Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Raumabanen_broer_1920.jpg

Raumabanen passerer Stuguflotten Bru ved Bjorli. (Foto: ©Leif J. Olestad)

Lonely Planet: Dette er

Europas vakreste togreise

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Tar du Raumabanen i sommer får du oppleve Europas vakreste og mest naturskjønne togreise, mener det verdensberømte reisebokforlaget Lonely Planet.

- Takk til ingeniørene som klarte å bygge jernbanen i det aller vanskeligste terrenget du kan tenke deg. Nyt den sensasjonelle utsikten med høye tinder, bratte fjellvegger og fjellsider som leder opp til forblåste platåer, mens du kjører langs elva Rauma, skriver Lonely Planet i sin reportasje om den maleriske reisen på skinner mellom Dombås og Åndalsnes.

Raumabanen_Leif_J_Olestad_1920.jpg

Toget passerer de spektakulære Trolltindene. (Foto: ©Leif J. Olestad)

32 broer

Området som Raumabanen går igjennom byr på noen av Norges mest kjente turistattraksjoner som Trollstigen, Trollveggen, Romsdalshorn og Rauma elv. Av de mange fossefallene langs banen er Vermafossen det største. Ved Verma går toget inn i en helt spesiell vendetunnel og over den kjente Kylling Bru. Underveis går toget over hele 32 broer. I sommersesongen er det innlagt flere stopp for fotografering og turen guides på engelsk, tysk og norsk.

Se flere opplevelser

Se film fra Raumabanen og Romsdalseggen- Unik eventyrreise

- En stor anerkjennelse av Raumabanen. Helt fantastisk å toppe en kåring gjennomført av verdens mest kjente reisebokforlag, mener markedssansvarlig NSB Dovre- og Raumabanen, Terje Fossum. - Eventyrreisen gjennom Romsdalen er unik - uansett vær. Raumabanen har blitt en stor attraksjon og kanskje den største og viktigste for at stadig flere cruisepassasjerer kommer til Åndalsnes. Men også bilturister har oppdaget Raumabanen og kombinerer den ofte med Trollstigen, sier Hilde Gråberg Bakke, reiselivssjef i Åndalsnes & Romsdal Reiselivslag. Raumabanen ble åpnet i 1924, er 114 km lang og turen tar i dag halvannen time.

Leif-J-OlestadRomsdalshorn-1-.JPG

Romsdalshorn er en av mange fjelltopper du ser på turen.(Foto: ©Leif J. Olestad)

To norske

Raumabanen er rangert på plassen foran Flåmsbanen. Bak de to norske topplasseringene følger jernbanestrekninger som West Highland Line i Skottland (kjent fra både Harry Potter og filmen Trainspotting) og Berina Express mellom Sveits og Italia.

Raumabanen er tidligere kåret til Norges vakreste og beste togreise, stemt frem av NSBs passasjerer.

Harry Potter

For Harry Potter - fans nevnes at også Raumabanen har vært med i en av filmene - "Harry Potter og Halvblodsprinsen", den sjette i rekken.

_c_Leif-J-Olestad-Vermafossen_cropped.jpg

Vermafossen (Foto: ©Leif J. Olestad)

Rekordtrafikk i sommer

Raumabanen har året fire daglig avganger fra Åndalsnes hvor av et går til Lillehammer. De tre øvrige snur på Dombås. Nå i sommersesongen settes det i tilegg opp et eget - og helt nyoppusset - tog for turister som i høysesongen vil ha to daglig avganger. I fjor sommer økte turisttrafikken på Raumabanen med hele 35 prosent og i år er det ventet over 100 000 cruisepassasjerer til Åndalsnes.

Del: