Gode his­to­ri­er fra Møre og Roms­dal.
Ta deg tid, opplev mer.

Tar båten til fjells

I Åle­sund tar de ski­tur­is­tene om bord i en båt og set­ter kursen mot Sun­n­mør­salpene. Fjord og fjell i en og samme unike vin­ter­pakke. Sun­n­mørsk og genialt.

Toppturen starter omtrent rett fra båtdekket. På toppen er utsikten majestetisk til alpelandskapet og ned til fjordbassenget i bunnen av bakken. Høydepunktet er nedturen mot fjorden i uberørt puddersnø. Slik blir kystbyen Ålesund til skibyen Ålesund.

<strong><br>Fantastisk</strong>

Fantastisk vakkert. Sunnmørsalpene er noe helt spesielt, sa Norges tidligere skidronning Anette Bøe til TV2 da hun testet konseptet med båttur og topptur. Les hele TV2 saken her

<br><strong>Veltrente voksne</strong>

Det er ikke unge skijunkies, men godt voksne skientusiaster som er i flertall om bord i fiskeskøyta til Stein Magne Hoff i Actin AS.

Mange av dem er midt i 50-årene, men godt trente fordi flere av toppturene er krevende, sier den tidligere helsestudioeieren som er en av flere aktører i Ålesund som tilbyr turister fra inn- og utland Ski og Seil med skøyte eller seilbåt.

Skøy­ta tar deg til urørt pud­der­snø! Foto: Sverre Hjørnevik.

<strong><br>Kortreist mat</strong>

Ombord serveres tre daglige måltider og god drikke. Aller helst lokal og kortreist mat. Det spares ikke på noe, så her får man mye for pengene: God mat og drikke, to kvalifiserte turguider, overnatting i en uke, transport og unike opplevelser for kun kr 14.000 per person.

<strong><br>Ny topp hver dag</strong>

Jeg har med grupper fra seks til 12 personer på turer fra tre til syv dager. Hver dag bestiges en ny fjelltopp. Flere av dem ville være umulige å nå uten båt, forteller Hoff som opererer i Hjørundfjorden. En fjord omkranset av stupbratte fjellsider og taggete tinder. Nabofjorden er den mer berømte Geirangerfjorden.

Ski­tur med vakre Hjørund­fjor­den i bak­grun­nen
Foto: Sverre Hjørnevik.

<strong><br>7000 høydemeter</strong>

Hvilke topper man velger avhenger av vær, vind og snøforhold. Under normale forhold blir det 5000 til 7000 høydemeter i løpet av en uke. De fleste skientusiastene Hoff har med på fjorden og i fjellet er nordmenn med sans for toppturer og løssnøkjøring. Men interessen fra utlandet er stor etter mye omtale i utenlandske medier.

<br><strong>Har alper - mangler fjord</strong>

- De utenlandske gjestene kommer ofte fra land som har flotte skiområder og alper, men som mangler den unike kombinasjonen av fjell og fjord, sier markedssjef Tom Anker Skrede i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre.

Finn overnatting i Ålesund og Sunnmøre.

<br><strong>Ski og shopping</strong>

En annen måte å oppleve skibyen Ålesund på er å kjøpe Alpepass og bo flott og godt på Hotel Brosundet. Et av landets aller lekreste, ifølge Dagbladet. Hotellpakken med Alpepass kan kjøpes for en til fem dager. Egen bil eller leiebil gjør det enkelt å forflytte seg dit snøen til enhver tid er best.

Bro­sun­det, et av lan­dets lekreste hotell i følge Dag­bladet.
Foto: Steve Røyset.

<strong><br>Alpepasset</strong>

Alpepasset er et felles heiskort som gjelder åtte utvalgte skidestinasjoner på Nordvestlandet. Snøentusiaster i alle aldre får dermed tilgang på blant annet 36 heiser, over 60 nedfarter, 800 meters fallhøyde, terrengparker, frikjøring og masse snø og moro. Fjellene er bare en liten biltur unna jugendstilbyen Ålesund.

Ren­ner ned til van­net: Herlig! Foto: Mat­tias Fredriksson.