Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Alnes_fyr-jpg-1589.jpg

Alnes fyr utenfor Ålesund er en av mange ramsalte opplevelser langs mørekysten. 

Reisetips: Mørekystens

ramsalte fyr og fiskevær

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

I Ålesund sentrum kan du overnatte i et fyr. Utenfor magiske Veiholmen på Smøla kan du leie og ha hele Haugjegla fyrstasjon for deg selv. Hele Mørekysten er rik på flotte fyr, fiskevær og ramsalt kystkultur.

Ved å sjekke inn på rom nr.47 på Brosundet Hotell får man en meget spesiell overnatting. Hotellrommet er Molja Fyr som i 150 år har vist vei for båter som glir inn i Ålesund havn i sentrum av byen.

Molja-Fyr-og-Hurtigruten.-Foto-Steve-Roeyset.jpg

Molja fyr i Ålesund er kåret til en av verdens mest spesielle overnattingssteder av Huffington Post og Conde Nast traveller. Foto: Steve Røyset.

Unikt

Fyret er omgjort til et intimt og smakfullt hotellrom på seks kvadratmeter med bad i kjelleren og soverom i første etasje, og er innlemmet på listen over verdens mest unike og spesielle overnattingssteder.

Sjosafari_til_Runde.jpg

Havrafting med Alnes fyr i bakgrunnen. Foto: Fred Jonny Hammerø

Alnes

Alnes Fyr på Godøya utenfor Ålesund er et svært populært turistmål med kunstutstillinger og kaffe. Fiskeværet på Godøya i Giske kommune tilbyr også rorbuer med båt og gode fiskemuligheter. 

Se flere opplevelser
ona-fyr_-foto-oddgeir-visnes.jpg

Ona er norges sydligste, levende fiskevær. Foto: Oddgeir Visnes

Ona

Ona, øya og fyret i havgapet, ytterst på Romsdalskysten, er Norges sydligste, levende fiskevær med 34 fastboende. Det lille øysamfunnet i Sandøy kommune består av øyene Ona og Husøy. Øya har egen butikk, en liten kaffe, to keramikkverksteder og gode muligheter for overnatting.

Bud

Bud er et annet fiskevær på Romsdalskysten. Tettstedet i Fræna kommune har ca 1000 innbyggere og det fryktede og fascinerende havstykket Hustadvika som nærmeste nabo. Bud er et eldorado for de som liker natur og fiske, er barnevennlig og har utleie av leiligheter og rorbuer

Runde

Ved Runde Fyr i Herøy kommune på Sunnmøre har turistforeningen laget turisthytte av fyrvokterboligen. Runde har masse å by både, både for fugletittere, dykkere og skattejegere. Deler av den mye omtalte Rundeskatten er i år utstilt på Runde Miljøsenter.

kvitholmen-303.jpg

Kvitholmen utenfor Atlanterhavsveien. Foto: Oddgeir Visnes

Kvitholmen

Kvitholmen fyr, fra 1842, ligger på en liten holme nord for Hustadvika, utenfor Atlanterhavsvegen. Bebyggelsen danner et lukket tun og omfatter maskinhus, boliger, uthus og et 12m høyt tårn bygd opp av naturstein. Det arrangeres båtturer og guidet omvisning til fyret.

Grip

Den knøttlille øya Grip var frem til 1964 Norges minste kommune der ligger 14 km ute i havet, omkranset av 200 holmer og skjær, en 40 minutters båttur fra Kristiansund. Øyas siste fastboende kastet inn håndkledet og forlot øya, slagstøvlene og sydvesten like før jul i 1974. Med sine 47 meter er Grip Fyr på skjæret Bratthårskollen Norges høyeste. 

Grip-foto-Johan-Wildhagen-Paulookaville.jpg

Øya Grip ligger en 40 minutters båttur fra Kristiansund. Foto: Johan Wildhagen Paulookaville

Haugjela Fyr

Liker du deg i høyden kan du overnatte 28 meter over havet i majestetiske Haugjela fyrstasjon på Smøla. Fyret er en fullt innredet bolig over syv etasjer med 12 sengeplasser, utstyrt kjøkken, dusj og toalett. Haugjela byr på en helt spesiell naturopplevelse uansett vær.

haugjegla-fyr-idyll-veiholmen-smøla_foto_oddgeir-visnes

Åpent for overnatting: Haugjegla fyr utenfor Veiholmen på Smøla. Foto: Oddgeir VIsnes. 

Veiholmen

Smøla kommune på Nordmøre består av en stor øy og nesten 6000 mindre øyer, holmer og skjær. Et av de største tettstedene på øya er sjarmerende Veiholmen, det største fiskeværet sør for Lofoten. Nærmere naturkreften en uværsdag kommer man ikke.

smøla-veiholmen8_foto-oddgeir-visnes

Veiholmen, et levende fiskevær på Smøla utenfor Kristiansund. Foto: Oddgeir Visnes

Se flere opplevelser

Størks favoritter

Skyssbåtfører Størk Huse er født i et fiskevær og har i hele sitt liv vært en kystens mann. Ona Fyr, Flatflesa Fyr og Bjørnsund er hans anbefalinger for en ramsalt turistopplevelse.

stoerk_huse__foto_oddgeir_visnes.JPG

Størk Huse på jobb. Foto: Oddgeir Visnes

Bjørnsund

Et fiskevær som er vel verdt et besøk er fraflyttede og idylliske Bjørnsund hvor Størk Huse vokste opp.

- Et flott sted som oser av kystkultur og hvor husene nå brukes som ferie- og sommerboliger, forteller Størk. Fiskeværet består av tre øyer og ligger like vest for Bud ytterst på Romsdalshalvøya. Rundt 1900 bodde det 5-6000 mennesker på fiskeværet som ble fraflyttet rundt 1970.

Flatflesa fyr

- Men en mer ekstrem opplevelse får man ved å bo og overnatte på Flatflesa fyr. Fyret ligger mellom Gossen og Ona i Romsdal og har kun vært bebodd av fyrvokterne og deres familier, forteller Huse. Fyrvokterboligen er nå restaurert og brukes ofte av mindre grupper til overnatting og helt spesielle opplevelser på en øde, strømløs øy. Det er imidlertid et aggregat på fyret som gjestene kan bruke.

Del: