Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
0H9A3101_behandlet.jpg

Geiranger i høstfarger:

Dette bør du få med deg

Tekst: Maja Håbet. Foto: Oddgeir Visnes.
Del: 

Sommeren er over og roen har senket seg i verdensarvbygda Geiranger. Dette gir deg en unik mulighet til å oppleve et av verdens vakreste steder, i rolige omgivelser og varme høstfarger.

Den sjarmerende bygda besøkes årlig av over 800.000 turister fra hele verden. Denne høsten kan du oppleve rå, våt og flott natur, samt en rekke spennende attraksjoner i Geiranger. 


Turistsjef og reiselivsnestor Ove Skylstad kjenner Geiranger bedre enn sin egen bukselomme, og er fascinert over kontrastene mellom sommer og høst i den verdenskjente turistbygda.
Her er hans anbefalinger over hva du bør få med deg av høstlige opplevelser og aktiviteter, i en av Norges største turistattraksjoner:

P39B1341_behandlet.jpg

Geirangerfjorden i flotte høstfarger. Fergen i bakgrunnen går mellom Hellesylt og Geiranger ut oktober måned.

Utvidet fergetilbud

I 2016 utvidet selskapet The Fjords fergetilbudet i Geirangerfjorden. I år har fergen tre daglige avganger fra både Geiranger og Hellesylt i oktober måned. I tillegg arrangerer Geiranger Fjordservice egne fjordcruise helt frem til slutten av november. Fra båten har du full oversikt over minnerike naturscener som De Syv Søstre, Friaren og Brudesløret, samt fjellformasjonen Preikestolen og fjellgårdene Knivsflå og Skageflå. 

Geiranger_spa_frokost_unionhotel_foto_oddgeir_visnes.jpg

Ta en velfortjent pause fra hverdagen i populære Union Bad & Spa. 

Hotel Union Bad & Spa

Geirangers flotteste hotell drives i dag av ekteparet Monja og Sindre Mjelva. Sindres oldeforeldre kjøpte hotellet i 1899, og Hotel Union Geiranger går for å være ett av de beste spa-hotellene i hele landet. Finn roen innvendig og beundre den spektakulære utsikten på utsiden. Nyt en rolig stund i boblebadet, bestill en avslappende spabehandling eller ta deg noen runder i svømmebassenget. 


Legger du turen til Hotel Union i høst kan du også oppleve mange koselige familieaktiviteter. Den siste helgen i høstferien arrangeres det blant annet konsert med Kyle Alessandra fra Norske Talenter, samt mange andre aktiviteter for barna. 28. oktober serverer hotellets restaurant retter fra havets spisskammer, med alt fra tradisjonelle fiskeretter og skalldyr, til nye smakskombinasjoner og sushi. 

0H9A3156_behandlet.jpg

Brasserie Posten byr blant annet på smørbrød med brie fra Tingvollost, og langtidsmodnet spekeskinke fra Tind.

Mat og drikke

- Andre gourmetiske opplevelser får man hos Brasserie Posten i det gamle posthuset eller på Cafe Olé, forteller turistsjef Skylstad. Brasserie Posten brenner for norske råvarer og vellaget mat. Nyt gjerne en lokal fiskesuppe av ypperste kvalitet, sammen med et glass hvitvin ved bryggekanten. Brasseriet har også rundt 100 forskjellige flasker av norsk øl til enhver tid. De tilbyr også fatøl fra både Geiranger bryggeri og Kinn bryggeri.


Cafe Olé i det gamle landhandlerhuset Olebuda kan blant annet friste med lette lunsjretter, espresso fra det lokale kaffeberenneriet JACU i Ålesund og husets kaker. I samme lokale finner du også en liten og sjarmerende interiør- og gavebod og Restaurant Olebuda.

Se flere opplevelser
0H9A3132_behandlet.jpg

Dersom du er glad i søtsaker bør du besøke den unike sjokoladefabrikken i Geiranger sentrum.

Egen sjokoladefabrikk

Når det kommer til mat og drikke har Geiranger også sitt eget bakeri, eget bryggeri og til og med sin egen sjokoladefabrikk. Geiranger Sjokolade er trolig den første sjokoladefabrikken i verden som holder til og produserer sjokolade i et naust. Brunostkonfekt og sjokolade med den verdenskjente osten Kraftkar er noen av variantene, og det er ingen nordmann, men en svenske som driver suksessbedriften. 


I sjokoladefabrikken lager Bengt Dahlberg alt fra grunnen av, uten konserveringsmiddel eller andre tilsettingsstoffer. Virksomheten er et rent håndarbeid, og fabrikken ligger idyllisk til i en naustkjeller i sentrum. Her kan du kjøpe en av de mange sjokoladevariantene, nyte en kopp kaffe i kaféen eller se selve produksjonen fra vinduet på fjordsiden av naustet.

geiranger-093utvalgt.jpg

Geiranger er et utmerket utgangspunkt for ulike turopplevelser. Her fra fjellgården Knivsflå.

Knivsflå og Skageflå

Er du blant de litt spreke bør du også prioritere et besøk på Skageflå eller Knivsflå, to kjente fjellgårder i Geirangerfjorden. Knivsflå ligger vakkert til på et platå ved siden av fossene "De Syv Søstre", ca. 250 meter over Geirangerfjorden.  Skageflå ligger derimot på andre siden av fjorden, med utsikt mot fossene. 


- Turen opp den bratte, men gode stien til Skageflå, som snor seg opp murte trapper med trygge rekkverk og en svimlende utsikt, vil være øyeblikk som man kommer til å huske, forteller Skylstad. Fra Skageflå er det også mulig å gå tilbake til Geiranger Sentrum. Båtskyss til og fra severdighetene er også tilgjengelig med sightseeingbåten M/S Geirangerfjord.

geiranger-vesteraas-fottur-til-storseterfossen.JPG

Storseterfossen er et annet populært turmål i den sjarmerende turistbygda.

Storseterfossen

- Fosser har vi vel alle sett, men du har kanskje ikke sett en foss fra baksiden? Da bør du ta deg tid til å oppleve Storseterfossen i Geiranger. Den 30 meter høye fossen står i en bue ut fra fjellet slik at man kan gå under og bak fossen. En fantastisk opplevelse, forteller turistsjefen. Sherpaer fra Nepal har lagt ned mange timer og steiner ved fossen, og man går på en steinlagt sti nesten hele turen.

Rått, vått og flott

En av Geirangers nyeste turistattraksjon er en annen forfriskende fossevandring, langs en imponerende gangveg til 12 millioner krone. En spektakulær kombinasjon av vill natur og spennende arkitektur. Målet med attraksjonen er å få turister til å bruke beina, og ikke bil eller buss. Vandringen opp og ned 327 trappetrinn, platåer og luftige utsiktspunkt skjer tett på Storfossen. Fossevandringen går fra Geiranger sentrum, til Norsk Fjordsenter og Hotel Union.

P39B0814_behandlet.jpg

Knuten er et unikt byggverk ved den gamle Geirangerveien, fra 1882. Broen ble konstruert for å redusere veistigningen.

Nyt hyttetilværelsen

Du trenger ikke nødvendigvis bo på hotell i ferien. Geiranger er også en perle om høsten for de som vil bo i hytte, tett på naturen. Her har du flere muligheter å velge mellom.
- Sesongen ser ut til å bli stadig lengre. Alle campingplasser og hytter er stort sett åpne ute september, og mange steder vil ha hytter tilgjengelige også ut oktober. Her kan man nevne både Dalen Gaard Familiecamping, Hole Hytteutleie, Fossen Camping og Vinje Camping, forklarer turistsjef Skylstad. - Ellers kan man overnatte hele året hos Hotel Union Geiranger og Lunheim Accommodation, påpeker han.

_DSC3353--Hotel-Union-haust.jpg

Anerkjente Hotel Union ligger like ved Norsk Fjordsenter, omkranset at høye fjelltopper og vakker natur. 

Fjordsenteret

Dersom du befinner deg på toppen av fossevandringen eller i nærheten av Hotel Union anbefales det å ta turen innom Norsk Fjordsenter. Her kan man lære mer om UNESCOs verdensarv, samt skaffe seg litt lokalkunnskap krydret med en mektig bildepresentasjon av området. 


Du har kanskje sett den norske storfilmen Bølgen? En av Fjordsenterets nyeste utstillinger tar for seg historien om naturkatastrofen som truer den dag i dag. Ellers tilbyr senteret gode småretter i egen kafé, butikk med fokus på norske produkter og et stort uteområde.

Unik turisthandel

E. Merok Turisthandel ligger sentralt til, i vakre omgivelser nede ved kaia i Geiranger. Den koselige butikken byr på et stort utvalg av strikkevarer fra det populære merket Dale of Norway, sølv- og emaljevarer, tinn, krystall og andre suvenirer. Butikken drives av Elisabeth Merok og den har vært i hennes familie gjennom tre generasjoner.

geiranger-193-oddgeirv.JPG

Den verdenskjente bygda byr på fantastisk utsikt over fjord og fjell.

Fjordbuda

I tillegg til Merok Turisthandel finnes også den lokale butikken Fjordbuda. I første etasje finner du et rikt utvalg av tradisjonelle suvenirer. Hele andre etasje er deriomt fylt med et stort utvalg av klær fra populære merker som Helly Hansen, Bergans, Dale of Norway og Norrøna. Hos Fjordbuda finner du også mange typer fottøy. - Høsten er helt klart tiden for gode kjøp i den lokale butikken, sier Skylstad. 

Se flere opplevelser
0H9A3125_behandlet.jpg

Med elbilen Twizy er det lekende lett å bevege seg opp og ned de bratte bakkene i verdensarvbygda.

Grønn transport

I Geiranger kan man også dra på oppdagelsesferd i en av de mange små elbilene som suser rundt i området. - Sett deg inn i de små, morsomme elbilene av typen Twizy, velg en tur på GPS-en og følg instruksene. Med disse og et smil om munnen kan du besøke kjente utsiktspunkter som Ørnevegen, Fyldalsjuvet og Dalsnibba, forklarer Skylstad entusiastisk. 

- Alternativt kan man gå for en el-sykkel som gjør motbakkene til en lek. Her er det bare å ta med seg fotoapparatet og utforske Geiranger fra sykkelsetet, foreslår Skylstad. Elbiler og sykler kan leies hos Geiranger Fjordservice

geiranger_023_behandlet2.jpg

Idylliske Eidsdalen ligger et lite stykke unna turistbygda, og er en del av den nasjonale turistveien Geiranger - Trollstigen. 

Alt du trenger

Brød, pålegg, is, brus og alt annet du måtte trenge av dagligvarer kan du kjøpe hos Joker Geiranger. Butikken har også medisinutsalg, samt salg av leker, verktøy og jernvarer. Den lille butikken selger også lokale varer, som sjokolade fra Geirangers egen sjokoladefabrikk og øl fra bygdas eget bryggeri. Dagens kjøpmann, Rune Maråk, er fjerde generasjons kjøpmann hos Joker Geiranger. Butikken har vært i hans familie i hele 140 år, helt siden Runes oldefar åpnet en liten butikk på 1870-tallet. Butikken har også et lite kaféhjørne, som serverer kaffe og småretter.

Scan007-75332_2200.jpg

Flott utsikt fra Dalsnibba, 1.476 meter over Geirangerfjorden. Foto: C.H. - Visitnorway.com

Avslutning til topps

Som en avslutning på dagen anbefaler Skylstad et besøk til toppen av Dalsnibba, som har Europas høyeste fjordutsikt fra bilveg. Utkikkspunktet er blant annet rustet opp med platåer og utspring, slik at man virkelig kan trekke inn synet av det mange mener er et av naturens mesterverk. - Men husk at utkikkspunktet ligger høyt oppe. Dersom snøen skulle trekke nedover i fjellet i løpet av høsten kan man bli nødt til å stenge utsiktspunktet, legger turistsjefen til. Sjekk gjerne webkameraet på Dalsnibba sin egen hjemmeside på forhånd. 

PS: Ytterligere informasjon om aktiviteter, attraksjoner og turmuligheter finner man på nettstedet www.geiranger.no.

Del: