Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
_MGL0676_behandlet-002.jpg

Kunstgalleri og klesbutikk: I bygda Flø på sunnmøre med kun 167 innbyggere, driver Hugo Opdal Moods of Norway-butikk i kjelleren, og kunstgalleri i verdensklasse i toppetasjen. Foto: Oddgeir Visnes.   

Kunstivalen på Flø:

Verdens minste og mest unike

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Gallerist og fotograf Hugo Opdal i den knøttlille bygda Flø på Sunnmøre arrangerer en av verdens mest særpregede kunstivaler - Go With The Flø. Det lille galleriet i en nedlagt skolestue har fått et stort navn blant verdens mest kjente kunstnere og i verdens kunstmiljøer.

Denne helgen arrangeres for femte gang festivalen Go With The Flø i bygda med 167 fastboende. Kunstivalen med musikk, mote og kunst er en krysning mellom kunstfestival og bygdedager.

studio hugo opdal

Galleri-forberedelser til kunstivalen som går av stabelen 28. og 29. juni. 

Verdens rikeste kunstner

- Det store gjennombruddet for galleriet kom da vi i 2008 maktet å få verdens rikeste og verdens mest kjente nålevende kunstner hit, engelske Damien Hirst, forteller gallerist og fotograf Hugo Opdal.

Han er opprinnelig fra "inntrøndelag" med har alltid drømt om havet. Drømmestedet fant han på Flø ut mot havet i Ulstein kommune på Sunnmøre hvor han nå har bodde i flere år.

Damien Hirst er godt for to milliarder norske kroner. Et av kunstverkene hans er solgt for 600 millioner kroner - verdens dyreste.

_MGL0649_behandlet.jpg

Samareidet med Moods of Norway har blant annet resultert i ny kleskolleksjon som snart kommer i salg.

Åpnet dører

- Hirst hadde også en utstilling her i fjor. Det er ganske unikt og det åpnet en del dører for galleriet som med ett ble ganske kjent og fikk et navn ute i det internasjonale kunst- og kunstnermiljøet, forteller Opdal.

_MGL0630_behandlet.jpg

Syden-stemning: Flø er velsignet med flott natur, og kan by på noen av vestlandets vakreste sandstrender. 

Moods of Norway

Studio Hugo Opdal på Flø er på mange måter et moderne kunsteventyr. Etter et par år ble Moods of Norway partnere med Opdal.

- Her på Flø er det ikke stort annet enn galleriet som også huser en Moods of Norway Butikk, en campingplass, 167 fastboende og en fantastisk horisont mot havet og verden, smiler Opdal.

En annen nær samarbeidspartner er Magne Furuholmen som er Flø-ambassadør og døråpner for både galleri og kunstival. Nå skal Galleriet også ha utstillinger blant annet i New York, Paris, Stavanger og Oslo.

Se flere opplevelser
magne_furuholmen_901_600.jpg

Magne Furuholmen er en av mange kjendiser som har gjestet Flø. Foto: Studio Hugo Opdal. 

Sov med kunst til 45 mill

Den gamle skolestua har huset kunst for mange millioner kroner. Et av verkene av Hirst var priset til 3.8 millioner, men i den gamle skolestua har det også vært kunst av Edvard Munch for 45 millioner kroner.

- Da ba forsikringsselskapet oss om å sove over i skolestua for å passe på kunstverkene til Munch. Vi lå på gulvet i sovepose og voktet verdenskunst, ler Hugo Opdal.

En rekke kjendiser, kunstner og kunstinteresserte har besøkt Flø og det som må være verdens mest bortgjemte galleri når de har vært i nærheten.

_MGL0727_behandlet.jpg

Kunst- og konsertlokale: Bedehuset Vonheim har hatt besøk av flere superstjerner opp gjennom årene.

Dronningen stakk innom

Til og med Dronning Sonja dukket opp i fjor da Hugo Opdal var midt i de kaotiske forberedelsene til kunstivalen.

- Det var maling, koster, verktøy, ben og armer da telefonen ringte. En høflig dame spurte om jeg ville ha besøk av Dronningen. Noe paff svarte jeg ja og spurte når. Nå, svarte hun.  Jeg snudde meg med mobilen i hånden og kikket rett på Kongeskipet så lå utenfor Flø. En time senere var Dronningen med 50 gjester her. Jeg hadde knapt en kopp kaffe å servere!

Det uanmeldte besøkte fra Dronningen vitner om statusen som gallerier har opparbeidet seg på relativt få år. Men først og fremst følte Hugo Opdal seg beæret fordi det var hennes store kunstinteresse og galleriet som hun hadde hørt så mye om, som trakk Dronningen til Flø.

_MGL0590_behandlet_1.jpg

I bygda Flø lever de av jordbruk - og gallerivirksomhet. 

Kunstivalprogrammet

Nå til helgen har kunstivalen et spennende program å by på og utstilling med den dansk-norske kunstnerduoen Elmgreen & Drageset som kommer til Flø med en salgsutstilling. Den prisbelønte kunstnerduoen har fått svært mye internasjonal oppmerksomhet.

På programmet finner man i tillegg britisk og sunnmørsk musikk, klovnerier. I gymsalen under galleriet har Nasjonalmuseet i samarbeid med Apparatjik et musikkeksperiment for barn som kan komponere musikk ved å bevege seg i et rom med sensorer og at dataprogram som forvandler bevegelsene til lyd.

Kunstivalen er et samarbeid mellom Studio Hugo Opdal, Moods of Norway og bygdefolket på Flø.

Les mer om kunstivalen på www.hugoopdal.no 

Besøke Kunstivalen?

Del: