Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Smola_Havornsafari__Retina_DKN.jpg

Foto: Espen Lie Dahl

Havørnen Sveinung fra Smøla:

Verdens mest fotograferte

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

Havørnen Sveinung dukker alltid opp på safari med Smøla Naturopplevelser. Han er født i 1985 og trolig verdens mest fotograferte havørn.

- Sveinung mistet dama si for et drøyt år siden etter et svært langvarig forhold. Men han traff en ny og er blitt far for første gang med en annen partner, forteller ornitolog og biolog Espen Lie Dahl som tar doktorgraden på ørn.

Han er født og oppvokst på Smøla og har så lenge han kan huske vært nysgjerrig på Nordeuropas største rovfugl. Han er ansatt som fugleforsker ved Nasjonalt Vindenergisenter på Smøla.

Banebrytende Smøla-forskning:
Farger vindmøller for å redde havørn

Ørn på Smøla har ingenting lært. De flyr fortsatt som selvmordspiloter rett inn i vindmøllene i havgapet på Nordmøre. Nå skal både farge, lys og lyd testes ut for å hindre ørnedød.
Les mer

Verdens tetteste

Med bruk av blant annet DNA-prøver kjenner han omtrent alt som er av havørner på øya ute i havgapet på Nordmøre. Smøla har verdens tetteste bestand av havørner. Mange av dem har egne navn fordi Espen bruker navn i stedet for nummer i forbindelse med DNA-prøvene.

Smola_Havornsafari__Sveinung_DKN.jpg

Foto: Espen Lie Dahl

Sveinung

- Sveinung er den vi helt klart har mest kontakt med. Han dukker alltid opp på våre safarier. Han er uredd, verken beskjeden eller sjenert, og kommer som et skudd for å få fisk. Enkelte ganger har jeg faktisk fryktet at han skal fly rett inn i båten. Sånn sett har han nok forårsaket en del skrekkblandet fryd blant safarideltakerne, ler Espen.

Ved siden av å ta doktorgraden ved NINA/NTNU og forske på havørner på Smøla, driver han Smøla Naturopplevelser sammen med sin bror Audun og kameraten Svein Håvard Støl.

Se flere opplevelser

Jakter blinkskudd

- Sveinung er en av verdens mest fotograferte havørner. Han er i ferd med å få seg et "navn" blant fotografer fra inn- og utland. Det er stadig flere som er på jakt etter egne blinkskudd av nettopp Sveinung, forteller Espen Lie Dahl.

Det er i dag 50 havørnpar som hekker på Smøla. Med enkeltindivider teller bestanden et sted mellom 200 og 300 havørn.

Drept av vindmøller

I forhold til vindmøllene på Smøla har de mektige rovfuglene ingenting lært. Flere flyr fortsatt som selvmordspiloter rett inn i rotorbladene på vindmøllene.

- 52 havørn er drept av vindmøllene på Smøla siden 2007. Nå skal det iverksettes et pilotprosjekt i et forsøk på å redusere dødstallene, forteller Espen.

Unikt prosjekt

Et unikt prosjekt som følges med spenning fra mange steder i verden. Fugl og vindmøller er en utfordring.

- Målet er å få en den vanskelige kombinasjonen av vindmøller og havørn til å fungere sammen, sier Espen.

Smola_Havornsafari__Retina2_DKN.jpg

Foto: Espen Lie Dahl

Farger rotorblad

Et av de tre rotorbladene på i alt fire vindmøller skal males sorte. Dessuten skal bruk av UV-lys og lyd prøves ut. Prosjektet skjer i regi av blant andre Statkraft, NVE og NINA.

- De gråhvite rotorbladene gir lite kontraster. Tanken er at et svart rotorblad vil gjøre vindmøllene mer synlige for havørnen. Enkelte eksperimenter som er gjort, kan tyde på det, sier forsker ved NINA, Roelof Frans May.

Ulike teorier

Ekspertene har ulike teorier om hvorfor havørnen flyr inn i rotorbladene. Havørn er en svært dyktige flyger, og har godt syn. Men det kan hende at de likevel ikke ser turbinvingene i bevegelse på nært hold. En annen teori er at de ser turbinvingene, men utnytter oppdriften, eller at de rett og slett leker seg i turbulensen.

Robust bestand

- Bestanden av havørn er ikke redusert etter at vindmøllene kom. Men har ikke vokst like fort som den nok ville ha gjort uten vindmøllene. Havørn som hekker nær møllene legger færre egg en par som har funnet nye hekkeplasser på Smøla, sier Espen Lie Dahle.

Fredet

Havørnen er Nordeuropas største rovfugl og ble fredet i 1968. Havørnen blir kjønnsmoden i en alder av fem til syv år. Da dannes par som finner sitt territorium hvor det blir resten av sine liv.

Smøla Naturopplevelser

I tillegg til Havørnsafari kan Smøla Naturopplevelser tilby en rekke forskjellige turer og opplevelser.

Se flere opplevelser
Del: