Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk
Byrampen Fjellstua Aksla Ålesund Sunnmøre

Trapper opp turistfavoritt

En av landets mest besøkte turistattraksjoner har blitt trappet opp for ni millioner kroner og fått et nytt utsiktspunkt — Byrampen.

Den nye trappa i lys betong slynger seg som en slange opp det bratte byfjellet Aksla i Ålesund sentrum. Utsiktspunktet «Byrampen» ligger midt i leia for de 418 trappetrinnene opp byfjellet og Fjellstua, et av Norges mest populære utsiktspunkter hvor man kan skue ut over jugendstilbyen, fjord og fjell.

Hundretusener turister

- De nye trappene er blitt mer synlige og større del av bybildet i Ålesund. Det er mer informasjon underveis, utsiktspunktet er flott og trappene vil bli til stor glede for både lokalbefolkningen og de mange hundre tusen turistene som kommer til Ålesund hvert år, sier reiselivets markedssjef Tom Skrede.

Luftig

Det nye utsiktspunktet på veien opp Aksla og til Fjellstua, stikker rett ut i som et stupebrett og gir deg mage sug og en luftig opplevelse.
- Stor stas å få åpne utsiktspunktet, sier Ann Iren Glimsdal som vant konkurransen om å gi det nye utsiktspunktet et navn - Byrampen.

130 år 

I over 130 år overlevde de gamle trappene overlevd vær og vind med hjelp av jevnlig flikking og vedlikehold. Da deler av fundamentet raste ut etter en rotvelt i 2012 ble det bestemt at trappene måtte rehabiliteres.
En geologisk undersøkelse konkluderte med at alle de 363 gamle betongtrinnene måtte støpes på nytt. Resten av trinnene, som er originale natursteinstrinn, måtte sikres og fuges om før hele traséen på til sammen 418 trinn kunne friskmeldes. Først i midten av august i fjor startet arbeidet som har vært svært omfattende, utfordrende og tidkrevende.

Nummererte og belyste

- Den nye trappa har sklisikkert dekke og har fått LED-belysning slik at trappene også kan brukes etter mørkets frembrudd. Belysningen gjør fjellsiden og veien opp til et flott skue kveldstid. I tillegg er det innstøpt stedsnavn på noen utsiktspunkt og trinn nummer i utvalgte trinn, forteller Steven Bendal, prosjektleder i Ålesund kommune.

I den nye trappen i byfjellet i Ålesunder det innstøpt info som nummer på enkelte av de i alt 418 trappetrinnene opp til Fjellstua. Foto Tom Anker Skrede, Destinasjon Ålesund & Sunnmøre.

Veien opp

Startpunktet er byparken 33 meter over havet (moh). Første stoppested er Kanonplassen (56 moh), deretter «Strykejernet» (83 moh), så det nye utsiktspunktet «Byrampen» (94 moh) og «Nesten fremme» (188 moh). Mange vil trenge minst en pust i bakken opp de mange trappene og det er det nå gode muligheter for med benker og sitteplasser på flere av stoppestedene.

Endelig åpnet

Etter å ha vært stengt i ni måneder under byggearbeidet, ble den nye trappa offisielt åpnet 16.mai. Sunnmøringene gikk mann av huse og i lange køer for å se og teste den nye attraksjonen til Fjellstua.
- Kommunen har betalt seks millioner for totalrenoveringen og næringslivet har sponset arbeidet med tre millioner kroner, sier Bendal om attraksjonen i jugendbyen som er kåret til både Norges og Europas vakreste by.
PS: I år er det ventet storinnrykk og folkefest i byen når Ålesund er vertshavn for seilskutefesten The Tall Ships Races 15. til 18.juli.

Opplev mer

Se flere