Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
haugjegla-fyr-idyll-veiholmen-smøla_foto_oddgeir-visnes

Eksotisk: En overnatting på Hauggjegla fyr utenfor Veiholmen på Smøla er en unik opplevelse. Soverom, stuer og kjøkken er stort sett uendret siden fyret i sin tid ble automatisert og fraflyttet.

Annerledes ferie:

Her kan du bli fyrvokter

Tekst: Freddy Kongsberg. Foto: Oddgeir Visnes.
Del: 

Har du lyst til å være fyrvokter for en dag eller flere, kan du sjekke inn på Hauggjegla Fyr på Smøla, i havgapet på Nordvestlandet.

Fyret er 28 meter høyt og er en fullt ut innredet bolig over syv etasjer med 12 sengeplasser fordelt på seks doble rom.


tonny-iversen-hauggjegla-fyr-foto-oddgeirvisnes.jpg

Dagens fyrvokter, Tonny Iversen frakter gjester fra Veiholmen og ut til Hauggjegla fyr med båt. 

Respektert vokter

Etter at fyret ble automatisert i 1988, har det ikke lenger hatt en fastboende fyrvokter. Før i tiden var fyrvokteren en høyt respektert person i samfunnet.

- Han var på høyde med prester, leger og lensmann. Det var de man så opp til i gamle dager, forteller fyrmester og musiker Tonny Iversen.

Iversen vedlikeholder fyret og legger til rette for utleie, besøkende og overnattingsgjester. Et populært overnattingssted for grupper, familier og ikke minst kjærester og brudepar.


haugjegla-fyrlykt-veiholmen-smøla_foto_oddgeir-visnes

På uværsdager kan bølgene slå opptil 15 meter høyt. 

Bygd for hånd

- Hauggjegla fyrstasjon ble bygd for hånd i 1919 av at arbeidslag fra Romsdal som reiste rundt og bygde fyr på den tiden. En imponerende jobb med bare hender og noen trebåter, forteller Tonny Iversen.

Farlig hav

Siden det ble tatt i bruk i 1922 har det veiledet sjøfarende trygt på en av landets mest værharde og farlige havstrekninger. 


Se flere opplevelser
innvendig-stue-hauggjegla-fyr-foto-oddgeirvisnes.jpg

Autentisk: Ett av oppholdsrommene, uendret siden fyret ble fraflyttet.

Mye juling

Fyret ligger værhardt til og må tåle mye juling fra Atlanterhavet. Bølgene kan være opptil 15 meter høye og slå som knyttenever mot fyrtårnet. Uansett vær, storm eller stille, så vil en overnatting på fyret være en helt unik opplevelse i en flott og spesiell atmosfære. Gjestene blir hentet med båt fra Veiholmen på Smøla. 

Fantastisk ro

- Du finner en fantastisk ro her. Sett deg midt oppe i tårnet, se utover havet  - da skjønner du hva jeg mener, smiler Tonny Iversen.

Del: