Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Laer om taarn og spir i jugendstil

(Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Fjord Norway/Destinasjon Ålesund & Sunnmøre)

National Geographic:

Denne byen er en av Europas vakreste

Tekst: Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Ålesund er kåret til en av de seks fineste og vakreste havnebyene i Europa. Det er National Geographic som har falt for den unike jugendbyen hvor du kan padle midt i sentrum, fiske fra hotellrommet eller ta båten til fjells for en skitur.

I jakten på Europas beste havnebyer har det velrenommerte magasinets utsendte falt pladask for  ville og vakre omgivelser, fjord og fjell, Brosundet, Ålesunds arkitektur - og svele og bacalao.

Godt selskap

Jugendbyen har havnet i selskap med Tallin i Estland, Zadar i Kroatia, Gdansk i Polen, Ajaccio på Korsika i Frankrike og Valetta på Malta på topp seks av flotte havnebyer i Europa.

Padle midt i Aalesund

(Foto: Fred Jonny Hammerø)

Design reisemål

- Ålesund kunne ha vært bakteppet for et nordisk eventyr med en moderne tvist. Og den usedvanlige konsentrasjonen av Jugendstil i bykjernen gjør Ålesund til en design destinasjon, skriver National Geographic.

To ganger Norges vakreste

Jugendbyen som nå er kåret til en av Europas vakreste, er tidligere kåret til Norges vakreste av Dagbladets lesere (2007) og av The Times i 2009.

Finn overnatting i Ålesund og Sunnmøre.

Se flere opplevelser

Strålende omtale

- National Geographic har truffet spikeren på hodet og fremstiller området akkurat slik vi ønsker å formidle Ålesund by og det utrolige området rundt, sier en strålende fornøyd markedssjef i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre, Tom Anker Skrede.

Norges jugendstilby - Foto: Tony Hall

(Foto: Tony Hall)

I eliteklassen

Skrede mener det er utrolig flott å bli løftet opp i samme klasse som de andre nevnte byene. Alle velkjente byer og havner med lange tradisjoner for både cruise og turisme.

Reklame for millioner

- Artikkelen i National Geographic har uten tvil stor betydning for oppmerksomheten rundt Ålesund. Magasinet Travel har et svært godt renommé og er lest verden over. Bladet i et opplag på ca 750 000 blir lest av et reflektert og bereist publikum. En svært viktig og interessant gruppe for oss å henvende oss til. Jeg tør ikke tenke på hva en slik reklame er i kroner og øre, men vi snakker mange millioner, om det i det hele tatt kan betales med penger, sier en strålende fornøyd markedssjef i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre, Tom Anker Skrede.

Aksla-panorama

I reportasjen nevnes fantastisk utsikt fra byfjellet Aksla, bare 418 trappetrinn opp fra byparken midt i sentrum av Ålesund. Fra topenn er det 360 graders panoramautsikt med øyer, hav og fjell så langt øyet kan se.

Verdensberømte Molja fyr

(Foto: Steve Røyset)

Jugendstilsenteret

I byens gamle apotekergård ved bruen over Brosundet, ligger Jugendstilsenteret med blant annet en  tidsmaskin som tar deg tilbake til bybrannen og gjenoppbyggingen. National Geographic omtaler senteret som et høydepunkt i en og guidet byvandring blant arkitektoniske perler.

Brosundet Hotel i Ålesund. Foto: Steve Røyset

(Foto: Steve Røyset)

Bacalao og svele

Magasinet viser også til at Ålesund eksporterer mest klippfisk av alle i hele verden, og at bacalaoen smaker fortreffelig, blant annet på XL Diner hvor man kan få den servert i syv forskjellige varianter.  Til og med den lokale favoritten svele beskrives inngående i utgaven av National Geographic Traveler som kommer i månedsskiftet februar/mars.

Se flere opplevelser
Del: