Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk

8 fredede fyrtårn du bør besøke

Siden 1600-tallet har de stått stødig på værutsatte steder, vist vei og loset sjømenn tilbake fra havet og inn i ei trygg havn. Bli med ut til kysten og følg fyrvokternes fotspor.

Langs hele norskekysten har fyr av ulik karakter stått i vind og i blest. Sammen med andre typer sjømerker, som båker og varder, danner fyrene et komplett system for en trygg ferd langs kysten. I Norge ble det første fyrlyset ble tent på Lindesnes, 27. februar 1656, og dette fyret er det eneste i landet som fortsatt er bemannet. I dag har vi til sammen 80 fredede fyr som er tilgjengelig for både besøk og overnatting. Å sovne til lyden av bølgeskvulp i et fyrtårn er en opplevelse verdt å få med seg.

Haugjegla Fyr Veiholmen Smøla Nordvest
Idylliske Haugjegla ligger kun noen kilometer utenfor Veiholmen på Smøla. (Photo: Oddgeir Visnes)

HAUGJEGLA

Rett nord for Veiholmen i Smøla kommune, ligger Haugjegla fyr. Holmen ligger værhardt og utsatt til, og det 28 meter høye fyret ble derfor bygget som et støpejernstårn på en høy betongsokkel. Fra 1922 viste Haugjegla sjømenn veien hjem, bemannet av fyrvokteren og hans to assistenter som hadde egne hybler oppe i tårnet. I 1988 ble fyret automatisert og avbemannet og eies i dag av Kystverket. Selskapet Veiholmen fyr tar vare på tårnet og leier det ut som besøkstårn for turister fra både inn- og utland.

Fyret er i dag et fredet kulturminne og leies ut som besøkstårn av Selskapet Veiholmen fyr. Det har 10 sengeplasser, inkludert en egen brudesuite som opprinnelig var fyrvokterens gamle soverom. Det er blitt svært populært blant nygifte og par som ønsker å oppleve en annerledes overnatting.

→ Slik kommer du dit:

Det er mulighet for båttransport ut til fyret fra Veiholmen, men det er også en fin tur om du er komfortabel i kajakk. Turen tar ca. 2 timer og tar deg gjennom rolige farvann, med utsikt til bølgene som slår ute på havet. Når du har padlet mellom holmer, skjær og gjennom trange smug kan du gå i land ved brygga på Haugjegla.

Nordneset fyr i Hustadvika kommune.
Turen til Nordneset fyr kan gjerne kombineres med en fin tur langs Farstadsanden. Ytterst i havgapet ligger fyret stødig med storhavet og bølgene som slår rett utenfor. (Photo: Jens Holsbøvåg-Lyngstad)

NORDNESET

I Hustadvika kommune finner du Farstadsanden, et populært turistmål og friluftsområde langs den nasjonale turistveien Atlanterhavsvegen. Her kan du gå kyststien ut til Nordneset fyr som ligger helt ytterst i havgapet med storhavet rett utenfor. Er du interessert i kulturminner og norsk historie vil turen gi deg påfyll på flere måter.

Fra Farstadsanden og langs stien på vei ut mot Nordneset vil dere passere flere gravrøyser, hvor den ene er blant de største gravrøysene som finnes i Romsdal i dag. Noen er små og kan være vanskelig å oppdage, men de fleste er bygd på bergknauser og ligger med god utsikt utover havet.

Selve turen går på grusvei gjennom lett kupert terreng. Stien er godt vedlikeholdt og har fin fremkommelighet for både sykkel og barnevogn. Vel fremme ved fyret vil nistepakka smake ekstra godt i selskap med utsikten, som er spektakulær både i finvær og i blåsten.

Turen til Nordneset kan også starte fra parkeringsplassen på Julshamna. Da vil turen ta deg forbi rester av ei hornmine fra andre verdenskrig. Minen eksploderte da den ble kastet i land av sjøen, hvor den tilslutt fikk sitt hvilested oppe i myra.

→ Slik kommer du dit:

Turen ut i havgapet til Nordneset fyr kan starte både på Farstadsanden og fra Julshamna. Begge ligger langs RV663, men førstnevnte tilbyr flest parkeringsplasser og er kanskje det beste utgangspunktet for turen.

Ona fyr ligger på toppen av fiskeværet Ona, på Onakalven. Herfra har det skuet utover havet siden det ble tent første gang, 20. oktober 1867.

ONA

Lengst ut på Romsdalskysten, men i Ålesund kommune, ligger Ona Fyr. Fyret ble bygget i 1865 og ble tent første gang to år senere, 20. oktober 1867. Da den siste fyrvokteren skulle gå av med pensjon, valgte man i 1971 å automatisere og avbemanne fyret.

Plassert på øyas høyeste punkt, Onakalven, er det 15 meter høye, rødmalte fyret godt synlig i horisonten. Det vokter over sjømenn og langveisfarende, men også de 11 menneskene som bor fast på øya. Ona er også øya som den svenske forfatteren Henning Mankell forelsket seg i på 70-tallet, da han jobbet ved Teatret Vårt i Molde. Han skrev blant annet et stykke han kalte «Songen uti øyan», som handlet om rorbutida på Ona.

Går man opp den gamle veien til fyret, får man fra toppen en fantastisk utsikt ut over havet og inn mot fastlandet. På øya er hvilepulsen lett å finne og selv om den er et populært reisemål for både nasjonale og internasjonale turister, er det fortsatt et fredelig sted hvor du kan nye ro og fred.

I tillegg til en liten kafé, finner du også eksklusive Ona Sjokolade, to keramikkverksteder, en håndverksbutikk, et kapell og en lang, hvit sandstrand på øya.

→ Slik kommer du dit:

Ta ferga fra Hollingsholm og over til Aukra, før du kjører videre til fergekaia på Småge. Herfra vil utasundsferga ta deg via Sandøya, Finnøya og Orta ut til Ona. Et godt tips er å finne seg en plass ved vinduet, for selv om fergeturen tar over 1 time, er det virkelig en opplevelse i seg selv – uansett vær.

Bilde av dame utenfor Flatflesa fyr
Bildetekst: Ute i Lyngværfjorden mellom Gossen og Sandøya ligger Flatflesa fyrstasjon. Siden 1902 har det bodd totalt 7 fyrvoktere her, inntil fyret ble automatisert i 1988. (Photo: @Classic Norway Vaga film & foto)

FLATFLESA

En 15 minutter lang båttur fra Finnøy Havstuer tar deg til en klippe midt ute i havet. Siden 1902 har det vært aktivitet på øya, hvor Flatflesa fyrstasjon i dag står. Fyret sto ferdig i 1936 og ble bygget i en bærende fagverkskonstruksjon i vinkeljern. I dag drives fyret av Classic Norway.

Den oppussede fyrstasjonen har totalt 16 sengeplasser fordelt på 9 rom, og har alt du trenger for et komfortabelt opphold. Tilbring kvelden i den utendørs velværeavdelingen som kan friste med både saltvannskulp, badestamp og badstu. Alle fasiliteter har en fantastisk havutsikt.

→ Slik kommer du dit:

Classic Norway arrangerer skyss til ut til fyrstasjonen på Flatflesa. Transporten er en del av opplevelsen, og i løpet av ca. 15 minutter kan du komme deg fra Aukra eller Finnøy i charterbåt eller rib. Starter du i Brattvåg tar turen ca. 30 minutter. Det kan også arrangeres skyss for deg og reisefølget både fra kaia i Ålesund og Molde.

Alnes Fyr Høst Vinter Sunnmøre
Alnes Fyr ligger på Godøya i Giske kommune på Sunnmøre. Alnes var lenge Sunnmøres største fiskevær og siden 1853 har det ligget flere flotte fyr her. I 1993 ble fyret solgt til Giske kommune. Det er i dag restaurert og et populært besøksfyr for både lokalbefolkningen og stadig flere turister. (Photo: Oddgeir Visnes)

ALNES

På nordvestsiden av Godøya ble Alnes fyrstasjon etablert som fiskefyr i 1853. De første årene besto fyret kun av tre talglys i en liten fyrstue, men etter omfattende ombygginger sto både fyrvokterbolig og et høyere tårn klart på begynnelsen av 1890-tallet. Over 100 år senere, på 1990-tallet, drives fyrstasjonen som et museum med en permanent utstilling av 100 akvareller og skisser laget av kunstneren Ørnulf Opdahl. I 2016 åpnet også Alnes kurs- og opplevelsessenter i et stort, moderne nybygg i tilknytning til fyrstasjonen.

Tar du turen ut hit kan du gå i fyrvokterens fotspor opp de bratte trappene til toppen av fyret og nyte utsikten utover havet. Etterpå serverer fyrets husmor sine berømte hjemmelagde kaker i sommerkaféen i den tidligere fyrvokterboligen. Naturen på Alnes er like slående, uansett om den er dekket av snø eller badet i strålende sommersol.

→ Slik kommer du dit:

Du kan ta turen til Alnes via vanlig rutebuss med avgang fra Ålesund rutebilstasjon. Turen tar ca. 1 time og gir deg mulighet til å ta en nærmere titt på både sjøen og landskapet langs veien.

Molja Fyr passeres av Hurtigruten Nordnorge.
Molja fyr, som vokter innseilingen til jugendbyen Ålesund, passeres her av Hurtigruta Nordnorge. (Photo: Steve Røyset)

MOLJA

Ved havna i Ålesund ligger Ålesund havnefyr – eller Molja fyr – helt ytterst på moloen. Molje er det sunnmørske ordet for molo, og navnet er altså riktig passende. Fyret er et kjært moment i bybildet og fra fyret, som ble opprettet i 1858, var først bare et lite vaktrom i tillegg til lykta. Havnefyret ble forhøyet 3 meter og ble til slutt automatisert og avbemannet i 1889.

Det er fortsatt lys i det rødmalte murtårnet som i dag kan leies som et ekslusivt hotellrom – 12 kvm stort og altså med både hjerterom og akkurat nok husrom. Her får du frokost levert på døra om morgenen og dagens første kaffekopp nytes best på trappa, mens du ser på byen våkne til liv. På stormfulle kvelder kan bølgene slå langt oppover veggene og med utsikt rett ut i Atlanterhavet er denne overnattingen virkelig noe for seg selv.

→ Slik kommer du dit:

Molja fyr ligger ytterst på moloen ved innseilingen til Ålesund, og ligger en knappe 5 minutters kjøretur fra rutebilstasjonen.

Har du booket overnatting i fyret, rom 47 hos Hotel Brosundet, er det ca. 5 minutters gange fra hotellresepsjonen.

Bilde av Ulla fyr
Ulla fyr er en flott opplevelse (Photo: Friluftsrådet)

ULLA

Lyset i det lille fiskefyret Ulla ble første gang tent i 1874, for å gjøre ferden for fiskebåtene som passerte tryggere. Fyret, plassert på Kvernholmen på vestsida av Haramsøya, lyste kun i sesongen det ble drevet fiske – fra slutten av januar til begynnelsen av april. Rundt 1890 ble fyrets aktivitet utvidet og ble samtidig bygget om til en familiestasjon.

I 1944 ble fyret skadet i et alliert flyangrep som førte til store skader på fyrstasjonen. Både fyret og den nærliggende boligen brant opp. I 1950 ble et nytt betongfyr satt opp, som var bemannet frem til det ble automatisert i 1975. Med sitt lave, kvadratiske betongtårn er fyret i dag er en god representant for de gjenreiste fyrene.

Fra Kvernholmen er fiskelykka stor og det er god sjans for å få både lyr og makrell på kroken. Husk likevel at været på kysten kan skifte raskt, så en flytevesk er absolutt god å ha. Likevel er det en flott naturopplevelse både i finvær og i vind - når naturen tar tak er det en spennende opplevelse å være ute ved fyret. I tillegg ryktes det at solnedgangen fra Ulla fyr er helt fantastisk.

→ Slik kommer du dit:

Mange veier fører til Ulla fyr, blant annet kan du ta hurtigbåten fra Skateflukaia i Ålesund til hurtigbåtkaia på Haramsøya. Ta bussen videre fra Haramsøya kai, frem til Ulla. Herfra er det ca. en 15 minutters rusletur frem til fyret.

Du kan også hive deg i bilen og ta ferga fra Austnes til Skjelten. Fra fergekaia kjører du ca. 10 minutter og etter en 5 minutters gåtur er du fremme.

RUNDE

Fyrstasjonen på Runde ble opprettet allerede i 1767, som Norges 5. fyr. Det gikk gjennom flere runder med ombygging og modernisering, før det tilslutt ble sprengt i 1936 for å gi plass til et nytt betongtårn, som er dagens fremdeles står der i dag. Runde var da det – sannsynligvis – nest siste kullblussfyret som ble slokket i Europa. Fyrstasjonen ble automatisert i 2002 og er i dag et svært populært, selvbetjent overnattingssted i regi av Den Norske Turistforening.

Runde er regnet som Norges tredje største fuglefjellområde og det lettest tilgjengelige. Her har blant annet lundefugl, havsule og lomvi sitt hekkested. Men i dag kommer det også turister som verken er fuglekikkere eller fuglefotografer, men som kommer for alt det andre sjarmerende Runde har å by på av vakker natur og atmosfære.

Øya er også godt besøkt av skattejegere på leting etter gull- og sølvmynter fra det nederlandske frakteskipet Akerendam som gikk ned utenfor Runde på jomfruturen i 1725. Noe av skatten ble i all hemmelighet tilbakeført til Runde fra sjøfartsmuseet i Bergen i 2011 og deler av den forsvunne skatten kan sees på Runde Miljøsenter.

→ Slik kommer du dit:

Fra Ålesund rutebilstasjon tar turen ut til Runde ca. 2 timer, via Hareid og Ulsteinvik. Når du har passert Leine, kjører du videre over Remøybrua og tilslutt den lille Rundebrua. Så er det bare å følge veien videre forbi Runde Miljøsenter, før du går de siste

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjons-kapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjonskapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.