Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk

Prikken over den romsdalske i

Litt utenfor Molde sentrum, omgittav vakker natur, dammer og dyreliv finner vi et unikt museum hvor det tradisjonelle møter det moderne. Krona ruver høyt over byen med sine 22 høydemeter og representerer den spektakulære naturen i Romsdalen.

Det nye museumsbygget Krona sto ferdig i februar 2016 og ble åpnet av statsminister Erna Solberg. - Romsdalsmuseet er noe for alle, hele året og på en bedre måte enn før, forteller museumsdirektør Jarle Sanden. Sanden forteller at arkitekt Reiulf Ramstad lot seg inspirere av fjellene i fylket og brudekronen på museet med tagger og spir.

Arkitekten mente også at når Romsdalsmuseet tar vare på verdifulle gamle trehus, skulle det bygges et nytt og moderne museumsbygg i massivtre. - Dette skaper en slags kontakt, med tradisjon på den ene siden og det nye bygget på den andre.

Jarle Sanden Romsdalsmuseet Molde Nordvest
Den karismatiske museumsdirektøren Jarle Sanden forteller at Romsdalsmuseet er et museum som skal ta vare på kulturarven vår, og ikke minst formidle og fortelle historier om Romsdal. (Foto: Jens Lyngstad)

Årets kulturbygg i verden

"Krona på verket" er en av 17 finalister i konkurransen om å bli årets kulturbygg i verden. Konkurransen foregår under World Architecture Festival som arrangeres i Berlin i november i år. Dersom det spektakulære bygget skulle vinne i kategorien "Kultur-ferdige bygg" kan Krona smykke seg med den prestisjetunge tittelen "Årets kulturbygg i verden i 2016." Det er første gang arkitektene er nominerte, og nominasjonen gir også det nye museumsbygget mulighet til å bli kåret til "Årets bygning i verden."

"Krona på verket" Krona Molde Nordvest
Krona på verket” er tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter. (Foto: Jens Lyngstad)

Lokalhistorie i fokus

Romsdalsmuseet i Molde er regionsmuseum for en rekke kommuner. Museet er 3.500 kvadratmeter stort og inneholder bygnings- og gjenstandssamlinger, samt bibliotek, lokalhistorisk arkiv og bunadsproduksjon. Romsdalsmuseets viktigste oppgave er å ta vare på lokalhistorien, sikre kulturarv og å formidle historier om Romsdal. Jarle Sanden påpeker at de også ønsker å satse på flere morsomme aktiviteter for barna ved museet. Her kan barna både kle seg ut i gamle klær, bygge små lafta hus og leke i trebåter på innsiden av museet.

På innsiden av Krona Molde Romsdalsmuseet Nordvest
I Krona finner man et mangfold av spennende historiske gjenstander fra Romsdalen. (Foto: Jens Lyngstad)

Egen kafé og museumsbutikk

Det nye bygget har eget auditorium med 87 plasser med faste videovisninger om Romsdal. Her finner man også en egen museumsbutikk og Kafé Mali. I kafeen får man kjøpt både rykende ferske vafler, kaffe, saft og andre spennende godsaker for både store og små. Uteområdet ved museet er åpent for alle og de siste årene har Moldejazz arrangert utendørskonserter ved Romsdalsmuseet, til stor fryd for publikum.

Kafé Mali i Krona Romsdalsmuseet Molde Nordvest
Ta deg en pause og nyt en kopp kaffe og rykende ferske bakverk i Kafé Mali. (Foto: Jens Lyngstad)

Den moderne kunstens bestefar

Romsdalsmuseet og Krona er gode møteplasser og formidlingsarenaer. I det nye bygget kan du oppleve "Romsdalshistorier" som er en fast utstilling på museet, i tillegg til 5-6 skiftende utsilinger per år.

Krona har også et eget Schwitters-rom. Museumsdirektøren forteller at Kurt Schwitters var en tysk kunstner som måtte flykte fra nazistene i Tyskland på 1930-tallet fordi han skapte en kunst som naziregimet ikke likte. Kurt Schwitters blir gjerne kalt den moderne kunstens bestefar og holdt til i Norge i ca. 10 år, hvor han tilbragte mye tid i Molde om sommeren. Sanden påpeker at: - Det å ha hans historie her blir en slags prikk over den romsdalske i.