Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk
Geirangerfjorden er 15 km lang og strekker seg mellom Hellesylt og Geiranger. Fjorden er nærmere 260 meter på det dypeste, mens fjellene rundt ruver opp mot 1600-1700 meter over havet.

Sjokoladenaust, verdensarv og spa

Det er når antallet turister synker og høstroen senker seg over Geiranger at du burde ta turen til det som omtales som verdens vakreste UNESCO-område.

Turistsjef og reiselivsnestor Ove Skylstad kjenner Geiranger bedre enn de aller fleste, og er fascinert over hvor stor kontrasten er mellom sommer og høst i den verdenskjente turistbygda. Her er hans anbefalinger over hva man bør få med seg av høstlige opplevelser og aktiviteter, i en av Norges største turistattraksjoner:

Se fjordlandskapet med fjordcruise eller fergecruise

Tar du sjøveien til Geiranger med et fjordcruise fra Ålesund til Geiranger, kan du oppleve verdensarv og Norsk fjordlandskap på sitt aller beste. På fjordcruiset vil man i tillegg til å komme tett på stupbratte fjellsider, også se de fraflyttede fjordgårdene, høre fascinerende historier om de som faktisk bodde "der ingen skulle tru at nokon kunne bu", og se de kjente fossene "De Syv Søstre", "Brudesløret" og "Friaren". Fjordcruiset har avganger onsdag, fredag og søndag ut oktober. I høstferien fra 4. - 13. oktober reiser barn under 15 år gratis.

Du kan også ta fergecruise mellom Geiranger fra Hellesylt. Turen inn til Geiranger tar litt over en time, og ferga har daglige avganger hver vei ut oktober. Her kan du se avgangstider og bestille billetter.

I tillegg går det daglige sightseeingturer (rundturer fra Geiranger), se avgangstider og priser.

Tettere på: Den mektige Geirangerfjorden oppleves best når man tar turen ut i båt.

Roligere om høsten

Det er store kontraster på sommer og høst i bygda. Geiranger besøkes årlig av over 800.000 turister fra store deler av verden. - Det er hektisk her om sommeren, men utover høsten roer det seg veldig, forteller Skylstad. Det myldrer av turister gjennom hele sommeren, fra tidlig om morgenen til sent om kvelden. Når sommervarmen avtar og de grønne og frodige trærne skifter fargedrakt, senker også roen seg over den lille bygda med litt over 200 innbyggere.

Hotel Union Bad & Spa

Hotel Union drives i dag av ekteparet Monja og Sindre Mjelva. Sindres oldeforeldre kjøpte hotellet i 1899, og Hotel Union Geiranger har i dag kanskje en av landets beste spa-avdelinger. Her kan man nyte tilværelsen med avslappende spabehandlinger, nyte en rolig stund i boblebadet eller ta seg en svømmetur i et av bassengene med en magisk utsikt.

I høstferien 4. - 13. oktober har hotellet egne familiepakker, 18. - 20. oktober kan du kombinere et opphold med en stor sjømatopplevelse. Da arrangeres Havets festbord, hvor det serveres alt fra tradisjonelle fiskeretter og skalldyr til nye smakskombinasjoner og sushi til gjestene.

Hotel Union Geiranger Spa Bad Par
Mange alternativer: På hotellet finnes også badstuer, sauna, fotbad og relax-avdeling. (Photo: Rune Hagen)

Mat og drikke

- Andre gourmetiske opplevelser får man hos Brasserie Posten i det gamle posthuset eller på Cafe Olé, forteller turistsjef Skylstad. Brasserie Posten brenner for norske råvarer og vellaget mat. Nyt gjerne en lokal fiskesuppe av ypperste kvalitet, sammen med et glass hvitvin ved bryggekanten. Brasseriet har også rundt 100 forskjellige flasker av norsk øl til enhver tid. De tilbyr også fatøl fra både Geiranger bryggeri og Kinn bryggeri.

Cafe Olé i det gamle landhandlerhuset Olebuda kan blant annet friste med lette lunsjretter, espresso fra det lokale kaffebrenneriet JACU i Ålesund og husets kaker. I samme lokale finner du også en liten og sjarmerende interiør- og gavebod og Restaurant Olebuda.

(The article continue below)

Experience more

See more

Hotell Geiranger

Flere av scenene i storfilmen "Bølgen" ble spilt inn på Hotell Geiranger. For dem som er interessert i å bo på en filminnspillingsplass, er Hotell Geiranger det rette valget. Hotellet tilbyr gjestene egne høstweekend-pakker som inkluderer fjordcruise til Ålesund.

Filmen "Bølgen" er i motsetning til de fleste andre katastrofefilmer basert på en hendelse som faktisk kommer til å skje. Det er allerede varslet at Åknesrenna i Storfjorden en dag vil skli ut i fjorden. Det store spørsmålet er når det vil skje. Hotellet stenger dørene for sesongen 10. oktober.

Brasserie Posten Spekeskinke Tingvollost Mat Geiranger
God på mat: Brasserie Posten byr blant annet på smørbrød med brie fra Tingvollost, og langtidsmodnet spekeskinke fra Tind. (Photo: Oddgeir Visnes)

Skageflå og Knivsflå

Er man blant de litt spreke, bør man også prioritere et besøk til Skageflå eller Knivsflå, to kjente fjellgårder i Geirangerfjorden. Knivsflå ligger vakkert til på et platå ved siden av fossene "De Syv Søstre", ca. 250 meter over Geirangerfjorden. På andre siden av fjorden ligger Skageflå. Hit er det mange som tar turen i løpet av både sommeren og høsten.

- Turen opp den bratte, men gode stien til Skageflå, som snor seg opp murte trapper med trygge rekkverk og en svimlende utsikt, vil være øyeblikk som man kommer til å huske, forteller Skylstad. Fra Skageflå er det også mulig å gå tilbake til Geiranger Sentrum. Båtskyss til og fra severdighetene er også tilgjengelig med sightseeingbåten M/S Geirangerfjord.

En rundtur på fjorden kan kombineres med en bratt fottur opp til fjordgårdene Skageflå eller Knivsflå.

Sjokoladefabrikk i naustet

I tillegg til vill og vakker natur, har Geiranger ogå eget bakeri, eget ølbryggeri og sin helt unike sjokoladefabrikk. Geiranger sjokolade er mest sannsynlig den første og eneste sjokoladefabrikken som holder til og produserer sjokolade i et naust. Sjokoladen er prisbelønt, og noen av variantene man finner her har ingredienser som den verdenskjente osten Kraftkar far Tingvoll på nordvestlandet, og det helnorske nasjonalpålegget brunost.

I sjokoladefabrikken lager svenske Bengt Dahlberg alt fra grunnen av, uten konserveringsmiddel eller andre tilsettingsstoffer. Virksomheten er et rent håndarbeid, og fabrikken ligger idyllisk til i en naustkjeller i sentrum. Her kan man kjøpe en av de mange sjokoladevariantene, nyte en kopp kaffe i kaféen eller se selve produksjonen fra vinduet på fjordsiden av naustet.

I videoen under kan du høre Bengt Dahlgren fortelle om Geiranger Sjokolade, og den gangen Emiren besøkte butikken og kjøpte sjokolade for tusenvis av kroner.

Se Bengt Dahlgren fortelle om Geiranger sjokolade

Nyt hyttetilværelsen

Man trenger ikke nødvendigvis bo på hotell i ferien. Geiranger er også en perle om høsten for de som vil bo i hytte, tett på naturen. Her har man flere muligheter å velge mellom. - Sesongen ser ut til å bli stadig lengre. Alle campingplasser og hytter er stort sett åpne ut september, og mange steder vil ha hytter tilgjengelige også ut oktober. Her kan man nevne både Dalen Gaard Familiecamping, Hole Hytteutleie og Fossen Camping. Ellers kan man overnatte hele året på Hotel Union Geiranger og Lunheim Accommodation, og Vinje Camping ha åpne hytter hele vinteren, forklarer turistsjef Skylstad.

Se flere

Fosseråsa - Norges første nasjonale turiststi

Det spektakulære fossevandringsprosjektet i Geiranger er blitt en stor attraksjon, og sommeren 2019 ble en utvidet versjon - Fosseråsa - autorisert som landets aller første nasjonale turiststi.

- Fosseråa gir storslagen utsikt mot bratte fjell, mektige fossefall og en av de fineste fjordene på Vestlandet, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen da Norges første nasjonale turiststi ble åpnet i juni 2019.

Fosseråsa begynner i Geiranger sentrum og tar deg opp 327 trappetrinn, platåer og utkikkspunkt til Norsk Fjordsenter. Kombinasjonen av den spennende arkitekturen tett på den buldrende Storfossen er en opplevelse du sent vil glemme. Videre går den nye turiststien opp forbi Hotel Union og Westerås gård med Norges bratteste utsikt, før den fortsetter opp til Storseterfossen.

Vått og rått: Vandringen opp og ned 327 trappetrinn, platåer og høye, luftige utsiktspunkt, skjer tett på den buldrende Storfossen.

Storseterfossen

- Fosser har vel alle sett, men kanskje ikke fra baksiden. Da bør man ta seg tid til å oppleve Storseterfossen. Den 30 meter høye fossen står i en bue ut fra fjellet slik at man kan gå under og bak fossen. En fantastisk opplevelse, forteller turistsjefen. Fra Westerås Gård er det en 45 minutters flott fottur på god sti til Storseterfossen. Sherpaer fra Nepal har lagt ned mange timers arbeid for å lage en steinlagt sti. Fossen er størst om våren, men absolutt verdt å se om høsten også, sier Skylstad.

Storseterfossen Fossevandring Geiranger
Storseterfossen i Geiranger er en av få fosser hvor man kan gå bak fossen og få en helt spesiell opplevelse. (Photo: Oddgeir Visnes)

Fjordsenteret

Dersom man befinner seg på toppen av fossevandringen eller i nærheten av Hotel Union, anbefales det å ta turen innom Norsk Fjordsenter. Her kan man lære mer om UNESCOs verdensarv og skaffe seg litt lokalkunnskap krydret med en mektig bildepresentasjon av området.

Den Oscar nominerte filmen"Bølgen" solgte alene 833.000 kinobilletter. Den norske storfilmen fikk massiv oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. En av Fjordsenterets utstillinger tar for seg historien om naturkatastrofen som truer den dag i dag. Ellers tilbyr senteret gode småretter i egen kafé og butikk med fokus på norske produkter og et stort uteområde.

Anerkjente Hotel Union Geiranger ligger like ved Norsk Fjordsenter, omkranset at høye fjelltopper og vakker natur.

Går for grønt

Om du kommer med båten fra Ålesund finnes det både el-sykler og små el-biler man kan leie for å ferdes rundt i Geiranger på egenhånd, foruten en mengde kajakker for de som vil være på fjorden. Ønsker man guidet kajakktur kan man booke turer med Active Geiranger, Geiranger Fjordservice eller Geiranger Adventure.

Med el-bilene kan du navigere deg frem med egen GPS-guide på norsk, engelsk og tysk. Det er bare å oppgi ønsket reisemål og følge instruksene. - De små, morsomme elbilene av typen Twizzy, gjør det enkelt å komme seg til de kjente utsiktspunktene Ørnevegen, Fyldalsjuvet og Dalsnibba. Så her er det bare å ta med seg fotoapparatet og utforske Geiranger, forklarer Skylstad. Dersom Twizzy blir for liten, kan du også leie en Tesla med egen guide.

Geiranger elbil
Grønn skyss: I Geiranger kan du leie Tesla med guide, eller en liten Twizy for å utforske verdensarv på egenhånd. Norsk fjordsenter i bakgrunnen. (Photo: Oddgeir Visnes)

Avslutt med en luftig opplevelse på toppen

Avslutningsvis anbefaler Skylstad et besøk til toppen av Dalsnibba, som har Europas høyeste fjordutsikt fra bilvei. Utsiktspunktet har fått navnet Geiranger Skywalk. Det er en magisk opplevelse å gå ut på platået og se gjennom ristene og rekkverket av glass. Man kan kjenne vinden komme opp gjennom ristene og få følelsen av at man går på skyer. Her får man oppleve den spektakulære utsikten over Geiranger, fjorden og fjellene rundt på en helt ny måte. - Men husk at utkikkspunktet ligger høyt oppe. Dersom snøen skulle trekke nedover fjellet i løpet av høsten, kan man bli nødt til å stenge utsiktspunktet, legger turistsjefen til. Sjekk gjerne webkameraet på Dalsnibbas egen hjemmeside på forhånd.

Dalsnibba, 1476 meter over havet
Med en høyde på 1.476 meter er Dalsnibba Europas høyeste fjelltopp hvor man kan kjøre opp med bil. (Photo: Oddgeir Visnes)

Experience more

See more

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjons-kapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjonskapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.