Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
iStock-506912256.jpg

Kystperlen Ålesund byr på natur, kultur og et hav av unike opplevelser. Foto: Istock.

Syv sjarmerende opplevelser i en av

Europas vakreste byer

Tekst: Maja Håbet
Del: 

I havnebyen Ålesund går natur og kultur hånd i hånd. I et vrimmel av fjorder, øyer og fjell venter en rekke attraksjoner på å begeistre deg. Her er syv av de mange spektakulære opplevelsene du bør få med deg i Norges vakreste by. 

I jakten på Europas beste havnebyer falt National Geograpic pladask for ville og vakre omgivelser, fjord og fjell, Brosundet, Jugendstil og klippfisk. Ålesund ble dermed kåret til en av de seks fineste og vakreste havnebyene i hele Europa. Ålesund er også kåret til Norges vakreste by av Dagbladets lesere og den britiske avisen The Times.


I Ålesund bugner det av opplevelser, attraksjoner og aktiviteter for både store og små. 
Her er noe av det Jugendstilbyen har å by på. SE VIDEO:

Padle i Brosundet

I Norges svar på Venezia, Jugendstilbyen Ålesund, kan du leie kajakk og padle midt i sentrum. Opplev Ålesund fra sjøsiden, med eller uten guide. Brosundet går tvers gjennom Ålesund sentrum, og er et perfekt utgangspunkt for padling. Langs sundet ligger det også flere uteserveringer og restauranter


I Ålesund er det kort vei til store opplevelser. Brosundet ligger midt i hjertet av byen, og er utgangspunkt for en rekke aktiviteter og turer. I sentrum kan du leie egne kajakker, med mulighet for guidede turer gjennom Brosundet. 

kajakk_Hammeroe-kopi.jpg

Lyst på en annerledes bytur? Nå kan du oppleve Ålesund sentrum med kajakk. Foto: Fred Jonny Hammerø. 

Byvandring langs kaia

For turister som vil oppleve Ålesund med sine tårn, spir og fargerike utsmykninger er en rusletur i sentrum å anbefale. Ønsker man å lære enda mer om byen og dens særpreg, er Jugendstilsenteret et godt tips. Det arrangeres guidede byvandringer i Ålesund sentrum hver dag i sommerhalvåret, men man kan også oppleve byen på egenhånd. 


Rusler man på egenhånd, bør man peile seg inn på Moloveien og havnemoloen fra 1855 i et område som ålesunderne selv kaller "Molja". I sjarmerende og pittoreske omgivelser får man kontakt med det virkelig gamle Ålesund. Her ligger blant annet Fiskerimuseet og Trankokeriet, samt en kul kaffebar med flott utsikt, historie i veggen og 500 kvm med antikviteter og brukt. 

Byparken på andre siden av sentrum byr på flotte og naturskjønne omgivelser. Her begynner også den berømte trappa med 418 trappetrinn opp til byfjellet Aksla.

Aalesund_reker01_DAAS_FOTO_Fred_Jonny_Hammero.jpg

Ålesund er en av verdens største eksporthavner for klippfisk og har en travel fiskerihavn midt i sentrum med salg av fersk fisk og reker. Foto: Fred Jonny Hammerø. 

Gå trappene opp til Byrampen

Uansett hvor du befinner deg i Ålesund vil du se byens mest besøkte turiststed, Fjellstua og byfjellet Aksla. Fra byparken kan du gå 418 trappetrinn opp til det flotte skuet. Utsiktspunktet «Byrampen» ligger midt i leia for de populære trappetrinnene. Det nye utkikkspunktet stikker rett ut i som et stupebrett og gir deg magesug og en luftig opplevelse. Trappene er nylig fornyet, og har fått LED-belysning slik at man også kan nyte turen etter mørkets frembrudd.

Se flere opplevelser

Nyt utsikten på toppen av Aksla

På toppen av Aksla, Ålesunds tak, troner Fjellstua. Her er det kongelig utsikt over alt det Sunnmøre har å by på - fjordene, fjellene, øyene, storhavet og ikke minst byen. Fjellstua på toppen av trappen er Ålesunds eldste serveringssted. Hit søker mennesker fra alle kanter av verden for å nyte mat, drikke og den fabelaktige utsikten. Byfjellet Aksla har også et flott turområde som man kan benytte seg av. 

sunnmore-royalroute-foto_oddgeir_visnes--3-.jpg

Den nye bytrappa i lys betong slynger seg opp langs byfjellet Aksla, på toppen venter en fantastisk utsikt. 

Foto: Oddgeir Visnes. 

Smak Europas beste klippfisk

Utsikten er også i ypperste klasse hos XL Diner på Skateflukaia i sentrum, men her er det derimot den utsøkte klippfisken som trekker besøkende fra hele landet. Hos XL Diner serveres 20 tonn med klippfisk årlig, og svært mange mener at det er den beste klippfisken man kan få. Kjøkkenet på restauranten er et attraktivt sted for de ypperste matlagerne i verden. Hit kommer Michelin-kokker for å lære og hente kunnskap om klippfisk. 


XL Diner er, og skal være, en klippfiskrestaurant, men byr også på inspirerende retter som ikke strammer fra havet. Menyen er inspirert av både Sør-Amerika og Sør-Europa, men holder også en knapp på klassiske og kjære bacalaoretter fra nord-vest i Norge.

Ellers er det mange gode restauranter i Ålesund som har spesialisert seg på sjømat - som Maki, Sjøbua og Zuuma

bacalao-aalesund_foto_oddgeir_visnes-kopi.jpg

Xl Diner er kjent som Europas største bacalaorestaurant, med hovedtyngde i klippfiskperfeksjon. Foto: Oddgeir Visnes. 

Besøk Europas største selpark

Med utsikt rett mot havet, rike fiskefelt og de dype norske fjorder kan man observere, oppleve og lære om livet i havet. Atlanterhavsparken ligger helt nede ved fjøresteinene, like utenfor Ålesund sentrum. Parken er et av Nord Europas største og mest unike saltvannsakvarier, og er kåret til Nordens beste akvarium to ganger. 


I parken kan du blant annet oppleve live dykkershow, krabbefiske, seler, otere, pingviner og mating av fisker og dyr. Parken har også et nytt aktivitetsrom. Selparken er Europas desidert største. En naturlig vik i landskapet er omformet til et enormt bassen, ved hjelp av stein og leire. Selbassenget er hele 6000 kvadratmeter stort og er fylt med 15 millioner liter friskt sjøvann. 

Akvariet har også et fantastisk uteområde med vannlekepark og andre aktiviteter for barn. Det er også lagt til rette for krabbefiske for små og store barn i aktivitetsbassenget flere ganger om dagen, hele året.

Steinkobbe_under_vann_Svalbard_2013__Audun_Rikardsen___2_.jpg

Atlanterhavsparken i Ålesund er et av Europas mest unike akvarier. Foto: Audun Rikardsen. 

Se Sunnmøre fra sjøsiden

Fra Brosundet kan du stige ombord i en båt og dra på fisketur, eller være med på lunsjcruise til ærverdige Hotel Union Øye. Alternativt kan du hoppe opp i en imponerende havraftingbåt og oppleve Ålesund og Sunnmøre fra sjøsiden. Fra raftingbåten kan du besøk selkolonier, se vakre Alnes Fyr, samt oppleve lundefugl og havørn på fuglefjellet Runde. Den spektakulære naturen i området rundt Ålesund kombineres med gode historier fortalt av lokale kapteiner. I åpen båt tas du med tett på naturen, i en fartsfylt og spennende opplevelse som passer for hele familien.

Sjosafari_til_Runde-kopi.jpg

Bli med på spennende havsafari og sightseeingturer uten for vakre Ålesund. Foto: Fred Jonny Hammerø. 

Del: