Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
trollstigen-bobil-bru-liggende_-foto-oddgeir-visnes.jpg

Trollstigen er en av Norges råeste veistrekninger. Herfra er det kun 11.7 mil til Atlanterhavsveien. 14.5 mil til Aursjøveien og 6.9 mil til Geiranger. Foto: Oddgeir Visnes

Norges råeste på åtte timer

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Aursjøveien, Atlanterhavsveien, Trollstigen, Geiranger og Ørneveien med Ørnesvingene. Det er fullt mulig å gjøre unna Norges råeste biltur(er) på åtte timer!

Sjekk kartet lenger ned i artikkelen og se hvor tett det tøffeste av det du kan oppleve på to og fire hjul i kongeriket, ligger. På 399 km får du med deg noe av det ypperste Norge kan by på av bilturer hvor attraksjonene kommer som perler på en snor.

aursjoevegen.jpg

Aursjøveien. Foto: Pål S. Vindfallet / Making View

Aursjøveien

Aursjøveien er den meste ukjente, men samtidig den villeste og betegnes av mange som tøffere enn Trollstigen. Den 65 km lange veien mellom Eikesdalen og Sunndalen er raus på fjell, fosser, stryk og krappe svinger. Gjerrig på asfalt og autovern. Den smale grusveien er en eventyrlig biltur fra fjord til fjord over ville, stupbratte alpine fjell. Veien ble anlagt i forbindelse med utbyggingen av Aukraverkene tidlig på 1900-tallet og har ikke endret seg stort.

Atlanterhavsveien_ekh.jpg

Atlanterhavsveien

Den berømte Atlanterhavsveien er kåret til århundrets byggverk i Norge. Veien som gir deg ramsalt sjølukt gjennom bilvinduet er ifølge den britiske avisen The Guardian verdens fineste bilreise.  


Åtte km vei snor seg over åtte broer, og har blitt et av Norges mest populære turistmål. Langs Atlanterhavsveien er det spesialdesignede fiskerplasser.

Se flere opplevelser
DMR_4885.jpg

Flott utsikt over den spektakulære Trollstigen.

Trollstigen

Trollstigen har vært en turistmagnet siden veien ble åpnet i 1936. Veien med sine elleve hårnålssvinger, er nå også utstyrt med spektakulære utsiktsplatåer. Langs veien Geiranger-Trollstigen finner man unike turistattraksjoner som Gudbrandsjuvet, Ørnesvingen og Flydalsjuvet.

Geiranger_Ornesvingen_DGT_FOTO_Jarle_Waehler.jpg

Ørnesvingen. Foto: Jarle Væhler

Ørneveien

Ørneveien er navnet på den bratteste strekningen opp lia fra Geiranger mot Eikesdal på riksveg 63. Veien slynger seg i 11 hårnålssvinger fra Geirangerfjorden og opp til det høyeste punktet på strekningen 620 meter over havet ved Korsmyra. Da veien ble åpnet i 1955 ga den Geiranger helårs veiforbindelse. Øverste del av veien går gjennom et område med tradisjonelt mye ørn, men navnet spiller også på det ville og spektakulære. Fra utsiktsplatået Ørnesvingen er utsikten mot Geiranger helt Konge(ørn).

Runde

Om du tar deg tid for å oppleve mer finnes det en rekke andre flotte muligheter for bilturer i området på veier og strekninger som er mindre berømte enn "Norges råeste", men som mange mener er minst like spennende og opplevelsesrike. Blant annet kan du besøke øya Runde i Herøy kommune med bil. Her kommer du tett på elementene langs en vei som går langs strand og hav og ikke minst over Rundebroen som er brukt som kulisser for reklamefilmer. Hvordan du kommer deg til den berømte fugleøya med den kjente Rundeskatten kan du lese mer om her.

PS: Sjekk også ut Norangsdalen som du kan lese mer om i saken om Ivar Hols favoritter (under kartet)..

Rundtur - Slik besøker du Norges råeste


Se Norges råeste veier i et større kart

Svede_Bru.jpg

Svede bru på Øye. Foto: Terje Rakke / Nordic Life

Ivars favoritter

Ivar Hol er seksjonsleder i Statens vegvesen region midt og legendarisk berømt for sine kunnskaper om hver eneste veistubb i Møre og Romsdal. Her er Ivars tre favoritter for bilturer i fylket.

Norangsdalen
- En av mine absolutte favoritter er Norangsdalen. Det er en strekning jeg mener er alt for lite påaktet. En virkelig perle, forteller Hol.
Norangsdalen på Sunnmøre som av mange er døpt "Norges villeste dal". På det smaleste er det ikke mer en 200-300 meter fra fjellvegg til fjellvegg.
- Dalen er lett tilgjengelig siden riksveg 655 går rett igjennom. En av landets vakreste veier med loddrette fjellvegger, gamle setre, små vann og ikke minst Lyngstølvannet, sier Hol.
På bunnen står fremdelens grunnmurer av selet som havnet under vann i 1908 da et stort ras demmet opp elven og oversvømmet seteren. Man ser det hele fra veien og vannet er et yndet sted for dykkere.

Les mer om Norangsdalen - "The Queens route"

Trollstigen
Trollstigen er naturligvis også en av hans favoritter, en vei som han kjenner bedre enn sin egen bukselomme.

- Et millionsluk hva gjelder utbedringer, men et fyrtårn blant landets turistattraksjoner. Jeg skal ikke skremme noen, men vi har vært svineheldige som har unngått alvorlige ulykker i Trollstigen. Det ligger enormt med tungt arbeid bak hver eneste av de berømte hårnålsvingene. Hver sving hadde hvert sitt arbeidslag og arbeidsleder. Vi har hedret disse ved å skilte hver sving med navnet på arbeidslederen, forteller Hol.

Se flere opplevelser
Del: