Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
_MGL1111_behandlet.jpg

Planlegger du å besøke Geirangerfjorden, bør du stikke innom Iris og Arnfinn, De driver Westerås gård, en perle noen hundre meter ovenfor den verdensberømte fjorden. 

De har Norges

bratteste restaurant

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Iris og Arnfinn Westerås driver låverestaurant og gård på kanten av stupet, 320 loddrette meter over Geirangerfjorden. Det er bratt servering og himmelsk utsikt fra fjellhylla.

- Det er nok ikke det mest naturlige stedet å drive en restaurant, men samtidig skal det godt gjøres å finne en utservering med flottere utsikt, smiler Iris Westerås om låverestauranten i en ombygd høyløe.

Westerås gård - Foto: Fred Jonny Hammerø

Westerås gård ligger idyllisk til med mange dyr og vakker natur. Foto: Fred Jonny Hammerø. 

Spektakulært

Den spektakulære beliggenheten har i seg selv trukket mange gjester til både restauranten og Westerås gård. Gården med servering og overnatting ligger på en fjellhylle i det stupbratte Vesteråsfjellet over Geiranger sentrum. Bak fjellgården truer det 1500 meter høye Laushornet.


I fjor sommer var Westerås Gård et av de nøye utvalgte målene til Disney-turistene som kom til Geiranger i kjølvannet av filmsuksessen Frost. Det var Disney-selskapet selv som plukket ut og godkjente gården. Det hele skjedde etter at reiseselskapet i god tid var på befaring og inspeksjon på en rekke aktuelle steder.

- De var strålende fornøyd med besøket. Det betyr at det også i sommer vil komme Disney-turister til Westerås Gård, sier Iris Westerås.

disnay_geiranger.jpg

Disney-inspirasjon: Geiranger var ett av stedene Disney lot seg inspirere til storfilmen Frozen. Fotomanipulasjon med bilde fra filmen til høyre, og fjellgården Skageflå til venstre.  

Restaurant i løa

Gården har vært i familiens eie helt siden 1600-tallet og er en av tre gårder i Geiranger som fremdeles er i drift. Iris har ansvaret for spisestedet, og serverer rikelige porsjoner med god, kortreist mat. Det var på begynnelsen av 1990-tallet av svigerfar bygget høyløa om til spisested. På gården dyrker familien gamle tradisjoner og sin lidenskap for natur og dyr.

Rasfarlig

- På grunn av rasfaren åpner vi aldri stedet før snøen er borte, forteller ektemannen Arnfinn Westerås. Gården med de fantastiske naturomgivelsene er bare åpen i turistsesongen som strekker seg fra juni til ut i august. Resten av året er den avstengt. Det anses for farlig å oppholde seg på gården vinterstid på grunn av faren for snøras i det svært bratte terrenget.

Se flere opplevelser

13 drept

I 1982 ble to utleiehytter knust av snøras. I 1907 ble tre mennesker på gården drept. Dagen etter tok en ny snøfonn livet av ti mennesker på nabogården.

geiranger-mai-2012-302.JPG

På Westerås finner du noen av Geirangers flotteste turstier og utkikkspunkt som besøkes av tusenvis av turister hvert år. Foto: Oddgeir Visnes

Høylåve fra 1603

Det er høylåven fra 1603 som er ombygd til en sjarmerende restaurant. I tilknytning til restauranten er det også en utseservering hvor man kan nyte forfriskninger i svært så luftige og spektakulære omgivelser. Etter en forsiktig start, har restauranten i dag et fullverdig og stort kjøkken.

Fra gårdsdrift til turisme

Det var gårdsdrift under karrige forhold på kanten av stupet over Geirangerfjorden helt frem til 1970-tallet. Siden den gang har gården vært utgangspunkt for sommerturisme. Vertskapet leier ut fem tømmerhytter av høy standard og to leiligheter i det gamle våningshuset.På gården menger både sauer, geiter og lamaer seg med turistene.

Attraksjoner

Beveger du deg litt rundt i området har du panoramautsikt til en av Norges største turistattraksjoner; Geiranger, Geirangerfjorden og verdensarv.

- Gården er et glimrende utgangspunkt for korte eller litt lengre turer i sjelden flott natur, sier Arnfinn Westerås. Her er noen av Arnfinns turtips i Geiranger:

Storseterfossen

- Jeg anbefaler alle å ta en tur til Storseterfossen. Fra Westerås gård er det en 45 minutter lang tur på en god sti opp til den 30 meter høye fossen som står i en bue ut fra fjellet slik at man kan gå under og bak fossen. En fantastisk opplevelse.

Storsaeterfossen---geiranger.jpg

Storsæterfossen ligger ca. en halvitmes fottur fra Weserås. Her kan du gå bak fossen, en mektig opplevelse spesielt under snøsmeltingen om våren. 

Vesteråsfjellet

- En annen anbefalt rute fra Westerås er å ta turen til Vesteråsfjellet. En tur i unike naturomgivelser i lett terreng. Fra utsiktspunktet Vesteråsfjellet har man panoramautsikt over Geiranger og Geirangerfjorden.

Se flere opplevelser
Del: