Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Innerdalen01_Eystein_Opdol_DK_FOTO_Jan_Haavard_Knee_just.jpg

Foto: Jan Håvard Knee

Han eier

Norges vakreste dal

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

For 40 år siden fikk bestefaren hans verna sin egen dal og skapte det første landskapsvernområdet i Norge. I dag er Eystein Opdøl eier av det som omtales som Norges vakreste dal, Innerdalen. En av favorittene til reiseguru Jens A. Riisnæs.

- Den regnes som en av landets vakreste fjelldaler, heter det i Store Norske Leksikon om Innerdalen. I området er det gjort målinger som viser at man her finner Europas reneste luft og vann.

Dalføret ligger nordøst for Sunndalsøra på Nordmøre i Trollheimen i grensetraktene mellom Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.

På toppliste

 - Fjorddalene inn til Trollheimen og Dovrefjell, nærmere bestemt Todalen, Innerdalen, Sunndalen, Litjdalen, Grødalen og Eikesdalen har fenomenale muligheter for fotturer, klatring og sykkel, sier den kjente reiselivsjournalist Jens A. Risnæs om området som har han plukket ut som et av de 25 beste reisemålene i Norge.

Innerdalen13_Eystein_Opdol_DKNFOTO_Jan_Haavard_Knee_2.jpg

Foto: Jan Håvard Knee

Arne Næss

Den kjente forfatteren og filosofen Arne Næss var også svært begeistret: - Maksimum skjønnhet og storslagenhet pr kubikkmeter. Landskapet veksler ualminnelig fort når man beveger seg i terrenget og avstandene er påfallende små pr. underverk, sa Næss om Innerdalen på Nordmøre. 

Rennedølsetra

I Innerdalen har Opdøl-slekta setra i snart 300 år. På Rennedølsetra er det overnattingsmuligheter og servering hele sommeren. Mer kortreist mat enn her skal du lete lenge etter. Fra rundt St. Hans, og ofte før, er Eystein og resten av vertskapet på plass på Rennedølsetra.

Se flere opplevelser
Renndolssetra_DNT_Turisthytte_DKN_FOTO_Eystein_Opdol.jpg

Renndølssetra i Innerdalen. Foto: Jan Håvard Knee

Verner om roen

- Det blir lange dager hele sommeren, men jeg kan ikke bedre ha det. Jeg er opptatt av å verne om den lagsomme roen her i Innerdalen. Derfor vil det aldri bli noen bilvei inn hit. Det vil ødelegge den roen man opplever med å være her, mener odelsgutten Eystein.

Innerdalen passer ypperlig for dagsturer - også for barnefamilier. Fra parkeringsplassen går det en tre km lang kjerrevei inn til setra som det tar en times tid å gå i rolig gange.

Innerdalen11_Eystein_Opdol_DKN.JPG

Storslagen utsikt. fra Innerdalstårnet. Foto: Jan Håvard Knee

100 topper

Et naturlig mål i Innerdalen er for mange det karakteristiske kjegleformede Innerdalstårnet (1452 m.o.h.). Ved foten av fjellet finner man Innerdalshytta med matservering og overnatting. Området har et alpint landskap, med mer enn 100 topper over 1500 meter. Med andre ord er området et eldorado for toppturer.

Norges mest bortgjemte

Fra Innerdalen går det et nettverk av vandreruter, blant annet ruta over Bjøraskaret til Todalen og Kårvatn hvor man finner Norges mest bortgjemte sportsbutikk og turistforeningens sjarmerende turisthytte.

Trollheimen_Topptur_Vandretur_DKN_FOTO_Terje_Rakke_NordicLife_FjordNorge.jpg

Topptur i Trollheimen. Foto: Terje Rakke, NordicLife

Hindret utbygging

Opdøl-slekta måtte kjempe en lang kamp for å verne om verdien og roen i Innerdalen. I 60-årene var naturen svært verdifull for de som ville gjøre vannet om til billig kraft.

- Jeg og mange med meg er i dag svært glade for at min bestefar Øystein tok den lange kampen for å hindre utbygging ved å få vernet området og la naturen være fredet for ettertiden, sier Eystein.

Innerdalen05_Eystein_Opdol_DKNFOTO_Jan_Haavard_Knee_redigert.jpg

Foto: Jan Håvard Knee

Naturperlen

De siste årene har han opplevd en økning i antall besøkende til setra hvor han har både kyr og sauer.  Både smør og rømme lages på stedet.

Innerdalen og Trollheimen er også viet god plass i boken Norske Naturperler - og området beskrives som en av de ypperste av disse perlene.

Del: