Gode his­to­ri­er fra Møre og Roms­dal.
Ta deg tid, opplev mer.

Padling Smøla Kajakk Nordvest

Øya med seks tusen holmer og skjær

Smøla er omkranset av nær seks tusen­holmer og skjær. Nå kan du laste ned graderte GPS-tur­er og oppleve hav­gapet påNord­møre fra sjøen. Et eldo­ra­do for kajakkpadling.

- Jeg var her for første gang med kona Kristine i 2008. Vi padlet fra Hopen til Hauggjegla Fyr. Det var en så fantastisk flott opplevelse at jeg tenkte at dette må også andre få oppleve, forteller Anders Hermstad. Fem år senere, sommeren 2013, flyttet de til Kristines barndomssted og Anders drømmested, Smøla.

Sammen startet de Smøla kajakk AS. Smøla kajakk arrangerer kurs for alle, tilbyr guiding og lager kajakkruter. De leier ut alt utstyret man trenger og tilbyr også drop-in-timer for nødvendig opplæring.

Smøla Kajakk Anders og Kristine Hermstad Nordvest
Anders og Kris­tine Hermstad men­er Smøla er et drømmest­ed for kajakkpadling. (Foto: Odd­geir Visnes)

Kajakkeldorado

- Minst 5800 holmer og skjær omkranser Smøla og gjør det til et kajakkeldorado, helt ytterst mot Atlanterhavet. Her kan du ligge innaskjærs og se og høre storhavet bruse rett på utsiden, forteller Anders.

GPS-padling

Dersom du vil ha mest mulig ut av padleturen bør du sørge for å ta med smarttelefon, nettbrett eller en GPS om bord. - Vi har laget egne GPS-ruter, altså ruter som du kan laste ned på mobiltelefon, smarttelfon, nettbrett eller en håndholdt GPS, forklarer Anders om kajakkrutene som også er graderte.

Padling Velting Smøla Kajakk
Har du aldri padlet før, anbe­faler Anders at man tar et grunn­leggende kajakk-kurs. Her trenes det på kajakkrulle, som er vik­tig å kunne der­som man er uheldig og vel­ter. (Foto: Odd­geir Visnes)

Graderte turer

Fargene vitner om vanskelighetsgraden. Grønn rute er den enkleste og den som går nærmest land, blå rute er noe vanskeligere og rød rute er krevende og går noe utaskjærs. Sort løype foregår i havet og krever god padleerfaring. I tillegg til at rutene er gradert, er de også lagt opp etter historiske hendelser og flott natur.

Padling Smøla Smøla Kajakk
Nærmere 6000 holmer og skjær omkranser Smøla og gjør det til et kajakkel­do­ra­do. (Foto: Odd­geir Visnes)

Hval og delfin

En kajakktur utenfor Smøla er ikke bare et møte med mektig natur, men også et rikt dyreliv. Her finnes både hval, delfin, sel og oter. Smøla er kjent for å ha en stor bestand av havørn som du kan oppleve på nært hold , og er også et populært sted for havfiske.

(Artikke­len fort­set­ter under bildene/​annonsene)

Opplev mer

Se flere opplevelser

Fyr-favoritt

Men så mange flotte ruter å velge i, er det ikke alltid like lett å plukke ut en favoritt. Men det er likevel en tur Anders vil trekke frem: - Turen til Hauggjegla fyr som ligger bare to km utenfor fiskeværet Veiholmen på Smøla. Her padler du rett ut mot havet, men turen går hele tiden langs holmer og skjær som beskytter oss mot de fantastiske naturkreftene ute i storhavet. En vanvittig flott tur for kropp, sjel og øyne.

Haugjegla Fyr Veiholmen Smøla Nordvest
Idyl­liske Haug­jegla lig­ger kun noen kilo­me­ter uten­for Vei­hol­men på Smøla. (Foto: Odd­geir Visnes)

Hør Anders og Kristine fortelle historien bak Smøla Kajakk: