Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Stjernekjoerer-fra-Supervention.jpg

Kort vei til toppturer: Asbjørn Eggebø Næss har reist verden rundt som profesjonell skikjører før han valgte å bosette seg i Møre og Romsdal. Foto: Roar Harsvik.

Stjernekjører fra Supervention:

- Møre og Romsdal best i verden

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Han har reist verden rundt som profesjonell frikjører. Men Asbjørn Eggebø Næss er ikke i tvil: Møre og Romsdal er det beste området i verden for toppturer og frikjøring.


Den 34 år gamle skikunstneren er sammen med blant andre Terje Håkonsen og Aksel Lund Svindal en av stjernene i den ultimate ski- og snowboardfilmen Supervention. Av mange omtalt som verdens råeste skifilm.

Se videointervju med Asbjørn Eggebø Næss nederst i artikkelen

I verdensklasse

- I 13 år har jeg reist rundt i verden og opplevd de mest spektakulære steder. Men her får jeg det hele så tett på. Møre og Romsdal er i verdensklasse for toppturbasert frikjøring på ski, mener Asbjørn Eggebø Næss. Med en samboer fra Nordmøre og Asbjørns fascinasjon for Møre og Romsdal var valget enkelt da paret bestemte seg for å flytte fra Oslo med sin snart to år gamle datter. Nå bor Nelly Torvik, Asbjørn og lille Jenny på Hjelset, nær Molde. Med Hjelset som base reiser han verden rundt som en av de beste frikjørerne og som produktutvikler for Haglöfs vintersportsklær.

Guider i Møre og Romsdal

Vil du på tur med folk som kjenner området og mulighetene godt, er det en rekke guidevirksomheter du kan kontakte:

DID Adventure

Fjellsentralen


Ski Romsdal


The Mountainguide

Actin

Norgesguidene

Contrast Adventure 

Norsk Gåsehud


Uteguiden


Se flere opplevelser
asbjoern_eggeboe_naess_ski_nordmoere_hagloefs.jpg

Asbjørn Eggebø Næss i aksjon i Øksendalen, Henrikbotnebba i Sunndal. Foto: Haglöfs/Hans Johansson.

Et hav av muligheter

- Det fantastiske med fylket er at man bor midt i et hav av muligheter. Det finnes nærmest en uendelig rekke av topper med en unik kombinasjon av fjord og fjell. Man ser fjorden eller sjøen mens man kjører på ski. For meg er det bare helt rått og et eldorado for det jeg driver med. Jeg kan gå rett fra min egen bolig og ut på en topptur, forteller en begeistret Asbjørn Eggebø Næss som er født i Bergen.

Skifylket

Sunnmøre og Hjørundfjorden er blant stedene som er med i skifilmen Supervention. Med Storfjorden og fjordbassenget i bunnen av fjellene, har skianlegget på Stranda vært mye brukt av film- og reklamebransjen. Selv mener Asbjørn at hele Skifylket Møre og Romsdal fortjener større oppmerksomhet som vinterdestinasjon. - Jeg er ikke opptatt av verken kommunegrenser eller fogderier. For meg representerer hele fylket kortreiste muligheter, variasjoner og store naturopplevelser fra det helt ekstreme til turer for folk flest. Da jeg bodde i Oslo var jeg avhengig av å fly mye og ofte. Nå er behovet redusert. Jeg trenger ikke å gå over bekken etter vann, sier en av verdenstoppene i frikjøring.

asbjorn_supervention_hagloefs_moere_og_romsdal.jpg

Asbjørn Eggebø Næss i aksjon i Øksendalen, Henrikbotnebba i Sunndal. Foto: Haglöfs/Hans Johansson.

Supervention

Dokumentarfilmen Supervention viser hele spekteret av moderne ski- og snowboardkjøring, reiselyst, ekstreme naturopplevelser, fascinerende historier fra utøverne selv, fantastiske bilder og eventyrlig kjøring fra Alaska, Canada og Norge. I Alaska ble det filmet i områder som ingen mennesker hadde vært i tidligere. Asbjørn kjører i scener fra blant annet Alaska og Sogndalsfjellene, og med ikoner som Aksel Lund Svindal og Terje Håkonsen. Også flere internasjonale stjerner innen ski og snowboard er med i filmen. - Filmen er en stor og stolt opplevelse for meg i lag med gode venner. Jeg tror og håper den inspirerer mange skiglade til uteaktiviteter og kanskje inspirerer andre til å begynne , sier Næss, Som barn stod han på ski fra morgen til kveld i vintersesongen - og han gjør det samme nå som 34-åring.

Her er Asbjørns favorittfjell i NorgeVideoklipp med skikjøring: Takk til FjordNorway og Field Productions.

Asbjørns anbefalinger i Møre og Romsdal:

1. Dyrdalstinden.1371 m Stordal/Overøye. Fantastisk topptur med fin rygg å følge til topps. Mange fine nedkjøringer for både viderekommende og ferskinger. Sørsiden tryggest og best opp og ned.

2. Blånebba 1320 m, Rauma. Klassisk skitopp med mange varianter opp og ned. Ofte spor opp dit, men da er turen lettere og raskere. Kjør opp Vengedalen og gå derfra. Praktutsikt til blant anna Trollveggen, Vengetind, Romsdalshorn osv.

3. Skåla 1128 m, Molde. Gå fra Horsgård og opp Sørsiden. Mange muligheter der, men også i alle himmelretninger om du er på jakt etter utfordringer.

4. Snøtind 1027 m, Eide. Kan gås fra både Eide-siden og fra Batnfjorden. Muligens best fra Åndal. Litt tett i bunnen, men nydelig topp med utsikt til Atlanter´n og Atlanterhavsvegen.

5. Harstadfjellet 1004 m, Gjemnes. Nesten nabotopp til Snøtind. Effektiv og leken. Gå fra sørøst side. Like over Batnfjorden sentrum.

6. Henrikbotnebba
1213m, Sunndal. Gå fra Brandstad i Øksendalen. Fin utsikt til Litj- skjorta og Fløtatind. Kanskje du tar dem i samme slengen?

Se flere opplevelser
Del: