Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
guide_topptur_i_romsdalen.JPG

Romsdal:

Toppturer med X-faktor

Tekst: Ingrid Kvande
Del: 

- Når folk står på toppen og griner, vet du har valgt riktig yrke.

Det sier Tommy Soleim, som er skiguide i Romsdalen. Det er nå fire år siden han og kona startet opp selskapet Romsdal Adventure, som tilbyr overnatting, mat, toppturkurs og guiding. 

Villa ved foten til fjellene

Rundt spisebordet på deres basecamp Villa Vengetind i Isfjorden i Rauma blir det utvekslet turerfaringer og delt mange toppminner - og superlativene kommer både på norsk og andre språk. Etter en lang dag med hvite fjellsider omkranset av blå fjorder, med en topp eller to til i samlingen, og telefonen smekkfull av bilder som vil høste massevis av likes, er det godt å hvile trøtte lår med god mat i godt selskap - og å gjøre seg klar til morgendagens dyst. 

Det er populært å gå på norske fjell, og flere og flere velger guidede toppturer.

topptur_romsdalen_vinter_beh.jpg

Turguiden vet når det er mye folk på de ulike toppene i Romsdalen, og hvis man har noen dager tilgjengelig, kan guiden finne tidspunkt der det er mindre trøkk. Færre folk gir mindre kø og bedre turopplevelse.

Nesten halvparten er utlendinger

- Etterspørselen i vintersesongen er veldig økende, det er særlig merkbart i år. Vi har mye utenlandske gjester; andelen er på ca. 40 %. Nylig hadde vi en gruppe med folk fra Østerrike og Sveits som var her i en uke, og en gruppe amerikanere i 11 dager, sier Soleim som mener utenlandstrafikken er fin for å fylle opp midtuke-kapasiteten - både på villaen og i fjellet.

Velger tur etter trafikk

- Når vi har gjester her i en uke eller mer, planlegger vi oppholdet i forhold til hvordan folk går. Vi vet f. eks hvilke fjell som er smekkfulle av folk hver lørdag og søndag i mars og april, og da kan det være vel så bra å ta de turene på en mandag, og få fjellet nesten for seg selv, forteller Soleim. 

Se flere opplevelser
topptur_romsdalen_med_fjord_red.jpg

Guidede toppturer blir mer og mer populært. En grunn til det, er at guidene vet hvor det er gode forhold, og at man dermed har større mulighet for å få en bra tur.

Gode snøforhold i Romsdalen

Turgründeren merker stor interesse for toppturer i Romsdalen, og han har økt overnattingskapasiteten i Villa Vengetind fra 12 til 20 plasser. 
- Romsdalen er populær fordi vi har kontrasten med fjord og fjell, samtidig som det er snøsikkert. Selv som det skulle være sparsomt med snø i ytre, finner vi godt med snø i Isfjorden, Måndalen og Innfjorden. Vi som guider vet hvor det er bra snøforhold, og dermed kan vi gi folk valuta for pengene.

Guide gir valuta for pengene

Akkurat valuta for pengene, mener Soleim er en viktig grunn til at stadig flere velger å ha med seg guide på tur.
- Guiding er klart voksende, og det har blitt mer stuerent. I dag er det viktig for folk å føle at de har brukt tida godt. Og har de først satt av et par dager eller en langhelg til toppturer, vil de gjerne ha fine opplevelser. Med guide er det større sannsynlighet for å finne god snø, og man har også en ekstra trygghet mhp. skred. Slik sett får man en best mulig tur på den tida som er til rådighet, sier Soleim. 

Fra Nittedal til Romsdalen

Kristin Rydland Fjøsne har vært på en del flotte fjellturer rundt omkring i Norge, og i fjor tok hun og sju venninner turen fra Nittedal oppover til Romsdalen for en skikkelig toppturhelg. Nå skulle fjellskiene få svingt seg. 
- Vi kom med bil, og fra Dombås til Åndalsnes fulgte vi togbanen fra Dombås til Åndalsnes i vakre omgivelser. Denne turen skal ha blitt rangert høyt på Lonely Planets kåring over flotte togreiser. Planen var å få med oss et par topper før vi returnerte til østlandet og hverdagen igjen, sier Rydland Fjøsne. 

kristin_rydland_fjoesne_romsdalen_red.jpg

Venninnegjengen fra Nittedal bodde på Villa Vengetind, og hadde guide til Blånebba. - På Blånebba så vi Trollveggen stupe ned og Molde by i havgapet. Dette er av de flotteste turene jeg har gjort, sier Kristin Rydland Fjøsne.

Skarven og Blånebba

De turglade nittedalingene bodde på Villa Vengetind, og gikk turer både med og uten guide.
- Første dagen gikk vi på Skarven (1.062 moh). Dit gikk vi uten fører, noe som gikk ganske greit selv om vi ikke var lokalkjent. Men da vi skulle til Blånebba (1.320 moh), førte Tommy Soleim oss opp. Vi valgte guide for å føle oss sikker og trygg, og Tommy gjorde en kjempejobb, sier Rydland Fjøsne, som forteller om uforglemmelige dager i Romsdalen. 

kristin_rydland_fjoesne_romsdalen_2_red.jpg

Turgjengen fra Nittedal fikk to topper i beltet da de var på tur i Romsdalen i mai i fjor. Og toppene ble besteget med vanlige fjellski.

Ingenting slår havutsikt

- Å nå disse toppene var fantastisk! Vi fikk en ubetalelig utsikt, med fjord, hav og elva Rauma som kom snirklende ned. Det var grønt og vår nederst i fjorden med sauer og lam som beitet, og rundt oss lå de hvite toppene som en krans. På Blånebba så vi Trollveggen stupe ned og Molde by i havgapet. Dette er av de flotteste turene jeg har gjort, og grunnen er at vi fikk se fjorder og storhavet. Det er fint å nå topper, men ingenting overgår havutsikt, sier Rydland Fjøsne, som opplyser at hun nå har kjøpt seg randonneutstyr, og er klar for en sesong med brattere turer og mer fartsfylt nedkjøring.

topptur_romsdalen_baere_ski_beh.jpg

I Romsdalen ligger man nærme både fjord og hav, men området er likevel snøsikkert. Topptursesongen varer fra midten av januar til begynnelsen av juni.

Lang sesong

I tillegg til at Romsdalen er snøsikker, er vinteren lang. Topptursesongen varer fra midten av januar til første helga i juni. Siste del av sesongen er det toppene med utgangspunkt i Trollstigplatået som står for tur for teamet i Romsdal Adventure. 
- Når vi kjører opp Trollstigen, som er en opplevelse i seg selv, kan vi ta på skiene i det vi går ut av bilen. Da er vi allerede på over 800 moh., og har mange flotte høye topper å velge mellom. Og siden juni tross alt er sommer, kan folk slappe av i sandaler når vi kommer tilbake fra tur. En fin kontrast, sier Soleim. 

SJU RASKE TIL TURGUIDEN:

Hvem er den typiske kunden? 
De norske er i alderen 35-40 +, og de fleste er fra Østlandet og Trøndelag. De utenlandske er i alderen 40+, er reisevante og har god økonomi. I takt med at flybillettene har blitt rimeligere, har trafikken fra USA økt. Østerrike, Sveits og Storbritannia er også viktige markeder.

Hvorfor velger de Romsdal?
Kombinasjonen fjord + fjell, samtidig som det er snøsikkert. Romsdalen ligger også bra til geografisk - enten man velger tog til Åndalsnes, bil fra Østlandet eller tar flyet til Molde.

Mest populære tur?
Blant nordmenn er det helt klart Kirketaket. Det er et av Norges aller beste toppturfjell. 

Hvorfor velger folk guide?
For det første opplever folk at de får mest igjen for tiden. Folk i dag har det travelt, og da vil man ha maks utbytte av ei helg på ski. For det andre finner guiden turer med bra snøforhold, og bidrar også med trygghet når det gjelder skred og skredfare.

Hvor stor er interessen?
Det er stor og økende interesse for både toppturkurs og guidede turer. Mange av de som tar toppturkurs er nybegynnere som vil teste om dette er noe for dem før de kjøper utstyr selv. Da leier de utstyr av oss.

Hvor lang er sesongen?
Den varer fra midten av januar til begynnelsen av juni. Hos oss er det da en liten pause før sykkelsesongen starter tidlig i juli.

Er folk i bra form? 
Topptur har blitt «folkesport» de siste årene og derfor finner man hele spekteret av type folk, god form, dårlig form, unge og eldre. Form er altså variabelt og en guide legger opp en tur som passer gruppa uansett nivå. De utenlandske gjestene er i hovedsak folk som har gått en del på ski før. 

Se flere opplevelser
Del: