Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
IMG_5616-beskjaert.jpg

Billedkunstneren Ørnulf Opdahl gleder seg stort til sommerens ramsalte seilskute- og folkefest i Ålesund. Foto: Dagfinn Bjørge.

Kjent kunstner eier 15 båter:

Klar for Tall Ships Race

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Ørnulf Opdahl er en av Norges mest kjente billedkunstnere. I sommer er det seilkunsten og hans lidenskap for havet som skal dyrkes om bord på Ålesunds egen Tall Ships Race-båt «Wyvern av Aalesund».  71-åringen er eier av hele 15 båter!

- Vi gleder oss enormt både til seilasen fra Belfast og til seilskutefesten som venter i Ålesund, sier Ørnulf Opdahl, reder for «Wyvern» og båtsmann ombord. Kaptein på skuta er Erlend Lindseth, og mannskapet består av ungdommelige medseilere som er selve visjonen til The Tall Ships Races.

Ålesund vertshavn

I år skal Ålesund være vertshavn for den ramsalte skute- og folkefesten. Opdahl og resten av mannskapet har i flere år vært deltagere og seilende ambassadører for Ålesund som vertshavn-kandidat. 

Har du tenkt deg til Sunnmøre i sommer bør du krysse av datoene 15. - 18. juli. Da braker det løs i jugendstilbyen hvor seilskutene vil ligge så tett at du kan gå tørrskodd over Brosundet i det som blir omtalt som «Europas største gratisfestival». Også i Ålesund blir det et tettpakket og underholdende program hvor alt er gratis. 

C.Sark-fra-Fjellstua-2.jpg

Slik så det ut fra utkikkspunktet Aksla sist gang seilskutene besøkte Ålesund, i 2001. 

Verdens største

Til Ålesund kommer blant annet verdens største skute, den enorme, 122 meter lange, russiske firemasteren Sedov. 60 skuter fra 17 land er i skrivende stund påmeldt til seilskutefesten i Ålesund. 

CS_fly.jpg

Et yrende båtliv da de ærverdige seilskutene gjestet Ålesund i 2001.

Folkefest

- Da seilskutene inntok Ålesund i 2001 i det som den gang het Cutty Sark, ble byen snudd fullstendig på hodet. Nå forventes en enda større folkefest, forteller PR- og informasjonsansvarlig for The Tall Ships Races Ålesund 2015, Anne Bente Skjellum. 

Ørnulf Opdahl kan fortelle om en fantastisk folkeliv i alle de havnene de har vært innom som deltagere i The Tall Ships Races.

- Det har vært tettpakket alle steder. Seilskutene er åpenbart noe som fascinerer, mener billedkunstneren som er levende opptatt av kystkultur og kysthistorie.

Se flere opplevelser
IMG_5643-beskjaert.jpg

Ørnulf Opdahl har vært ambassadør for Ålesund som versthavn for skutefesten. Han har deltatt i fire Tall Ships Races. Foto: Dagfinn Bjørge

Kunster med 15 båter

Etter en kjapp opptelling kommer Ørnulf Opdahl til at han eier hele 15 båter med smått og stort. De fleste av dem blir faktisk brukt. Mange av dem er gamle klassikere.

 - Jeg har vokst opp i en familie der onkler og besteforeldre lærte meg om sjøen og hvordan vi skulle oppføre oss der. Havet har vært en del av blodet mitt siden jeg var liten guttunge, forteller Opdahl.

Dronning Sonja

En av stolthetene hans er los-båten fra 1902, en original Colin Archer-skute, «Elisabeth», som han ofte bruker i jakten på sine maritime motiver som billedkunstner. Ørnulf Opdahls lidenskap til havet gjenspeiles i hans bilder av kystlandskapene på Sunnmøre. 

Han er også kjent for sitt kunstneriske samarbeide med Dronning Sonja. Dronningen har aldri lagt skjul på at nettopp Ørnulf Opdahl er en av hennes favoritt-kunstnere.

IMG_4441-wyveren.jpg

For fem år siden kjøpte Ørnulf Opdahl det tyske skoleskipet som er «Wyvern av Aalesund». Foto Dagfinn Bjørge.

«Wyvern av Aalesund»

2010 kjøpte Opdahl det tyske skoleskipet som ble til «Wyvern av Aalesund» for å drive seiltrening med ungdom fra Ålesund. Eierskapet er organisert som et AS. Hele veien har Ørnulf Opdahl øst av sin maritime kunnskap til den yngre generasjonen. Fire ganger har skuta deltatt i The Tall Ships Races. Alltid med Ørnulf Opdahl om bord. Han blir med også i år fra Belfast over Nordsjøen og til Ålesund.

- Målet er å forbedre fjorårets femteplass, forteller rederen av Ålesunds egen Tall Ships Race-båt.

IMG_0017.JPG

Ungdom som Oda

The Tall Ships Races er en årlig internasjonal seilas med ungdom og for ungdom i regi av Sail Training International. Hvert år deltar 3-4000 ungdommer fra 20-30 land. 

En av de mange ungdommene som er blitt hekta på seilasen er Oda Helen Hansen fra Ålesund. Hun var med Wyvern i fjor fra Nederland til Fredrikstad sammen med fem andre ungdommer. Til tross for tøffe forhold og ekstreme bølger, ga saltsmaken mersmak. Også i år skal hun være medseiler på «Wyvern».

oda.JPG

Oda Helen Hansen er hekta på The Tall Ships Races.

Vil seile mer

- Jeg traff ungdom fra andre land som jeg fortsatt har kontakt med og som jeg skal møte også i år. Da blir det ekstra stas å kunne vise dem min hjemby Ålesund, forteller Oda.

Oda har seilt fra hun var seks-syv år gammel. Hun har alltid likte å være på sjøen og The Tall Ships Races har i flere år vært et mål. I snart et år har hun jobbet hardt for å kunne legge se opp penger til årets seilas.

- Det går nok med rundt regnet 12 000 kroner. Men det er det verdt, sier Oda.

Del: