Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk

Kristiansund

© Johan Wildhagen Paolookaville
© Einar Engdal
© Einar Engdal / Visit Nordmøre & Romsdal
© Einar Engdal
© Einar Engdal
© Einar Engdal
© Einar Engdal
© Einar Engdal
07/09/2020

Kristiansund ligger vakkert til, ytterst mot havet på 4 øyer som sammen danner et unikt havneområde. Man tror at Norges første bosettere holdt til her.


Kristiansund er Norges klippfiskby, med levende tradisjoner for bacalao og klippfiskretter som serveres på alle restauranter og de fleste kafeteriaer i byen. I tillegg har byen gatekjøkken som serverer en av Kristiansunds spesialiteter - ekte Fish and chips, lokalt kalt "fishan". Kristiansund har Norges mest aktive oljeservicebase liggende utenfor byen. Dette skaper en ekstra livlig trafikk med supplyskip og spesialfartøy i havna, og helikoptertrafikk inn og ut til installasjonene ute i Norskehavet.

Kulturbyen Kristiansund hevder seg serkt. Kristiansund blir kalt "operabyen", det er ikke uten grunn. Her vises årlig ca 100 ulike forestillinger. I tillegg danser ca 600-700 unge i denne byen. Årlig avholdes arrangement som Operafestukene, Nordic Light International Festival of Photography, Klippfiskfestivalen, Tahitifestivalen, utendørs operaforestilling "Donna Bacalao" og Kristiansund Kirke Kunst og Kulturfestival, bare for å nevne noen.


Kristiansund ble nesten utslettet i 1940, nærmere 900 hus brant ned etter bombing av byen. Den byen som møter besøkende i dag er bygget opp i løpet av de siste 50 år. Byen mistet sitt gamle særpreg, noe som er synlig for den som besøker den gamle bydelen på nedre del av Innlandet. Men den nye byen har også fått et særpreg; legg merke til de glade fargene som husene er malt i, og se hvordan sentrum på Kirkelandet har vendt husene med gavlsiden ut mot gaten eller kaia, slik klippfiskbryggene ble og blir bygget. Kristiansund er en ren, vakker og åpen by som favner om havna. Kristiansunderne er mennesker som har én ting felles, som kanskje ikke er så vanlig - de lever livet og nyter hvert sekund når byen blir satt i et positivt fokus. Det er et meget aktivt kulturliv med deltakelse i alle.

Attraksjoner:
· Grip - tettbygd øy 14 km. ute i havet. Båtrute med Gripexpressen mai - august, ellers mulig for booking.
· Sundbåten - verdens eldste kollektive transportmiddel i kontinuerlig bruk, utegående båt for havnerundfart. Byr også på sightseeing i sommersesongen.
· Vågen kystkultursenter med Mellemværftet - museumsdrevet veteranskipsverft, Norsk Klippfiskmuseum og flere andre museumsanlegg.
· Gamlebyen på Innlandet med Dødeladen Café, kulturbrygger, Lossiusgården m.m.
· Varden med 360° panorama, Kringsjå og Vanndammene parkområde med spaserveier.
· Atlanterhavsbadet - svømmehall og badeland, åpent hver dag.
· Kristiansund er porten til Atlanterhavsveien som ligger på Averøy, byens nærmeste nabo i vest. Atlanterhavstunnelen gjør det enkelt å ta turen fra Kristiansund til Averøy og videre til Atlanterhavsveien.
· Freikollen er Kristiansunds høyeste fjell med sine 629 m.o.h. Herfra kan man nyte utsikten mot Kristiansund sentrum og havet, mens man på den andre siden ser innover mot fjord og fjell.
· Kvalvik Fort ligger i Kvalvika på Frei og er et gammelt kystfort fra andre verdenskrig. Bunkerser og kanoner i flott område. Fiskemuligheter.


Beliggenhet:
Kristiansund ligger ut mot havet og er bygget opp på tre øyer som er knyttet sammen med broer. Mellom øyene ligger en av Norges beste naturhavner med tre innløp og god dybde. Fiskeværet Grip - som er en del av Kristiansund kommune, ligger 14 km. ute i havet.

Kommunikasjon:
Flyforbindelse med Oslo, Bergen, Haugesund og Stavanger flere ganger daglig. Hurtigbåtrute til Smøla og Trondheim 3 ganger daglig. Bussforbindelse med Molde, Trondheim, Sunndal, Surnadal, Oppdal og lokalruter. Timeekspressbuss til Ålesund/ Volda med avgang hver time. Hurtigrute nord- og sydgående hver dag. Fastlandsforbindelse (Krifast) til E39 /RV 70, samt Atlanterhavstunnelen med forbindelse til Averøy/Atlanterhavsveien

Reiseliv/handel/service:
Kristiansund har et godt tilbud av overnatting, alt fra hotell, camping, motell og rorbuer. Her finnes en mengde restauranter som serverer lokal mat. Byen er kjent for sitt uteliv med flere cafèer, pub/ barer, og flere diskotek.

Shoppingmulighetene er Kristiansund kjent for. Mange små og større forretninger i gågatene og ellers i sentrum. Kjøpesenter midt i sentrum med 50 forretninger på Amfi Storkaia Brygge, mens Amfi Futura ligger på Løkkemyra ca 5 km utenfor sentrum. På Løkkemyra ligger også Handelsparken med flere store varehus. Kristiansund er en moderne og velutstyrt by som kan tilby alle de tjeneste- og servicetilbud som forventes å være tilgjengelig.

Se mer: Attraksjoner i Møre og Romsdal

Møre & Romsdal / Kristiansund / Kristiansund N