Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
rundeskatten.jpg

Deler av Rundeskatten. Foto: Runde Miljøsenter

Smuglet hjem bortgjemt skatt

Tekst: Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

I en strengt hemmelig operasjon ble Rundeskatten smuglet tilbake til Runde og Sunnmøre.

I snart 40 år har landets største myntfunn og mest omtalte skatt fristet en anonym tilværelse på Bergen Sjøfartsmuseum. Etter flere års kamp er Rundeskatten ”hjemme”. Deler av hjemturen skjedde med politieskorte. Nå stilles skatten ut på Runde Miljøsenter i Herøy kommune.

- Responsen er enorm. Det har vært sårt for folk i distriktet at skatten forsvant til Bergen. At vi nå har overtatt ansvaret for skatten har ført til en fornyet interesse for både skatten og historien rundt den, sier prosjektleder for formidling ved Runde Miljøsenter, May Britt Haukås.

Se også: Fugleparadiset Runde

Rundeskatten ble funnet av sportsdykkerne Bengt-Olof Gustafsson, Stefan Persson og Eystein Krohn-Dale i 1972. I løpet av tre uker under politibeskyttelse klarte dykkerne å hente opp et halvt tonn med mer enn 60 000 gull og sølvmynter i tillegg til en mengde krittpiper og alt fra broderisakser til muskettkuler. Funnet ble gjort i havet like utenfor Runde Miljøsenter.

Skatten er et av de største myntfunnene i Europa. Det var funnet over 400 ulike sorter mynt. Finnerne fikk 75 prosent, den norske stat 15 prosent og den nederlandske stat 10 prosent. Verdien av skatten har vært anslått til et sted mellom 30 og 40 millioner kr.

Finn overnatting nær Runde


Flere opplevelser og nyttige reisetips
Se Destinasjon Ålesund og Sunnmøre
eller Bestill brosjyre

Se flere opplevelser
Del: