Gode his­to­ri­er fra Møre og Roms­dal.
Ta deg tid, opplev mer.

Hugo Opdal Moods of Norway Flø Sunnmøre

Sov med kun­st til 45 millioner

Et lite gal­leri i en ned­lagt­skolestue i den knøt­tlille byg­da Flø på Sun­n­møre, har fått et stort navn blantver­dens mest kjente kun­st­nere og i ver­dens kun­st­miljøer. Og huset kun­st for­mange mil­lion­er kroner.

- Vi hadde en utstilling med Edvard Munch og kunstverk for 45 millioner kroner. Da ba forsikringsselskapet oss om å sove over i skolestua for å passe på kunstverkene. Vi lå på gulvet i soveposer og voktet verdenskunst, ler fotograf og gallerist Hugo Opdal.

Galleri-forberedelser Flø Kunst Sunnøre
Flott utsikt: Gal­leri-for­bere­delser til den årlige kun­sti­valen som gikk av sta­be­len 28. og 29. juni. (Foto: Odd­geir Visnes)

Verdens rikeste kunstner

Også verdens rikeste kunstner har hatt to utstillinger i Studio Hugo Opdal - verdens beste minste galleri. Den britiske kunstneren Damien Hirst er god for to milliarder kroner. Et av kunstverkene hans er solgt for 600 millioner og er verdens dyreste. Et av bildene han stilte ut på Flø hadde en prislapp på nærmere fire millioner kroner

- Da vi maktet å få Damien Hirst hit i 2008 var det et stort gjennombrudd for galleriet. Hirst omtales som verdens mest kjente nålevende kunster. Det var ganske unikt og åpnet en god del dører for Galleriet. Det gjorde galleriet kjent i det internasjonale kunstner- og kunstmiljøet, forteller Opdal.

Moods of Norway Flø Sunnmøre
Samarei­det med Moods of Nor­way har blant annet resul­tert i en egen kleskollek­sjon. (Foto: Odd­geir Visnes)

Moods of Norway

Også i 2013 hadde Hirst en utstilling på Flø, bygda med 167 fastboende, en campingplass, en Moods of Norway butikk i galleriet og en årlig kunstival - Go With The Flø. Kunstivalen med musikk, mote og kunst er en krysning mellom kunstfestival og bygdedager. Kunstivalen har hatt mange kjente navn på plakaten de fem årene den har eksistert, og har satt Flø på kartet.

Strand Flø Natur Hav Himmel Sunnmøre
Syden-stemn­ing: Flø er vel­signet med flott natur, og kan by på noen av vest­landets vakreste sand­stren­der. (Foto: Odd­geir Visnes)

Drømte om havet

Studio Hugo Opdal på Flø er på mange måter et moderne kunsteventyr. Opdal er selv inntrønder, men har alltid drømt om et sted ved havet. Drømmestedet fant han på Flø, ut mot havet i Ulstein kommune på Sunnmøre hvor han nå har bodd i flere år. Etter et par års galleridrift på egenhånd ble Moods of Norway partnere med Opdal.

Magne Furuholmen Flø Sunnmøre
Magne Furuhol­men er en av mange kjendis­er som har gjestet Flø. (Foto: Stu­dio Hugo Opdal)

Kjendiser

En annen nær samarbeidspartner er Magne Furuholmen som er Flø-ambassadør og døråpner for både galleri og kunstival. Nå skal Galleriet også ha utstillinger blant annet i New York, Paris, Stavanger og Oslo. En rekke kjendiser, kunstnere og kunstinteresserte har besøkt Flø, og mange har reist langt for å besøke det som må være et av verdens mest bortgjemte gallerier.

Bedehuset Vonheim Flø Sunnmøre
Kun­st- og kon­sert­lokale: Bede­huset Von­heim har hatt besøk av flere super­st­jern­er opp gjen­nom årene. (Foto: Odd­geir Visnes)

Dronningen stakk innom

Til og med Dronning Sonja dukket opp i fjor da Hugo Opdal var midt i midt i de kaotiske forberedelsene til kunstivalen.

- Det var maling, koster, verktøy, ben og armer da telefonen ringte. En høflig dame spurte om jeg ville ha besøk av Dronningen. Noe paff svarte jeg ja og spurte når. Nå, svarte hun. Jeg snudde meg med mobilen i hånden og kikket rett på Kongeskipet så lå utenfor Flø. En time senere var Dronningen med 50 gjester her. Jeg hadde knapt en kopp kaffe å servere!

(Artikke­len fort­set­ter under bildene/​annonsene)

Opplev mer

Se flere opplevelser

Status

Det uanmeldte besøkte fra Dronningen vitner om statusen som gallerier har opparbeidet seg på relativt få år. Men først og fremst følte Hugo Opdal seg beæret fordi det var hennes store kunstinteresse og galleriet som hun hadde hørt så mye om, som trakk Dronningen til Flø.

Nå er det den dansk-norske kunstnerduoen Elmgreen & Drageset som har salgsutstilling på Flø. Den prisbelønte kunstnerduoen har fått svært mye internasjonal oppmerksomhet.

Jordbruk Flø Mark Sunnmøre
I byg­da Flø lever de av jord­bruk — og gal­lerivirk­somhet. (Foto: Odd­geir Visnes)