er ingen nordmann, men en svenske som skapte suksess med både brunost og andre smaker fra lokale råvarer i konfekten - som blåbær fra fjellene rundt fjorden, bringebær fra Norddal og jordbær fra Valldal.

Rent håndarbeid

På sjokoladefabrikken lager svenske Bengt Dahlberg alt fra grunnen av uten konserveringsmiddel eller andre tilsettingsstoffer. Virksomheten er et rent håndarbeid. Fabrikken ligger i naustkjelleren. Vil du se på selve produksjonen kan du gå ned til fjordsiden av naustet og kikke inn gjennom vinduet.

Mat og drikke

- Gourmetiske opplevelser får man hos Brasseriet Posten i det gamle posthuset i Geiranger, på den sjarmerende låverestauranten på Westerås Gård, i Olabuda Restaurant som romma den første landhandelen og dampskipsekspedisjonen i Geiranger, eller på hotellene i Geiranger, sier turistsjefen.

utkikkspunkt-Jarle-Waehler.jpg

Dalsnibba er Europas høyeste fjordutsikt. I år rustet opp med utsiktsplatåer.

Fjord i solnedgang

Som en avslutning på dagen og for å få med solnedgangen over fjordlandskapet, foreslår Skylstad et besøk på Europas høyeste fjordutsikt Dalsnibba. I år er utsiktspunktet rustet opp blant annet med utsiktsplatåer og utspring slik at man virkelig kan trekke inn synet av det mange mener er et av naturens mesterverk.

PS: En god del av aktivitetene kan du eller dere bestille på forhånd gjennom nettstedet www.geirangerfjord.no. Der er også en veldig bra samling av aktiviteter og turmuligheter.

Se flere opplevelser
Del: