Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk
Barn Bergtatt Opplevelser Nordvest

Kule huler

Far og sønn bestemte seg for å innrede et fjell. Godt gjemt inne i kalksteinsgruvene på Naas ved Eide nord for Molde slo de seg løs. De skapte Norges kuleste huler.

- Tanken var å drive med litt turisme sånn "på si", sier far og sønn Einar og Einar Robert Naas om det eventyrlige stedet de har skapt. Til daglig driver de Naas Kalksteinbrudd AS, en liten bedrift som tar ut marmor med 96 prosents renhet. Marmoren tas ut igjennom gruvedrift. Nå har de skapt en eventyrlig verden for turister og besøkende inne i kalksteinsgrottene. Her kan man bli med på en flåtetur på en stor og lyssatt innsjø langt inne i fjellet og drikke rent kildevann rett fra fjellveggen i vakre arkader med lysekroner festet i taket.

Kule Huler Bergtatt Opplevelser Nordvest
Bergtatt: Inne i grotten er det en lyssatt innsjø man må krysse for å komme seg til den innerste hallen. (Foto: Oddgeir Visnes)

Som et eventyr

I storhallen i gruvene finner man en stor scene som åpner for konserter, kunst og kulturarrangement året rundt. I storhallen vises informasjonsfilm om gruvedriften som foredrag. Her får man oppleve alle sidene av gruvedriften, til og med sprenging av salver på 40.000 tonn.

Båt i hulene Bergtatt Opplevelser Nordvest
Spent gjeng: Denne gruppen er på vei over innsjøen i grotten i en spesiallaget båt. (Foto: © Ørjan Bertelsen / Hurtigruten)

Værgaranti

Inne i grotten er det en stabil temperatur på 6 grader. Derfor blir storhallen varmet opp, og man kan nyte middagen og selskapet man er i. Storhallen holder dermed en konstant temperatur på 22 grader. - Man skal lete lenge etter et sted med mer stabile værforhold. Det er alltid 6 grader, null millimeter nedbør og vindstille i grottene. Bergtatt er så og si det eneste stedet som kan gi 100% værgaranti, ler Johan Algra.

Familie i grottene Bergtatt Opplevelser Nordvest
Trolsk stemning: Belysningen i grotten gir en helt spesiell stemning. (Foto: © Ørjan Bertelsen / Hurtigruten)

Turer for individuelle turister

Med unntak av mandager er det lagt opp til tur for familier, par og vennegjenger og lignende klokken 13:00 i de unike gruvene. Det vil si at alle nå har muligheten til å oppleve den trolske stemningen i grotten. Det har tidligere kun vært mulighet for større grupper å booke turer inn i den spektakulære grotten. Besøkende tas ombord på flåte over den underjordiske innsjøen under fortryllende belysning. Innerst i fjellet klapper man til kais for å smake på det rene kildevannet som tappes direkte fra fjellveggen. Herfra går turen videre til konserthallen, hvor det vises video om arbeidet i og historien til gruven. Erfarne gruvearbeidere forklarer og svarer på spørsmål både på båtturen og i konserthallen.

Storhallen Bergtatt Opplevelser Selskap Nordvest
Storhallen kan romme opptil 300 personer. Her er det god nok plass til større og mindre selskap. (Foto: Bergtatt Opplevelser)