Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk
Karl Mjelvas Veteranbil Geiranger

Real kar med Royal doning

Når kongelige besøker Geiranger, får de som regel sitte på i Karl Mjelvas Buick 1932-modell.

Den pensjonerte hotelldirektøren ved Union Hotell er hekta på veteranbiler. Foreløpig har han ti doninger av edel årgang samlet i veteranbilmuseet i kjelleren på hotellet. Favorittbilen er en Buick President 1932-modell og den brukes alltid når Karl Mjelva frakter de kongelige rundt i verdensarvområdet. Det har han gjort flere ganger. Sist da kongesjåføren rattet den blankpussede doningen med Mette-Marit og Haakon i baksetet.

Kronprinsen var passasjerer i den samme bilen under Kongeparets sølvbryllup i 1993, forteller Mjelva, som lærte seg å kjøre bil bare syv år gammel.

Geiranger Skageflå Veteranbil Karl Mjelva
De krappe Ørnesvingene håndteres elegant av Karl Mjelva, selv uten servostyring. (Foto: Oddgeir Visnes)

Ruller fortsatt

Kongebilen ble innkjøpt i 1934 av Geiranger Skysslag. Helt frem til midten av 60-tallet ble bilen brukt til å frakte turister opp til Dalsnibba. Mange av de flotte bilene som ble brukt til å vise turistene rundt i Geiranger på 1920- og 30-tallet, er fremdeles i bra stand. Fortsatt kan hotellets gjester leie bilene med sjåfør til korte turer.

Veteranbilene er også populære i forbindelse med bryllup, og brudeparet får selv plukke ut den bilen de helst vil ha på den store dagen. Ifølge Karl Mjelva har alle bilene sine helt egen historie.

Utsikt Geiranger Veteranbil Karl Mjelva
Alt er originalt i Karl Mjelvas Buick President 1932-modell. (Foto: Oddgeir Visnes)

Flust av biler

På 30-tallet var det hele 50 åpne, skyssbiler i bygda som er en av landets aller største turistattraksjoner. Fordelt på antall innbyggere var det flere biler her i Geiranger enn i Oslo på den tiden, sier den tidligere hotelldirektøren som har overlatt styringen av hotellvirksomheten til fjerde generasjon Mjelva.

(Artikkelen fortsetter under)

Opplev mer

Se flere

Jakter på veteraner

Men taket rundt rattet på veteranbilene gir han ikke slipp på, og han har fortsatt store planer for å utvide samlingen i hotellets veteranbilmuseum hvor de i dag står biler som Nash, Studebaker, AA Ford, Cadillac og Hudson. Karl Mjelva er nærmest på konstant utkikk etter nye veteranbiler.

- Min store ambisjon er å hente tilbake så mange så mulig av de 50 bilene som en gang var her i Geiranger, forteller han entusiastisk.

Geiranger Veteranbil Karl Mjelva Utsikt Fjord
Verdensarv-eneren: I Geiranger er det flott utsikt hvor man enn snur seg. (Foto: Oddgeir Visnes)

Karl Mjelvas turtips

1. Gå Dronningruta
Ta sightseeingbåten utover fjorden i ca. 15 minutter, gå i land og gå opp stien til den kjente fjellgarden Skageflå. Fra gården er det fantastisk utsikt ut mot Geirangerfjorden, fossefallene de Syv Søstre og innover til Geiranger. Fra gården går du videre til Homlongsetra, ned igjen til Homlong og inn til Geiranger. Turen tar ca. tre timer, og er en frisk og flott opplevelse.

2. Besøk Westerås og Storseterfossen

Fra Hotel Union kan man spasere opp en merket sti til Westerås. Derfra går man ca. en halvtimes tid i fint terreng videre til Storseterfossen. En flott naturopplevelse der man også får mulighet til å gå bak fossen. Hotellet har kurs i Nordic Walking, og låner ut staver for de som ønsker det. Avslutt med noen avslappende timer i Spa-anlegget på Hotel Union, som i følge flere eksperter er et av de beste anleggene i Europa.