Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
kajakkpadling-smøla_foto_oddgeir_visnes

Anders Hermstad har tilrettelagt for GPS-padling på Smøla. Øya utenfor Kristiansund på Nordmøre er omringet av seks tusen holmer og skjær. 

Her kan du GPS-padle:

Øya med seks tusen holmer og skjær

Tekst: Freddy Kongsberg Foto: Oddgeir Visnes
Del: 

Smøla er omkranset av nær seks tusen holmer og skjær. Nå kan du laste ned graderte GPS-turer og oppleve havgapet på Nordmøre fra sjøen. Et eldorado for kajakkpadling.

- Jeg var her for første gang med kona Kristin i 2008. Vi padlet fra Hopen til Hauggjegla Fyr. Det var en så fantastisk flott opplevelse at jeg tenkte at dette må også andre få oppleve, forteller Anders Hermstad.

Se videointervju med Anders og kajakkpadling på Smøla nederst i artikkelen

Anders-og-kristine-hermstad-smøla-kajakk

Anders og Kristine Hermstad mener Smøla er et drømmested for kajakkpadling.

Smøla kajakk

Fem år senere, sommeren 2013, flyttet de til Kristines barndomssted og Anders drømmested, Smøla. Sammen startet de Smøla kajakk AS. Smøla kajakk arrangerer kurs for alle, tilbyr guiding og lager kajakkruter. De leier ut alt utstyret man trenger og tilbyr også drop-in-timer for nødvendig opplæring.

Kajakkeldorado

- Minst 5800 holmer og skjær omkranser Smøla og gjør det til et kajakkeldorado, helt ytterst mot Atlanterhavet. Her kan du ligge innaskjærs og se og høre storhavet bruse rett på utsiden, forteller Anders.

Se flere opplevelser
kajakkpadling smøla_foto_oddgeir_visnes

Har du aldri padlet før, anbefaler Anders at man tar et grunnleggende kajakk-kurs. Her trenes det på kajakkrulle, som er viktig å kunne dersom man er uheldig og velter.  

GPS-padling

Dersom du vil ha mest mulig ut av padleturen bør du sørge for å ta med smarttelefon, nettbrett eller en GPS om bord.

- Vi har laget egne GPS-ruter, altså ruter som du kan laste ned på mobiltelefon, smarttelfon, nettbrett eller en håndholdt GPS, forklarer Anders om kajakkrutene som også er graderte. (legg inn nettsted for nedlasting)

kajakkpadling-smøla_foto_oddgeir_visnes

Graderte turer

Fargene vitner om vanskelighetsgraden. Grønn rute er den enkleste og den som går nærmest land, blå rute er noe vanskeligere og rød rute er krevende og går noe utaskjærs. Sort løype foregår i havet og krever god padleerfaring. I tillegg til at rutene er gradert, er de også lagt opp etter historiske hendelser og flott natur.

kajakk-smøla_foto_oddgeir_visnes

Hval og delfin

En kajakktur utenfor Smøla er ikke bare et møte med mektig natur, men også et rikt dyreliv. Her finnes både hval, delfin, sel og oter. Smøla er kjent for å ha en stor bestand av havørn som du kan oppleve på nært hold , og er også et populært sted for havfiske.

Sjekker du videoen med Anders Hermstad kan du høre det dramatiske møtet med en stein som begynte å bevege seg... Les mer om kurs og utleie av kajakk på Smøla og Nordmøre

haugjegla-fyr-idyll-veiholmen-smøla_foto_oddgeir-visnes

Idylliske Haugjegla fyr utenfor Veiholmen på Smøla kan også leies for overnatting. 

Fyr-favoritt

Men så mange flotte ruter å velge i, er det ikke alltid like lett å plukke ut en favoritt. Men det er likevel en tur Anders vil trekke frem:

- Turen til Hauggjegla fyr som ligger bare to km utenfor fiskeværet Veiholmen på Smøla. Her padler du rett ut mot havet, men turen går hele tiden langs holmer og skjær som beskytter oss mot de fantastiske naturkreftene ute i storhavet. En vanvittig flott tur for kropp, sjel og øyne. 

Se videointervju med Anders Hermstad og kajakkpadling på Smøla

Del: