Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Kurt-Asles-proff-tips.jpg

Kurt Asle Arvesen fra Eresfjord i Møre og Romsdal er en av Norges mest profilerte syklister gjennom tidene. Foto: Frank Karlsen.

Kurt Asles proff-tips:

Fire friske i sykkelbygda Eresfjord

Tekst: Lillian Langset
Del: 

Den lille bygda Eresfjord i Nesset kommune er full av sykkelentusiaster og sykkelglede. Her deler en av Norges mest profilerte syklister, Kurt Asle Arvesen, fire unike turer med utgangspunkt i hjembygda Eresfjord. 

Eresfjord er Norges sykkelbygd nummer 1. Utover at det står over hundre fargerike sykler rundt om i bygda, blir det også arrangert flere sykkelritt gjennom året. Lokalbefolkningen stiller alltid opp på sykkelrittet Bygda Rundt, og tar ofte frem sykkelen når de både skal til naboer og butikken. De er rett og slett ivrige syklister.

Skjermbilde-2018-06-28-kl.-11.28.30.png

Stjerneskuddet Bjørn Tore Hoem fra Eresfjord er nå på veg mot en proffkarriere. Foto: Bjørn Magne Øverås.

Eliten fra sykkelbygda

Flere norske sykkelprofiler kommer fra Eresfjord. Den mest profilerte er Kurt Asle Arvesen. Han har vært med å øke sykkelinteressen i bygda kraftig. Vegard Øverås Lied er også tidligere Norgesmester og nordisk mester i landeveisritt flere ganger. 


- I dag har vi Bjørn Tore Hoem, også Eresfjording. Han er på full fart mot en proffkarriere. Eresfjord er altså sykkelbygda fremfor noen andre, forteller Turid Leirvoll Øverås i Eresfjord Bike Art Project. Dette er navnet på prosjektet som har bidratt til å sette ut over hundre sykler til pynt rundt om i bygda. - Vi bruker mye tid på dette prosjektet for å gi bygda vår nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, og for å vise at vi er stolte av å være en sykkelbygd, forteller Øverås.

IMG_1808.jpg

Syklene i Eresfjord blir ofte fotografert av forbipasserende, både nordmenn og internasjonale turister.  Foto: Lillian Langset.

Unike blikkfang i naturen

Det er nå sykler rundt hvert et hjørne i Eresfjorden, både høyt og lavt, og i mange forskjellige farger.  - Marit Rasten Leirvoll er damen som startet opp prosjektet, og vi er mange som har hjulpet til. Vi har satt ut over 100 sykler. 106 er til nå malt i forskjellige farger og klargjort. Det er noen få sykler som ikke er satt ut enda, men de skal vi finne plasser til rundt om i bygda, sier Øverås.


Syklene i bygda har blitt en attraksjon. - Det er mange som stopper opp for å ta bilder av syklene. Mange av disse bildene kan vi se igjen på blant annet Instagram. Jeg har også blitt fortalt av barnefamilier at barna i baksetet teller så mange sykler de ser på farten igjennom bygda, forteller hun. 

IMG_1795_behandlet_beskj__rt.jpg

Eresfjord er en sjarmerende bygd med ca 450 innbyggere, spesielt kjent for sine fjell og turområder. Foto: Lillian Langset. 

Flere årlige sykkelritt

Bygda Rundt er ett av tre forskjellige sykkelarrangement i bygda, som Eresfjord IL står bak hvert år. I tillegg arrangeres det også Eresfjord Classic, som er et 8 kilometer motbakkeritt med mål på toppen av Vistdalsheia. Sykkelrittet er kort, men har en gjennomsnittsstigning på ti prosent. Under arrangementet er det også åpent for å løpe, gå på rulleski eller sykle på elsykkel. 


Det siste sykkelrittet som arrangeres i Eresfjord er Aursjøen Opp, som går av stabelen 11. august i Eikesdalen. Etter 30 kilometer, for det meste på grusvei, krysser man mållinjen ved den idylliske Aursjøhytta

Se flere opplevelser
Skjermbilde-2018-06-28-kl.-11.26.28.png

Kurt Asle Arvesen har syklet mange mil med utgangspunkt fra den idylliske lille bygda Eresfjord. Foto: Bjørn Magne Øverås.

Dette er proffens sykkelfavoritter

Kurt Asle Arvesen fra Eresfjord i Nesset kommune, er en av Norges mest profilerte syklister gjennom tidene. I 1997 ble han U23 verdensmester, og året etter var han proff. Med fem deltagelser i Tour de France og en etappeseier, samt to etappeseiere i Giro de Italia, kan han se tilbake på en fantastisk karriere. Her deler han fire friske turer med utgangspunkt fra hjembygda Eresfjord. 


Skjermbilde-2018-07-02-kl.-07.32.02.png

Turen rundt fjorden er ca 100 km lang og går i kupert og vakkert terreng. 

1. Enestående natur

- Jeg har syklet mange turer med utgangspunkt fra Eresfjord. En av turene jeg liker godt går fra Eresfjord gjennom Eidsvåg, som har helt fantastisk vakker natur, og videre ut mot Sølsnes. Herfra nyter jeg fergeturen over til Åfarnes med svele og kaffe, før turen videre går mot Vistdalen, opp til Vistdalsheia og tilbake til den flotteste bygda Eresfjord. Denne turen er like fin andre vei også, men med en tøff start opp Vistdalsheia, forteller Kurt Asle. 

Skjermbilde-2018-06-28-kl.-08.19.53.png

Sykkelturen fra Eresfjord over Aursjøen via Sunndalsøra er 151 km lang. 

2. Offroad

Selv om bygda er liten, er det et fantastisk utgangspunkt for å legge ut på både kortere og lengre sykkelturer. - På denne turen ville jeg ha funnet frem offroad-sykkelen, da deler av turen går over grusvei. Ut fra Eresfjord går turen først til Sunndalsøra. Herfra må man krangle seg opp grusveien over Aursjøen, før sykkelturen videre går mot Finnsetlia. Deretter er det siste etappe tilbake til Eresfjorden igjen, sier han.  

Skjermbilde-2018-06-28-kl.-09.06.55.png

Sykkelturen Bygda Rundt er 13 km, men med avstikkere til Kanndalen og Meringdalen får du noen flotte og litt lenger turer. 

3. Flotte stier

Kurt Asle forteller også at sykkelrittet Bygda Rundt har gått hvert år siden 1977, og at denne turen ikke må glemmes på denne listen over turer med utgangspunkt fra Eresfjord. Rittet er ikke mer enn 13 kilometer langt, men på en treningsøkt kan man ta en avstikker til Meringdalen eller Kanndalen på grusvei. Herfra kan man sykle på flotte stier ved Eira. Denne turen må ikke undervurderes.

Skjermbilde-2018-06-28-kl.-09.12.53.png

Sykkelturen fra Eresfjord til Batnfjordsøra har noen gode motbakker, men med fantastisk natur og er 71 km lang.

4. Spenstige motbakker

Videre forteller Kurt Asle at han må nevne en flott tur til. - Turen ut fra Eresfjord starter med en jevn stigning, før det slaker ut nedover til Eidsvåg. Videre ut mot Kleive er det flere gode motbakker, før man sykler videre ut mot Batnfjordsøra. Denne veien er like fin begge veier. Utsikten her er helt fantastisk uansett hvilken vei man velger å sykle, og naturen er vill og rå, avslutter Arvesen.

Del: