Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Geiranger_Mjelva_veteranbil06_DGT_FOTO_Rune_Hagen.jpg

Fornøyd veteranbileier med sin siste nyvinning, en Mercer 1918-modell. Karl Mjelva ved Hotel Union i Geiranger. Foto: Rune Hagen

Hekta på Geiranger-veteraner:

Her er Karls nye juvel

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Etter 15 års restaurering skinner den om kapp med den pensjonerte hotelldirektøren. Karl Mjelva har sikret seg nok en juvel i samlingen av gamle skyssbiler i Geiranger.

Det siste tilskuddet er en unik Mercer 1918-modell. Den kom med fire gir og fabrikken garanterte en toppfart på utrolige 120 km/t. Det var science fiction den gangen.

Norges mest renoverte

- Denne er nok landets mest totalrenoverte bil. Den var et vrak da arbeidet startet i 1998, forteller Mjelva som er hekta på veteranbiler. Den pensjonerte direktøren lærte seg å kjøre bil bare syv år gammel.

Karl Mjelva - Geiranger mai 2012. Foto Oddgeir Visnes

Foto: Oddgeir Visnes

Ti doninger

Nå har han ti doninger av edel årgang samlet i veteranbilmuseet i kjelleren på Union Hotel. Alle i tipp topp stand og klare til bruk.

Velmaktsdager

Merceren hadde sine velmaktsdager i Geiranger i 1920 - og 30-årene. Det beste året for bilen var i 1929 da den kjørte inn hele 3029 kroner til skysslaget i en av landets mest besøkte turistbygder. Bilen som gikk i Geiranger har en firesylinders motor på 70 hk og den er registrert for syv personer.

Se flere opplevelser
Geiranger_Mjelva__Skagefla_og_778__veteranbil03_DGT_FOTO_Oddgeir_Visnes.jpg

Royal utsikt: Fra baksetet i Karl Mjelvas Buick President 1932-modell opplever kongelige besøkende det mektige verdensarv-området Geirangerfjord. Foto: Oddgeir Visnes

Mette-Marit og Haakon

Favorittbilen er en Buick President 1932-modell og den brukes alltid når Karl Mjelva frakter de kongelige rundt i verdensarvområdet. Det har han gjort flere ganger. Sist var i mai 2012 da kongesjåføren rattet den blankpussede doningen med Mette-Marit og Haakon i baksetet.

- Kronprinsen var passasjerer i den samme bilen under Kongeparets sølvbryllup i 1993, forteller 75-åringen som lærte seg å kjøre bil bare syv år gammel.

Kongebilen kjøpt i 1934

Kongebilen ble innkjøpt i 1934 av Geiranger Skysslag. Helt frem til midten av 60-tallet ble bilen brukt til å frakte turister opp til Dalsnibba.

Ruller fortsatt

Mange av de flotte bilene som ble brukt til å vise turistene rundt i Geiranger på 1920- og 30-tallet, er fremdeles i bra stand. Fortsatt kan hotellets gjester leie bilene med sjåfør til korte turer.

Veteranbilene er også populære i forbindelse med bryllup, og brudeparet får selv plukke ut den bilen de helst vil ha på den store dagen. Ifølge Karl Mjelva har alle bilene sine helt egen historie.

Geiranger_Mjelva_veteranbil05_DGT_FOTO_Rune_Hagen.jpg

Foto: Rune Hagen

Flust av biler

På 30-tallet var det hele 50 åpne, skyssbiler i bygda som er en av landets aller største turistattraksjoner.

- Fordelt på antall innbyggere var det flere biler her i Geiranger enn i Oslo på den tiden, sier den tidligere hotelldirektøren som har overlatt styringen av hotellvirksomheten til fjerde generasjon Mjelva.

Jakter på veteraner

Men taket rundt rattet på veteranbilene gir han ikke slipp på, og han har fortsatt store planer for å utvide samlingen i hotellets veteranbilmuseum hvor de i dag står biler som Nash, Studebaker, AA Ford, Cadillac og Hudson. Karl Mjelva er nærmest på konstant utkikk etter "nye" veteranbiler.

- Min store ambisjon har vært å hente tilbake en del av de 50 bilene som en gang var her i Geiranger. Man skal aldri si aldri, men jeg tror nok at Merceren kan bli den siste, sier Karl Mjelva.

Se flere opplevelser
Del: