Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Fantastisk utsikt fra nye Trollstigenplatået: Foto: Jiri Havran

Trollstigenplatået: Vanvittig utsikt over Trollstigveien som slynger seg langs stupbratte fjell og smyger seg opp den bratte fjellsiden. Foto: Jiri Havran

Modernisert for 200 milloner:

Se nye Trollstigen

Tekst: Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Budsjettet sprakk som et troll, men nye Trollstigen lever som aldri før i en modernisert utgave. Målet for den tunge satsingen er å gjøre reiselivsikonet til en av verdens aller beste turistveier.

Mange år med arbeid ligger bak fornyelsen av Trollstigplatået med omkringliggende utsiktspunkter over Stigfossen og Trollstigen. I underkant av 200 millioner kroner er brukt på å gjøre et av de mest dramatiske og best besøkte turistmålene i landet, enda vakrere. Budsjettet var på 55 millioner.

Nytt service- og næringsbygg i Trollstigen. Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter RRA

Helt nytt service- og næringsbygg med omlegging av elv og ny vassflate og ny tilkomst til utsiktsplattformene. Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter RRA.

Risikosport

Allerede i 1916 ga Stortinget grønt lys for å bygge vei over Stigfjellet til tross for at mange mente det var ren og skjær galskap. Byggingen av selve fjellovergangen startet i 1928 og var en risikosport i det bratte og rasfarlige området. Den 31.juli i 1936 åpnet Kong Haakon den nye veien over Stigfjell. Veien fikk navnet Trollstigen. I markedsføringen av reiselivet fikk omkringliggende, stupbratte fjell navn som Trollveggen, Bispen, Kongen og Dronningen.

Prøv en weekend i Molde

Stål og betong

Med det nye Trollstigplatået er det ikke lenger bare veien som er en turistmagnet. Trollstigplatået fremstår som en attraksjon i seg selv med en moderne, arkitektonisk helhet i bygninger, stier og utsiktplattformer. Alt bygget i stål, betong og glass.

Se flere opplevelser
Ny arkitektur i Trollstigen. Foto: Jarle Wæhler

Moderne, arkitektonisk helhet i bygninger, stier og utsiktplattformer.
Foto: Jarle Wæhler.

Hovedbygning

Hovedbygningen består av to huskropper som folder seg rundt hverandre. Bygget inneholder kafé og informasjon, men er også et viktig utsiktspunkt mot landskapet.

Formet som en voll

Den andre bygningen er formet som en voll og fungerer som et vern for elva Istra når den er på sitt høyeste. Innvendig i vollen er det toalett, kiosk og suvenirutsalg. Mellom utsiktspunktene er det gangveier og trapper som gjør det mulig å vandre rundt i et stort og imponerende landskap.

Nervepirrende utsikt fra trollstigenplatået. Foto: Helge Stikbakke

Nervepirrende utsikt fra utsiktsplattform. Foto: Helge Stikbakke.

Nervepirrende utsikt

Den største utsiktsplattformen er spektakulær og dramatisk. Den henger ut over en kant med et loddrett fall på over 200 meter. Ytterst en luftig spiss med rekkverk i glass for de med nerver av stål. Her er det en vanvittig utsikt over Trollstigveien som slynger seg langs stupbratte fjell og smyger seg opp den bratte fjellsiden. For de mer forsiktige finnes det alternative utsiktspunkter på plattformen.

trollstigen.jpg

130 000 kjøretøy

Hvert år kjører 130 000 kjøretøy opp eller ned de 11 krappe, hårnålsvingene. Veien i hjertet av Romsdal, har ni prosents stigning og sikksakker seg 825 meter over havet fra Isterdalen opp til Stigrøra.

Se hvordan du enkelt kan reise til Molde og Romsdal.

Trafikksikret

Syv av svingene er i år trafikksikret og utbedret for 15 millioner for å gi plass til 13,10 meter lange turistbusser. Busser har til tider skapt trafikkaos og flere nestenulykker. Men bortsett fra en dødsulykke i 2006 da en bil kjørte ut av veien, har det skjedd uhyre få alvorlige trafikkulykker i Trollstigen.

Se turforslag med bil fra Molde til Åndalsnes og Trollstigen

Ørnesvingene i Geiranger. Foto: Jarle Wæhler

Ikke lange kjøreturen unna Trollstigen ligger Ørnesvingen i Geiranger.
Foto: Jarle Wæhler

Geiranger

Trollstigen og Trollstigplatået er en del av den nasjonale turistveien Geiranger-Trollstigen som nå i sin helhet er fornyet. Langs veien finner man attraksjoner som Gudbrandsjuvet, Juvet landskapshotell, Flydalsjuvet og Ørnesvingen.

Nyttige tips

Finn aktiviteter og opplevelser nær Trollstigen, Romsdal, Åndalsnes og Molde på nettsiden www.visitmolde.com.

Se flere opplevelser
Del: