Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk

- En helt spesiell opplevelse

For 113 år siden ble setra som lå her oversvømt etter et steinras. Under overflaten ser du grunnmurene til husene, trær langs seterveien og en intakt bro står fremdeles på bunnen av vatnet.

I fantastiske Norangsdalen, er par timers kjøring fra Geiranger, kan du stoppe ved Lygnstøylsvatnet og få en padletur du sent vil glemme. Helge Kvam Karbø fra Fjord Nature er guide på vatnet og forteller om dets unike historie.

- Før var det en elv, en vei og noen seterstøler, men så kom det et steinras fra fjellet Keipen som demmet opp elva og oversvømte husene og veien, forteller Karbø.

Retter man blikket mot bunnen av vatnet har tiden stått stille og bevart spor etter livet som ble levd her.

- Du kan se murer fra gamle hus og veien med broer som fortsatt er intakte under vann, sier guiden.

Oddgeir Visnes
Guide Helge Kvam Karbø fra Fjord Nature

Under vann

Øyvind Yttervik og kjæresten Irmelin Melheim har tatt turen til Norangsdalen for å oppleve vatnet. Med kajakk og undervannskikkert får de se den gamle stølen på nært hold samtidig som guiden deler historien til stedet.

Padling på Lygnstøylvatnet
- Du får en dypere forståelse av det som egentlig er skjedd.
Øyvind Yttervik
Se flere

- Du får en dypere forståelse av det som egentlig er skjedd. Vi har leid en kajakk for to og byttet på hvem som padlet, og du kan se tydelig spor etter stølen, beskriver Yttervik.

På 1800-tallet var dalen og området som vatnet ligger i lekegrind for kongelige, keisere, kulturelite og annet fintfolk. Les mer om dette i artikkelen «The Royal Fjord Route: Kongelege favorittar».

Se flere