Gode his­to­ri­er fra Møre og Roms­dal.
Ta deg tid, opplev mer.

byen med fire land

Byen har lokale sted­snavn som Tahi­ti og Marokko, og er blant annet hjem­st­edet til ver­dens første nord­mann og en av ver­dens mest kjente nordmenn.

Kristiansund ligger vakkert til, ytterst ved havet på Nordvestlandet. Byen danner et unikt havneområde og består av de fire øyene, også kalt "landene", Innlandet, Kirkelandet, Nordlandet og Gomalandet.
I den unike kulturbyen er det gjort funn som tyder på at verdens første nordmann faktisk var en kristiansunder. Det aller første funn fra eldre steinalder ble gjort på Nordlandet, eller Marokko som bydelen også blir kalt på folkemunne. Hvorfor bydelen ble kalt Marokko er det ingen som vet. Men, det alle vet er at Ole Gunnar Solskjær, en av verdens mest kjente nordmenn, er både oppvokst og hjemmehørende i Kristiansund.

Her er ni tips til hva man bør oppleve i byen med de fire landene.

Sundbåtsafari

I over 140 år har Sundbåten vært på fart i havnen i Kristiansund, og regnes i dag som en av verdens eldste kollektive transportselskap. Båtene brukes i dag til havnesightseeing, sundbåtsafari, øyhopping og daglig trafikk mellom byens øyer.
Havnesightseeing tar byen på pulsen og Sundbåtens egen historieforteller gir deg byens fargerike historie. Du kan også ta båten mellom de fire "landene". Sundbåtsafari tar ca. 20 minutter og består av et hefte med spørsmål fra hver øy i Kristiansund, samt spørsmål om Sundbåten selv.

Sund­båten i Kris­tian­sund går hele året fra klokken 07.00 — 17.00. Foto: Einar Engdal.

Øya blant 200 holmer og skjær

Den knøttlille øya Grip var tidligere Norges minste kommune, har en av landets minste stavkirker og verdens minste brannbil. Grip ligger 14 km ute i havet, omkranset av 200 holmer og skjær, en 40 minutters båttur fra Kristiansund. Inntil 1964 var Grip en egen kommune og landets minste med 115 innbyggere. I dag er de velholdte boligene på fiskeværet sommerhus for de som engang bodde der eller deres etterkommere.
Fra juni til august tilbyr Gripruta en 3,5 times rundtur til det unike fiskeværet. Her får du blant annet oppleve den lille røde stavkirken fra 1400-tallet og et utendørs akvarium med fisk og krabber. Ombord i båten kan du kjøpe kaffe, brus og nyte utsikten.

I år tilbyr Gripru­ta over­nat­ting i sjarmerende ror­buer på den bit­telille øya Grip. Foto: Johan Wildhagen.

Lær om norsk klippfiskhistorie

Norsk Klippfiskmuseum på bryggen i Kristiansund viser klippfiskhistoriens utvikling i Norge fra 1700-tallet til etterkrigstiden. De besøkende guides gjennom bryggas unike og urørte innredning. Bryggen byr på en unik atmosfære med lukt av klippfisk og salt i veggene. Museumet byr også på flere ulike fotoutstillinger som viser livet på de norske klippfiskbergene og hvordan fremstilling og eksport foregikk på tradisjonelt vis.

Norsk Klipp­fiskmu­se­um er en del av Nord­møre Muse­um, som har ulike vis­ningsst­ed­er rundt om i distriktet.

Spis Fishan på kaia

Midt i Kristiansund sentrum kan du besøke lokalmatbutikken og restauranten Mætt og Go. Spisestedet fokuserer på lunsjretter med kvalitet og en lokal vri, for eksempel hjemmelaget burger med Kraftkar, verdens beste ost. De serverer også smørbrød, bakt potet, supper, dessert, kaffe og ikke minst en av Kristiansunds spesialiteter, ekte Fish and Chips, lokalt kalt "Fishan".
I tillegg til å være en svært populær restaurant er Mætt og Go også en mathall og lokalmatutsalg, med et stort utvalg av klippfisk, spekemat, oster, krydder, øl fra lokalbryggeriet, sjokolade, hjemmebakt brød og mer.

Fra gam­melt av er Kris­tian­sund tuftet på klipp­fisk, men byen har også et par andre spe­sialiteter å by på. Foto: Einar Engdal.
En gåtur fra sen­trum til utsik­t­spunk­tet Var­den tar ca. 10 — 15 min­ut­ter. Foto: Einar Engdal.
Bergkrys­tall i ros­er” er temaet som preger Kirke­landet Kirke. Om som­meren er kirken åpen for besøk mandag — fredag.

Atlanterhavsbadet

Ta med familien til Atlanterhavsbadet og utforsk de ulike bassengene for store og små. Atlanterhavsbadet er et flott og moderne badeland med plass for lek, avkobling, trim, idrett og velvære. Badet inneholder blant annet basseng i ulike størrelser og varianter, solarium, velværeavdeling, Atlanten Café, boblebasseng, klatrevegg og rutsjebaner. Det er også treningsstudio og fysioterapi i samme bygg.

Atlanter­havs­badet er et barn­evennlig badean­legg med stu­petårn og sklier.

Norges eneste museumsverft

I Kristiansund finner man dessuten landets eneste museumsverft, Mellemværet Skipsverft. Verftet ble anlagt i 1856 og deres viktigste oppgave var vedlikehold av regionens store flåte av små seilskip. Verftet består av selve verkstedbygningen med maskinverksted og smie, bolighuset hvor de fire verftseierne bodde sammen med sine familier, snekkerverksted og tømmermannshuk. I tillegg til å være en del av Nordmøre Museum brukes verftet i dag i fartøyvernsammenheng.

Turområde og utsiktspunkt

Kringsjå er et turområde med idylliske spaserstier i sentrum. Stien bukter seg i et område med usedvanlig rik og variert vegetasjon. Kontrasten til nakne havskjær bare noen få hundre meter unna er slående.

Som del av turområdet finner man Varden utsitspunkt, som er er en gammel vaktpost og utkikksplass. Fra toppen av tårnet er det vid utsikt over havet utenfor, og man ser blant annet til Grip, Smøla, Tustna, Frei, Reinsfjellet og Averøy. Panoramaet går 360 grader rundt, med Nordmørsfjellene som mektig bakgrunn.

Det karakteristiske tårnet er åpent hver dag med gratis inngang.

Norges dristigste kirkebygg

Hovedkirken i Kristiansund regnes som det første virkelig moderne kirkebygget i Norge. Arkitekt Odd Østby har gitt bygget en form som bryter med tradisjonell kirkearkitektur, og ideen bak Kirkelandet Kirke er at den skal skinne som en lysende krystall blant rosene i vestskråningen ved kirken. Den særegne kirken markerte på mange måter en nyskaping innen norske kirkebygg og har fått en særegen posisjon i etterkrigsarkitekturen.
En 30 meter høy korvegg skapes til en fargesymfoni når lyset strømmer gjennom de 320 fargede glassvinduene i kirken. Bygget ligger praktfullt til, øverst i et vakkert parkområde med utsikt mot fjellene på indre Nordmøre.

Skal du over­nat­te i Kris­tian­sund anbe­faler vi et sen­trum­snært hotell, camp­ing­plass eller ror­buer. Foto: Einar Engdal.

Busstur til Atlanterhavsveien

Atlanterhavsveien forbinder Averøy i nord, med fastlandet i sør over øyer, holmer og skjær - ved hjelp av 8 bruer over en strekning på 8274 meter. Vegen har status som nasjonal turistvei. Fra Kristiansund kan du ta en egen busstur som lar det oppleve det som ofte blir omtalt som verdens vakreste veg.

Bussen har avgang fra Kristiansund trafikkterminal og stopper ved Eldshusøya, hvor du blant annet kan utforske "svevestien".

Svevestien strekker seg rundt hele øya og er laget av rister som flyter over terrenget. På Eldshusøya finner man også et eget servicebygg med kafé og toaletter.

Fra Kris­tian­sund går det daglige buss­ruter til Atlanter­havsveien. Er man sprek kan man også hive seg på sykkelen.