Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk

Runde Fyr — overnatting

Kvalneset, nordvestspissen av Runde
© Sindre Nakken
22/04/2020

Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av den kjente fugleøya Runde. Det er et av 80 fredete fyr i Norge, og inngår i kystledsamarbeidet mellom DNT, Forbundet Kysten og andre. Fyret ble satt i drift i 1767 som det sjette fyret i Norge etter Lindesnes, og det første nord for Stadt. I 235 år hadde fyret deretter bemanning av fyrvoktere, assistenter, koner, barn, guvernanter, tjenestefolk og husdyr. Bemanningen ble naturlig nok redusert etter hvert som teknikken tillot det. I september 2002 ble fyret automatisert, og fyrmester Arne Velsvik pakket sine saker for siste gang på Runde fyr.

Den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen er gjort om til selvbetjent turisthytte med 24 senger fordelt på to rom med 6 senger, to rom med 4 senger, tre senger på "storeloftet" og ei seng under trappa. Det er tilrettelagt for hund og eigar i fjøset hvor det er madrasser og to hundebur. Hytta er låst med DNT-nøkkel, som du får gjennom medlemskap i Ålesund-Sunnmøre Turistforening/DNT. Her kan du ta inn etter turen over Rundebranden, du kan kjøpe deg mat fra hyttas selvbetjeningslager og tilberede den på kjøkkenet. Så kan du overnatte og nyte livet og været, for her er det spennende å være, uansett om det er solskinn eller storm og regn. Like utenfor husene på fyrstasjonen bryter bølgene mot berget rett inn fra storhavet, og rundt deg er det et yrende fugleliv.

Adkomst til Runde med båt eller bil/offentlig transport, følg riksvei 61 mot Fosnavåg (når du nærmer deg følger du skiltingen mot Runde). Kjør helt til den store parkeringsplassen like før Goksøyr. Herfra følger du merket sti til fyret (ca. 1 1/2 time).

Se mer: Overnatting i Møre og Romsdal

Møre & Romsdal / Herøy / Runde