Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk

Grip — fiskevær ved Kristiansund

© Terje Rakke/Nordic Life AS
© Terje Rakke/Nordic Life AS
© Johan Wildhagen/Paoulookaville
© Svein-Magne Tunli

Priser

  • Billetter Rundtur 3,5 timer
    NOK 350,00
20/08/2020

Det idylliske fiskeværet Grip, ligger midt i havgapet, 12 km nordvest for Kristiansund. Fiskeri var grunnlaget for bosetning på øya; før motorbåtens tid gjaldt det å bo nær fiskefeltene. Allerede i middelalderen var Grip kjent som fiskevær og Grip er trolig Nordmøres eldste tettsted. Tilreisende sesongfiskere fra Nordmøre ble innlosjert på Grip i fiskesesongen for skreifiske om våren. Det ble også tørket klippfisk på Grip.

Fram til 1964 var dette Norges minste kommune. Øya er i dag uten fastboende, men de vakre husene er velbevart og brukes som fritidsboliger. Grip stavkirke er fra ca1470 og en attraksjon i seg selv. Om sommeren går det daglige avganger og i juli 2 ganger daglig, som inkluderer guiding og besøk til kirken og naust med fotoutstilling. Kafe på sommeren.

Grip fyr ligger noen hundre meter nord for selve Gripøya og ble bygget i 1888 og rager 44 meter opp i luft. Fyret er et kjent og kjært merke for de tusner av skip som året rundt passerer gjennom denne leia. Grip er et fint sted for fred og ro og med et koselig og gammelt miljø med de fargerike husene, tuaverk og fiskegarn.

Se mer: Attraksjoner i Møre og Romsdal

Møre & Romsdal / Kristiansund / Kristiansund N