Gode his­to­ri­er fra Møre og Roms­dal.
Ta deg tid, opplev mer.

Juvet Skihopp Vinter Geirangerfjord

Vin­teren i glass og ramme

Syv kuber med store glass­fasad­er er plassert midt i et stykke uberørt norsk natur. Her får du vin­teren i glass og ramme. Det er som å bo inne i et kamera.

Med oppsparte millioner og bidrag fra Innovasjon Norge og Norddal kommune, satset ålesunderen Knut Slinning alt han eide på et av de mest særegne prosjektene i Norge. Siviløkonomen og eiendomsutvikleren bestemte seg for å realisere sin store drøm.

- Drømmen har vært å skape noe unikt i utkant-Norge som hele verden ville se, sier Knut Slinning. I dag er over halvparten av gjestene hans fra utlandet.

Overgikk alt

- Jeg visste at Juvet Landskapshotell ville bli så spesielt at jeg ikke trengte et stort markedsføringsbudsjett, men jeg hadde aldri trodd at interessen skulle være så enorm, sier Knut Slinning.

Juvet Landskapshotell ligger i gangavstand fra turistattraksjonen Gudbrandsjuvet over elva Valldøla på den nasjonale turistvegen mellom Geiranger og Trollstigen på Sunnmøre. Hotellet er oppført gjennom et samarbeid mellom Nasjonale turistveger og eier Knut Slinning.

Juvet Vinter Geirangerfjord
Land­skap­shotel­let er kåret til en av lan­dets fineste bygninger på lin­je med blant annet Oper­aen i Bjørvi­ka. Juvet har fått flere arkitek­t­pris­er, mas­siv inter­nasjon­al presseom­tale og er viet opp­merk­som i bøk­er ver­den over. (Foto: Knut Bry)

Rommene

Kubene ble utviklet gradvis på tegnebrettet, nærmest fra noe teltlignende til fullverdige hotellrom midt i naturen. Med store glassflater, virker rommene større enn sine 25 kvadratmeter. Her har ingen bedt om gardiner, og ingen vil heller få det. Soveplassen er imidlertid trukket helt inn i rommet for å skape en privat sfære. Rommene er innredet elegant, men minimalistisk med do, dusj, stoler, seng og leselys. Det er alt. Resten byr naturen på.

(Artikke­len fort­set­ter under bildene/​annonsene)

Opplev mer

Se flere opplevelser

På stålstenger

Kubene er så nennsomt oppført at de kan demonteres uten å lage arr i naturen. Knut Slinning roser miljøavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune som våget å gå for det spesielle prosjektet midt i uberørt natur. Ikke et tre er kappet og ikke en stein er sprengt bort. Hvert rom er fest til grunnen med 14 stålstenger som hver er 40 millimeter tykke.

Juvet Interiør Vinter Geirangerfjord
Panora­maut­sikt over drama­tisk norsk natur. (Foto: Juvet Landskapshotell/​Per Eide)

Fra utlandet

Mange av de utenlandske gjestene kommer utelukkende for å se og bebo de syv unike hotellrommene som smelter sammen med storslått og mektig natur både sommer og vinter. - For dem er Juvet selve turistattraksjonen. Mange av dem var helt blanke på at de befant seg mellom turistfyrtårn som Geiranger og Trollstigen, forteller Slinning.

Juvet Interiør Sommmer Geirangerfjord
Panora­maut­sikt over drama­tisk norsk natur. (Foto: Juvet Landskapshotell/​Per Eide)

Falt på plass

Arkitektene Jensen og Skodvin ville så gjerne skape noe helt enestående i tilegg til Gudbrandsjuvet og i samarbeid med Slinning. Slinning følte at brikkene falt på plass og at han var klar til å satse på landskapshotell da han i 2005 fikk et uventet tilbud om å kjøpe Burtigarden på Allstad i Valldal. Garden er i dag hovedhuset for hotelldriften og hotellrommene. Slinning har hatt hytte i dette området siden 1986.

30 gjester

Med våningshuset og selet kan Slinning tilby 30 overnattingsplasser. To nye mindre kuber plassert i fjellsiden er kanskje ferdig i løpet av sommeren. Disse skal dekke etterspørselen etter enkeltrom. I år satser Juvet for første gang på vinterturisme slik Slinning har hatt som en langsiktig målsetting.

- I samarbeid med Sagafjord hotell i Hjørundfjorden skreddersyr vi pakker med henting på flyplassen, overnatting og turer og toppturer i Sunnmørsalpene med egnede guider. Dessuten har vi Stranda Skisenter i nabokommunen, kåret til fjorårets beste av fagbladet Fri Flyt, forteller Slinning.

Sunnmørsalpene Stranda
Strandaf­jel­la er et per­fekt utgangspunkt for vari­erte skiop­plevelser. (Foto: Andreas Skogseth)

Tur­forslag i Vall­dal Mef­jell Blåf­jell Heggurda

Dette er en av de fineste ski­turene jeg kan tenke meg. Kjør tun­ne­len fra Vall­dal innover mot Tafjord. Etter et par kilo­me­ter kom­mer du til Fjøra, ta til ven­stre i eneste veg­krys­set og kjøre opp til Hauge, ca 400 meter over fjor­den.

Der er det en god park­er­ingsplass på ned­si­den av veg­en. Gå opp på veg­en og 150 meter aus­tover, finn innkjøring for­budt skil­tet og følg skogsve­g­en som slyn­ger seg opp lia mot Mef­jel­let (1100m). Første delen av turen går med jamn fin stign­ing og ei fan­tastisk fjor­dut­sikt for­di meste parten av veg­en ikke har veg­e­tasjon som skjer­mer utsik­ten ned og inn i Tafjor­den , en av dei mest drama­tiske fjor­dane i Norge.

Det fine er at uansett når på året du går he , så er det sol på denne sida av fjor­den (om det ikke er over­skya da)

Etter en liten time kom­mer du til Nyse­tra. Ei klyn­ge med små seter­hus som lig­ger spredd utover og gir oss et lite inntrykk av men­nesklig aktivitet i hine hårde dager.

Ei lita appelsin­pause kan­skje, før du bestem­mer deg om du vil gå på Mef­jel­let , en liten time nor­dover. Et lite fjell med med en storsla­gen utsikt. Mot Vall­dalen mot nord og Norddalsfjorden/​Tafjorden mot syd og Strandaf­jel­la i vest.