Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Vanylven_Maria_Parr_Vaffelhjertet_DAAS_FOTO_Privat.JPG

NATUREN: Barnebokforfatter Maria Parr elsker naturen i Vanylven. Her gir hun deg sine tips om hva du kan gjøre som turist i kommunen hvor Vaffelhjarte ble til. FOTO: Privat.

Her skapte Maria Parr Vaffelhjarte:

Mekka for barnefamilier

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Vanylven på Sunnmøre er et mekka for barnefamilier og hjemstedet til Norges store barnebokforfatter Maria Parr (33). Det var her hun som liten fabulerte frem historien som ble til Vaffelhjarte.

- Vanylven er et fantastisk sted for barn og barnefamilier. Det er så vakkert og flott med naturen, fjell, fjord, sjø, fjæra og alle boltreplassene. Vanylven er et sted hvor det var deilig å være barn og godt å vokse opp. Jeg er veldig glad i Vanylven. En naturperle som enda flere burde få øynene opp for, sier Maria Parr.

Skattejakt og eksotiske dyr

Vanylven er perfekt for turer for voksne og barn i alle aldre - både til beins og med sykkel, her finnes Norges mest populære spisested, mange eksotiske dyr som ikke finnes andre steder i Norge, en flott finkornet sandstrand og man kan gå på jakt etter ekte edelsteiner. Herfra kommer også edelstenen som Dronning Sonja ofte smykker seg med.

Vanylven_Barn_Familie_DAAS_FOTO_Privat.jpg

SKATTEJAKT: I Vanylven kan du gå på skattejakt og finne ekte edelsteiner.

Fabulerte frem Vaffelhjarte

I Vanylven hadde Maria Parr hele naturen som en stor og frodig lekegrind. Når hun ikke var ute for utforske fjellene, spille fotball, fiske eller samle opplevelser og erfaringer, så skrev, diktet og fabulerte hun frem sine egne historier. Eller leste Astrid Lindgrens som er en av hennes helter.

Mange priser

Parr debuterte med Vaffelhjarte i 2005. Senere ble boken om de to vennene Trille og Lena til den prisbelønte Barne-TV-serien. Også Maria har fått mange priser for Vaffelhjarte og den påfølgende om den frekke og freidige ungjenta fra bygde-Norge, Tonje Glimmerdal. Ei tøff jente som har blitt sammenlignet med både Pippi og Ronja Røverdatter. Tonje skulle egentlig være Tore men det var før Maria Parr fikk tenkt seg om.

Se flere opplevelser

Jentehelt

- Det er få jentehelter i norske barnebøker. Også norske barn trengte og fortjente en jente som helt, mener forfatteren som i dag omtales som norsk barnelitteraturs moderne stjerne. Hun har hatt eventyrlig suksess med sine to barnebøker. Vaffelhjarte er utgitt i 18 land og Tonje Glimmerdal i 12 land. Tonje Glimmerdal skal settes opp som forestilling på Det Norske Teateret til høsten.

Vanylven_barn_fjelltur_DAAS_FOTO_Privat-MariaParr-.JPG

UT PÅ TUR: Vanylven byr på utrolige turmuligheter for unge og eldre. Det finnes en rekke merkede løyper og en egen app med merkede turer til fots og på sykkel.

Vanylven og vafler

En del av barndommens og ungdomstidens erfaringer og opplevelser fra Vanylven - og sansen for vafler - har hun mer eller mindre ubevisst dratt med seg inn i sitt forfatterskap.

Stadlandet

Etter å ha bodd en periode i Volda, har Maria Parr nå flyttet tilbake til Vanylven. Hun oppfordrer så mange som mulig og ikke minst barnefamilier til å besøke barndomskommunen sin, ut mot havet, helt sørvest på Sunnmøre, grensende til Sogn og Fjordane og nabo til mektige Stadlandet.

Vanylven_Maria_Parr_Vaffelhjertet_Fiske_DAAS_FOTO_Privat.jpg

FISKELYKKE: Maria Parr liker fortsatt å fiske i barndommens frodige lekegrind. Vanylven er et mekka for barnefamilier med fantastiske turmuligheter, eksotiske dyr og edelsteiner. FOTO: Privat.

Marias tips

- Fjellterrenget er lett og det finnes kart med en rekke forskjellige løyper som alle er veldig godt merket. Også for sykkelturer. Fisk i elver, fjellvann eller fra båt. Et besøk på Hakallegarden med sine vanlige og mange uvanlige, eksotiske dyr og restaurant med lamaburgere, er et must for barn og voksne.  I fint vær er den langstrakte og finkornede Sandviksanden en perfekt badestrand. På Peridotplassen på Åheim kan barn jakte på ekte edelsteiner, forteller Maria Parr om ting man kan gjøre som turist i Vanylven.

Norges beste

Populære Hakallegarden ble i fjor kåret til landets beste spisested langs norske veier - Gjestens Beste - i regi av Norges Bygdekvinnelag og regjeringens prosjekt Ganefart som skal løfte frem norsk og kortreist mat.

Vanylven_Trollfjordhytter01_DAAS.jpg

TROLL: Båt er inkludert hvis man velger å overnatte på Troll Fjordhytter i Vanylven.

Troll

Barnevennlige Troll Fjordhytter med panoramautsikt og båt inkludert, er et bra alternativ for overnatting. Vanylven er et godt utgangspunkt for dagsturer til Geiranger, fuglefjellet på Runde, jugendstilbyen Ålesund, Briksdalsbreen, Stryn Sommerskisenter, Vestkapp og Selje kloster.

PS: Vanylven har en egen app med oversikt over alle turløypene.

Se flere opplevelser
Del: