Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk

Vangshaugen

© Roar Halten/Kristiansund og Nordmøre Turistforening
© Roar Haltan/Kristiansund & Nordmøre Turistforening
© Kristiansund og Nordmøre Turistforening
20/08/2020

Historiske Vangshaugen ligger ved Storvatnet i Grødalen, rett ved foten av Sunndalsfjellenes høye topper. På turen inn til Vangshaugen, fra Gjøra i Sunndalen, passerer du gamle fjellgarder og mektige fossefall før Grødalen åpner seg med elver, vatn og frodige lier.

Sportsvillaen som er hovedbygget på Vangshaugen ble satt opp av Ethelbert Lort-Phillips i perioden 1910-1911. Dette var en av flere slike villaer som ble oppført, og det er den vel kanskje den gjeveste av alle sammen.

Kristiansund og Nordmøre Turistforening tok over stedet i 1934, og har utviklet det frem til det prakttunet det fremstår som i dag.

På Vangshaugen er det i dag flere bygninger som bygger en ramme rundt det historiske hovedhuset.

Annekset: Dette bygget har to soverom, ett oppholdsrom med kjøkken og en sengehems. Huset brukes som overnattingskvarter for betjening om sommeren og fungerer som selvbetjeningskvarter utenom sommersesong.

Nerstua: Om sommeren er det her de fleste finner sin seng, det er over 60 sengeplasser her fordelt på 2-, 4-mannsrom og sovesal. Utenom sesongen er det mulig å leie huset til selskap, kurs og konferanseformål.

Storstua: Vangshaugens festsal. Denne brukes i forbindelse med selskap og arrangement på Vangshaugen. Det er plass til 60 gjester ved bordene, mat serveres fra eget kjøkken. Vangshaugen har alle rettigheter.

Stabburet: Brukes som overnattingssted i sommersesongen, ligger fint for seg selv rett nedenfor hovedbygningen.

Litjstua: Brukes også som overnattingssted om sommeren. Fungerer også som nødbu eller ekstra overnattingssted utenom betjent sesong, nøkkel henger da tilgjengelig i annekset.

Vedskjul: Her finner man selvfølgelig fyringsved, i tillegg er det noen lagerrom og utedo i bygget.

Låven: Teknisk anlegg og kjølerom er hovedfunksjonen til låvebygningen.

Naust: Vangshaugen har robåter, kano og seilbrett til utleie. Disse finner man i naustet. All leie administreres av betjeningen.

I den betjente sesongen tilbyr Vangshaugen 64 senger fordelt på 2-sengs og 4-sengsrom samt sovesal. Sovepose, lakenpose eller sengetøy må medbringes eller leies på hytta.

Vangshaugen har alle rettigheter, og serverer 3 retters middag på kveld. Om du er på tur i området og kun ønsker matservering er det også mulig, vi har enkle retter på dagtid og det er også mulig for dagsbesøkende å kjøpe middag på kveld.

Overnatting kan forhåndsbestilles.

I sommersesongen er det eget vannverk til Vangshaugen, og innlagt vann i hovedhytta og Nerstua (overnattingskvarter). Det er dusjmuligheter for de som ønsker det.

Av aktiviteter kan Vangshaugen tilby bibliotek, robåtutleie, kanoutleie og seilbrettutleie. Å nyte kvelden i tunet, eller ta en gåtur rundt vannet er ikke å forakte.

Det er mulig å ha med hund, to av rommene har bur til hunden. Utover dette skal hunden ikke være i fellesareal, dette grunnet hensyn til allergikere.

Se mer: Overnatting i Møre og Romsdal

Møre & Romsdal / Sunndal / Gjøra