Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Vanylven_Aaheim_Edelsten_Dronning_Sonja_DAAS_FOTO_SCANPIX.jpg

DRONNING-SMYKKE: Dette smykket er laget av edelstein fra Sunnmøre og Dronning Sonja har brukt det ved flere offisielle anledninger, som her på premieren av KONTIKI. Foto: NTB scanpix.

I Vanylven kan du finne

Dronningens edelstein

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Dronning Sonja smykker seg med edelstein fra Åheim i Vanylven. Nå kan også du gå på edelsteinjakt i grusen på Peridotplassen ved Norsk Olivinsenter.

I all hemmelighet ble Olivinsenteret og gullsmed Bjørnar Ekremsæter trukket inn i jakten på edelsteiner til Dronning Sonja.

De praktfulle edelsteinene av typen peridot skulle pryde et unikt smykke som ble gitt til dronningens 75 årsdag.

- Et utrolig artig prosjekt å være med på, sier Bjørn Ekremsæter. Norsk Olivinsenter er samlokalisert med gullsmeden.

Vanylven_Barn_Familie_DAAS_FOTO_Privat.jpg

På ekte skattejakt i Vanylven. Foto:Privat

Verdens fineste fra Åheim

Dronningen har åpenbart falt for smykket med edelsteiner fra Åheim og har brukt det ved flere offisielle anledninger - blant annet under premieren på filmen om Kon Tiki.

- Oppdraget var å skaffe store peridot av aller beste kvalitet. De fleste eksperter mener at nettopp noen av verdens fineste peridoter er funnet nettopp her i Åheim, forteller Ekremsæter.

Giveren av smykket ønsker å være anonym for offentligheten, men Ekremsæter sørget for å levere varene til smykket som ble laget av Bugge & Authen Juvelérverksted.

Unik edelstein

- Den største peridoten i det flotte smykket var av sjelden god kvalitet. Det er nesten umulig å fastslå priser på en så unik edelstein. Steinene er så sjeldne at de også har en unik samlerverdi, forteller Ekremsæter i Norsk Olivinsenter.

Skattejakt

Frister en skattejakt i Vanylven er det fritt frem å lete etter edelsteiner i et unikt geologisk område, nærmere bestemt på Peridotplassen rundt seks km fra Åheim sentrum. I grusen skjuler seg flotte eksemplarer av peridot, granantperidotite og eklogitt.

Peridot er krystallisert ren Olivin. I Vanylven er det svært store og rene forekomster av mineralet Olivin. Sibelco Nordic er verdensledende produsent av industriapplikasjoner hvor olivin er basis.

Se flere opplevelser

Norsk kongekrone

Også i den norske kongekronen er et flott eksemplar av edelsteinen som allerede i antikken var en kjent smykkestein. Dronning Kleopatra skal har vært eier av en stor peridot. Alle de største mineralmuseene i inn- og utland har peridot fra Åheim i sine samlinger.

Det er mange myter knyttet til edelsteinen, blant annet at den kan verne mot mørke makter og at den skal ha blitt brukt av korsfarerne som betalingsmiddel og garanti.

Edelsteinen som nå finnes både i kongekrona og i dronningens smykke blir også omtalt som nattens smaragd.

Vanylven_Aaheim_Edelsten_Dronning_Sonja_DAAS_FOTO_Norsk_Olivinsenter..JPG

Dronningens smykke: Dette er smykket til Dronning Sonja med edelsteiner fra Åheim i Vanylven. Også i den norske kongekrone er det et flott eksemplar av edelsteinen peridot. FOTO: Bugge & Authen Juvelérverksted

Del: