Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
_MGL0676_behandlet-002.jpg

Kunstgalleri og klesbutikk: I bygda Flø på sunnmøre med kun 167 innbyggere, driver Hugo Opdal Moods of Norway-butikk i kjelleren, og kunstgalleri i verdensklasse i toppetasjen. Foto: Oddgeir Visnes.   

Måtte vokte Munch:

Sov med kunst til 45 millioner

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Et lite galleri i en nedlagt skolestue i den knøttlille bygda Flø på Sunnmøre, har fått et stort navn blant verdens mest kjente kunstnere og i verdens kunstmiljøer. Og huset kunst for mange millioner kroner.

- Vi hadde en utstilling med Edvard Munch og kunstverk for 45 millioner kroner. Da ba forsikringsselskapet oss om å sove over i skolestua for å passe på kunstverkene. Vi lå på gulvet i soveposer og voktet verdenskunst, ler fotograf og gallerist Hugo Opdal.

studio hugo opdal

Flott utsikt: Galleri-forberedelser til den årlige kunstivalen som gikk av stabelen 28. og 29. juni. 

Verdens rikeste kunstner

Også verdens rikeste kunstner har hatt to utstillinger i Studio Hugo Opdal - verdens beste minste galleri. Den britiske kunstneren Damien Hirst er god for to milliarder kroner. Et av kunstverkene hans er solgt for 600 millioner og er verdens dyreste. Et av bildene han stilte ut på Flø hadde en prislapp på nærmere fire millioner kroner - Da vi maktet å få Damien Hirst hit i 2008 var det et stort gjennombrudd for galleriet. Hirst omtales som verdens mest kjente nålevende kunster. Det var ganske unikt og åpnet en god del dører for Galleriet. Det gjorde galleriet kjent i det internasjonale kunstner- og kunstmiljøet, forteller Opdal.

_MGL0649_behandlet.jpg

Samareidet med Moods of Norway har blant annet resultert i ny kleskolleksjon som snart kommer i salg.

Moods of Norway

Også i fjor hadde Hirst en utstilling på Flø, bygda med 167 fastboende, en campingplass, en Moods of Norway butikk i galleriet og en årlig kunstival - Go With The Flø. Kunstivalen med musikk, mote og kunst er en krysning mellom kunstfestival og bygdedager. Kunstivalen har hatt mange kjente navn på plakaten de fem årene den har eksistert, og har satt Flø på kartet.

_MGL0630_behandlet.jpg

Syden-stemning: Flø er velsignet med flott natur, og kan by på noen av vestlandets vakreste sandstrender. 

Drømte om havet

Studio Hugo Opdal på Flø er på mange måter et moderne kunsteventyr. Opdal er selv ”inntrønder”, men har alltid drømt om et sted ved havet. Drømmestedet fant han på Flø, ut mot havet i Ulstein kommune på Sunnmøre hvor han nå har bodd i flere år. Etter et par års galleridrift på egenhånd ble Moods of Norway partnere med Opdal.

Se flere opplevelser
magne_furuholmen_901_600.jpg

Magne Furuholmen er en av mange kjendiser som har gjestet Flø. Foto: Studio Hugo Opdal. 

Kjendiser

En annen nær samarbeidspartner er Magne Furuholmen som er Flø-ambassadør og døråpner for både galleri og kunstival. Nå skal Galleriet også ha utstillinger blant annet i New York, Paris, Stavanger og Oslo. En rekke kjendiser, kunstnere og kunstinteresserte har besøkt Flø, og mange har reist langt for å besøke det som må være et av verdens mest bortgjemte gallerier.

_MGL0727_behandlet.jpg

Kunst- og konsertlokale: Bedehuset Vonheim har hatt besøk av flere superstjerner opp gjennom årene.

Dronningen stakk innom

Til og med Dronning Sonja dukket opp i fjor da Hugo Opdal var midt i midt i de kaotiske forberedelsene til kunstivalen. - Det var maling, koster, verktøy, ben og armer da telefonen ringte. En høflig dame spurte om jeg ville ha besøk av Dronningen. Noe paff svarte jeg ja og spurte når. Nå, svarte hun. Jeg snudde meg med mobilen i hånden og kikket rett på Kongeskipet så lå utenfor Flø. En time senere var Dronningen med 50 gjester her. Jeg hadde knapt en kopp kaffe å servere!

_MGL0590_behandlet_1.jpg

I bygda Flø lever de av jordbruk - og gallerivirksomhet. 

Status

Det uanmeldte besøkte fra Dronningen vitner om statusen som gallerier har opparbeidet seg på relativt få år. Men først og fremst følte Hugo Opdal seg beæret fordi det var hennes store kunstinteresse og galleriet som hun hadde hørt så mye om, som trakk Dronningen til Flø. Nå er det den dansk-norske kunstnerduoen Elmgreen & Drageset som har salgsutstilling på Flø. Den prisbelønte kunstnerduoen har fått svært mye internasjonal oppmerksomhet.

Se videointervju:

Om møtet med Dronningen:

Se flere opplevelser
Del: