Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
romsdaltrappa_åndalsnes_rauma_romsdalseggen

Luftig attraksjon i Åndalsnes:

Rå utsikt fra Romsdalstrappa

Tekst: Ingrid Kvande | Foto: Espen A. Istad
Del: 

På tre år har fjellturen Romsdalseggen i Åndalsnes blitt en turklassiker i Norge. Nå har den populære turen blitt enda bedre - takket være en trapp!

En 20 meter lang stålrampe går ca. 8 meter ut i lufta. Herfra er det 565 høydemeter rett ned til alpebyen Åndalsnes, en times kjøring fra Molde. På de ytterste meterne av rampen - er det kun en rist som bærer folk som går utpå - utsikten rett ned kan trygt kalles svært god!

romsdaltrappa_.jpg

Romsdalstrappa

Stålrampen, en fotorampe, finner man i den splitter nye Romsdalstrappa, som er siste del av den populære Romsdalseggen -  en 10,4 km lang fjelltur som går fra Vengedalen til Åndalsnes sentrum. Ruta er merket og vedlikeholdt av Molde og Romsdals Turistforening, og på turen er man i godt selskap. Ved startpunktet kikker man rett på legendariske Romsdalshorn (1.550 moh), og underveis er man omkranset av høyheter som både Kongen (1. 614 moh) og Dronninga (1.544 moh).

romsdaltrappa_studioistad__EAI9156.jpg

Steintøft: Sherpaer fra Everestregionen i Nepal har steinlagt stien som går opp til utkikkspunktet. . 

Utrolig utsikt

- Utsikten fra fotorampen var utrolig, sier Lillian Skjevik, som allerede har vært på tur på årets nyvinning. Hun gikk nylig trappa fra Åndalsnes og opp på Nesaksla og brukte halvannen time inkludert kikke- og fotopauser.

- Her var det svært luftig, og jeg fikk et sug i magen, men det var absolutt en opplevelse. Jeg er også imponert over arbeidet som er gjort med alle trappene. Det er fascinerende, mener fjellturist Skjevik.


romsdaltrappa_åndalsnes_romsdalseggen

Blir større enn Besseggen

De siste årene har Romsdalseggen pustet Besseggen i nakken når det gjelder antall besøkende, og reiselivssjefen på Åndalsnes, Hilde Gråberg Bakke, tror at Romsdalseggen kommer til å passere Besseggen i år. Årsaken er nettopp Romsdalstrappa.

Se flere opplevelser
romsdaltrappa_studioistad_004.jpg

Slitasje

Det var slitasje som gjorde det nødvendig å lage denne trappa. Siden Romsdalseggen ble offisielt åpnet sommeren 2011, har trafikken vært stor og økende: fra mellom 10.000 og 12.000 fotturister i forfjor til mellom 15.000 og 20.000 i fjor. Den enorme trafikken førte til stor slitasje langs ruta - spesielt på den siste delen. Her er det bratt ned, og det i kombinasjon med glatte røtter og sølete underlag gjorde forholdene krevende. 


romsdaltrappa_åndalsnes_romsdalseggen_foto_espenistad

Tilrettelegging

Mange opplevde den siste lille biten som verre enn de ni foregående kilometerne tilsammen, og for å gjøre det mer behagelig, er det gjort en del tilrettelegging. Der det var mest slitasje på stien er trafikken kanalisert med store, lange trapper som er lagt av fagfolk fra Nepal. På de 260 lengdemeterne opp til Nebba (68 moh) er det tilrettelagt for barnevogn og gåstol. De ulike tiltakene langs stien er laget i betong og brunt cortenstål, i tillegg til stein. Langs stien er det også gelender og rekkverk i de samme materialene.

romsdaltrappa_åndalsnes_romsdalseggen2

Fjellet mer tilgjengelig

Romsdalstrappa har gjort at folk som ikke ønsker eller klarer å gå hele Romsdalseggen, likevel vil få en luftig fjellfølelse. Til Nebba er det nå oppnåelig å komme for de aller fleste, og med dette er fjellet og utsikten blitt tilgjengelig for enda flere, sier reiselivssjef i Rauma kommune, Hilde Gråberg Bakke.

Fakta om Romsdalseggen

Fottur fra Vengedalen til Åndalsnes sentrum.

Tre ruter: familierute, normal og ekstrem.

Fotturen tar normalt fra 5 til 8 timer.

Daglige bussavganger fra Åndalsnes til Vengedalen hver morgen fra 1. juli til 30. september.

Stien fra Nesaksla til Åndalsnes sentrum er nå rustet opp med Romsdalstrappa, med offisiell åpning 14. juni.

Flere opplevelser

Når du først er i Åndalsnes, bør du ta deg tid til å besøke Norges eneste togkapell eller se den berømte trollstigen som nylig ble oppgradert for vel 200 millioner kroner. Har du mer tid til rådighet, anbefales en guidet tur til Raumabanen - kåret til Europas vakreste og mest naturskjønne togreise av Lonely Planet. 

Les mer om reisemål i Nordmøre og Romsdal her

Del: