Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
kristiansund-flyfoto2_foto_Johan_Wildhagen.jpg

I denne norske kystbyen kan du enkelt besøke fire land. (Foto: Johan Wildhagen)

I denne byen

kan du besøke fire land

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Byen har lokale stedsnavn som Tahiti og Marokko, er hjemstedet til verdens første nordmann og til verdens mest kjente nordmann.

Nordlandet, Gomalandet, Kirkelandet og Innlandet er navnet på de tre øyene som utgjør Kristiansund by i havgapet på Nordmøre. For i Kristiansund bruker man ordet land om øyer. Det er ifølge Øystein Dolmen mye som ikke er normalt i Kristiansund, men det er veldig hyggelig. Derfor mener han som Knutsen & Ludvigsen at mange flere bør reise til Kristiansund helt uten grunn – som det heter i den absurde og udødelige ”Kristiansunds nasjonalsang”:

Et absurd univers

- Du kan reise til Singapore, Paris, Milano. Det er kjedelig! Reis til Kristiansund. Det er en by som overvelder deg. Folk er helt spesielle, fargerike, utadvendte. Det er ikke normalt i Kristiansund. Det er et absurd univers, men veldig hyggelig, sier Øystein Dolmen til Bergens Tidende om byen som er kjent for både blandaball, opera og klippfisk.

Lær mer om Kristiansund og Nordmøre:

Hvordan reise hit, finn overnatting, se flere aktiviteter og spennende attraksjoner

Fascinert Krogvold

Fotograf Morten Krogvold har også latt seg fascinere av Kristiansund som mangeårig leder for byens anerkjente fotofestival "Nordic Light":

- Miljøet her er ekte, og her er en blanding som fascinerer; av gammel fiskenostalgi, råskapen i etterkrigsarkitekturen, og havet som kommer rett inn, sier Krogvold.

"Magic" og "the most beautiful place on earth" er beskrivelser som noen av verdens mest kjente og beste fotografer har brukt om Kristiansund, ifølge Krogvold.


Se film fra regionen, med aktiviteter, attraksjoner og opplevelser:

Se flere opplevelserHoppe fra land til land

I sommer kan du altså reise til fire land i en by. Med Kristiansundkortet kan du hoppe fra land til land (altså fra øy til øy) i Kristiansund sentrum. Kortet gir deg tilgang til flere av de beste attraksjonene byen kan by på.

Sundbåten

Sundbåten. (Foto: Fred Jonny Hammerø)

Verdens eldste transportmiddel

Kortet gir deg dagspass til Sundbåten som startet i 1876. Sundbåten er en av verdens eldste kollektive transportmiddel som har vært i kontinuerlig drift. Sundbåten går med passasjerer mellom de fire "landene".

Første og mest kjente

I Kristiansund er det gjort funn som kan tyde på at verdens første nordmann faktisk var en kristiansunder. Det første funn fra eldre steinalder ble gjort på Nordlandet, eller Marokko som bydelen blir kalt på folkemunne. Hvorfor Marokko er det ingen som vet. Det alle vet er at verdens mest kjente nordmann, Ole Gunnar Solskjær, er oppvokst og hjemmehørende i Kristiansund.

kristiansund_havnemiljo_foto_Terje_Rakke_Nordic_Life.jpg

I havneområde i Kristiansund ligger det flere gamle fiskebåter. (Foto: Terje Rakke/Nordic Life)

Tahiti

Frode Alnæs bor ikke lenger i byen, men er en svoren bypatriot. Han har gjort en stor jobb med å restaurere byens eldste kafeteria, Dødeladen fra 1700-tallet. I tilknytning til den dro han i gang Tahitifestivalen på Innlandet. Eller Tahiti som Innlandet blir kalt. Alnæs er fortsatt general for festivalen som hvert år har en rekke toppartister på plakaten.

Tahiti2012_foto_Heine_120628_5087.jpg

God stemning da Kaizers Orchestra besøkte Tahitifestivalen i 2012. (Foto: Heine Schjølberg)

Operabyen

Selv om byen rent musikalsk nok er mest kjent for artister og musikere som Lynni Treekrem, Frode Alnæs og Øivind "Elg" Elgenes, blir Kristiansund fortsatt betegnet som operabyen. Så tidlig som i 1928 etablerte Edvard Bræin den norske folkeoperaen i Kristiansund. Først 32 år senere fikk Oslo Den Norske Opera.

klippfiskbutikken_foto_Terje_Rakke_Nordic_Life.jpg

Klippfiskbutikken i Kristiansund. (Foto: Terje Rakke/Nordic Life)

Klippfiskbyen

Kristiansund er fra gammelt av tuftet på klippfisk, en tradisjon fra 1600-tallet. I Klippfiskbyen Kristiansund finner man selvsagt et klippfiskmuseum, en klippfiskfestival, en klippfiskopera (Donna Bacalao) og en klippfiskgitar. Spesialbestilt av Frode Alnæs. Og på nær alle av byens restauranter kan du bestille din klippfisk.

klippfisk_foto_Terje_Rakke_Nordic_Life.jpg

Spis klippfisk i herlige omgivelser. (Foto: Terje Rakke/Nordic Life)

Ballsund

Ballsund er nok en betegnelse på Kristiansund og skyldes at blandaball (en ball av fisk, løk og potet som er malt sammen) er en av folkets favoritter i Nordmøres hovedstad. Og fortsatt kan du få ekte fish and chips på enkelte av byens gatekjøkken.

Se flere opplevelser

Olje og gass

I dag handler næringslivet mye om olje og gass, store inntekter og en lys fremtid. På Petrosenteret kan du lære om hvorfor de fleste av oss har det så bra i Norge i dag.

Landets best bevarte

Før oljeeventyret ble Kristiansund nesten utslettet i 1940 da 900 hus brant ned under bombingen. Byen ble gjenreist i en markant og nøktern funkisstil.  Gjenreisningsbyen Kristiansund er trukket fram som et av de 20.århundrets mest verneverdige kulturmiljøer i Norge. I sentrum av byen finner man landets best bevarte eksempler på etterkrigsarkitektur.

Grip_John_Wildhagen.jpg

Det fantastiske fiskeværet Grip. (Foto: Johan Wildhagen)

Norges minste

Byens minste bydel må man hele 14 km ut i havet for å finne. Der ligger den fantastiske øygruppen og fiskeværet Grip, omkranset av 200 holmer og skjær. Grip når man med daglige båtavganger fra Kristiansund. Den knøttlille øyas siste fastboende kastet inn håndkledet og forlot øya, slagstøvlene og sydvesten like før jul i 1974. Her kan du lese mer om Grip som frem til 1964 var Norges minste kommune.

freikollen_foto_Johan_Wildhagen.jpg

Nyt en topptur på Freikollen like utenfor Kristiansund. (Foto: Johan Wildhagen)

Atlanterhavsveien

Etter at Krifast ble nedbetalt i desember, kan du for første gang reise gratis med bil til øybyen i havet. Kristiansund er også et flott utgangspunkt for noen fantastiske bilturer, som over Atlanterhavsveien midt ute i havet eller den ville Aursjøveien i fjellheimen på Sunndal. Du kan også sykle Atlanterhavsveien som er kåret til Norges fineste sykkeltur av NRK og ut.no. På Atlanterhavsveien finnes det egne fiskebroer hvor du kan prøve lykken uten å risikere livet på en vei som er blitt en av landets aller mest besøkte attraksjoner.

Turer

En flott fottur starter fra byens flyplass Kvernberget. Fjordruta består av 13 hytter fra sjø til uberørt høyfjell langs en 15 mil lang løypetrase. Ruta kan enkelt deles opp i kortere turer.

Havfiske

Kristiansund byr på store fiskemuligheter for små og store. Havfiske på tre timer med den tidligere redningsskøyta MS Hagbart Waage, er en populær tur. Om bord er alt du trenger av fiskeutstyr, mat og drikke.

Atlanterhavsbadet

Om du selv vil boltre deg som fisken i vannet er Atlanterhavsbadet et godt alternativ. Badeanlegg er rangert blant landets fire beste i Forbrukerrådet og Forbrukerombudets store kvalitetstest av norske badeanlegg.

Se flere opplevelser
Del: