Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
Fossevandring i Geiranger

En søkk våt direktør for Geirangerfjorden Verdensarv, Katrin Blomvik er begeistret for den nye attraksjonen til 12 mill langs fossen i turistfyrtårnet. Foto: Oddgeir Visnes

Ny vandretur til 12 mill. i Geiranger:

Rått, vått og flott - SE VIDEO

Tekst: Freddy Kongsberg
Del: 

En forfriskende fossevandring langs en spektakulær gangveg til 12 millioner kroner. Den skal få turister til å bruke beina og ikke bil eller buss opp og ned bratte, svingete veier i Geiranger. 

Den nye turistattraksjonen begeistrer direktøren i Geirangerfjorden Verdensarv, Katrin Blomvik. For nå vil turistfyrtårnet bli grønnere.

Se video fra fossevandring nederst i artikkelen

_MGL0925_behandlet.jpg

327 trappetrinn

Vandringen opp og ned 327 trappetrinn, platåer og høye, luftige utsiktspunkt, skjer tett på den buldrende Storfossen. Fossevandringen går fra Geiranger sentrum og opp til Norsk Fjordsenter og Hotel Union. Kombinasjonen med vill natur og spennende arkitektur, vil vekke oppsikt. Prislappen på Fossevandringsprosjektet er 12 millioner. Prosessen med prosjektet har tatt mer enn 20 år.

- Denne kommer både cruiseturister og andre tilreisende til å bruke mye. Gangveien vil redusere bruken av bil og buss opp og ned og vi har en turistattraksjon med en tydelig grønn profil, sier Blomvik som også leder prosjektet Grøn Fjord 2020 i verdensarvområdet.

_MGL0954_behandlet.jpg


Fossevandring

Blomvik er overbevist om at fossevandringen mellom fjorden i bunnen av turistfyrtårnet og Norsk Fjordsenter og Hotel Union på toppen, blir en publikumsvinner og en stor turistattraksjon i Geiranger.

Se flere opplevelser
_MGL1141_behandlet.jpg


Grøn Fjord 2020

Geiranger og verdensarvområdet er et av naturens virkelige mesterverk. Med Grøn Fjord 2020 skal det også bli et rent mesterverk. I fellesskap ønsker man å ta tak i miljøutfordringene til verdensarvområdet med omland og finne bærekraftige og fremtidsrettede løsninger hvor man ivaretar verdensarvverdiene i et område med masseturisme og cruiseskip.

_MGL1174_behandlet.jpg


Moderne

- Et smykke i en eller svært så vakker natur, sier ordfører Jan Ove Tryggestad i Stranda kommune om Geirangers nye turistattraksjon. Arkitekturen er i samme, moderne stil som det nye Gudbrandsjuvet, Trollstigen og de arkitektoniske perlene som har løftet nasjonale turistveier til internasjonal status. Fossevandringen er et spleiselag mellom private og offentlige aktører.Sikrer turister

- Forhåpentligvis vil den også fungere som et sikringstiltak. Så sent som i fjor var den en turist som falt i fossen og druknet, sier Tryggestad.

Turistattraksjonen er også et trafikksikkerhetstiltak. Ved å bruke det som må være en av Norges mest spektakulære gangveier, blir det tryggere å ferdes i turistmaskinen hvor det er tett mellom busser, biler og gående.

Andre turips:

Merete Løvoll Rønneberg er formidlingsleder for natur- og kulturarv i Stiftinga Geirangerfjorden Verdsarv. Hun har også skrevet turboken Opptur Geirangerfjorden. Her er hennes tips til to flotte turer i Geiranger:

Skageflå - Homlong.

5.6 km. En time til Skageflå. 2-3 timer videre til Homlong. Bratt og luftig. Slakk/lett siste del. Fjellgården Skageflå ble fraflyttet i 1916 og har blitt selve symbolet på fjellgårdene i verdensarvområdet. Dronning Sonja har et spesielt forhold til gården som hun har besøkt flere ganger. Kongeparet feiret sølvbryllupet sitt her med gjester fra alle de europeiske kongehusene. Turen starter med båt ut fjorden fra Geiranger og ilandstigning i Skagehola. Man følger den svært bratte stien som smyger seg opp fjellsiden. På de mest utsatte stedene er det hogd inn trinn i fjellet og stien er sikret med rekkverk. Vær obs på at turen for noen kan oppleves som svært luftig og litt skummel. Fin utsikt underveis og majestetisk fra gården på toppen med utsikt over fjorden og fossefallet De syv søstre. Fra Skageflå fortsetter stien i bratt og luftig terreng opp til Homlongsætra. Fra Homlongsætra til Homlong går stien i lett terreng rett innenfor stupkanten mot fjorden. Langs stien er det flere merkede kulturminner.

Se kart og les mer om fotturen Skageflå - Homlong. 

skagflaa.jpg

Storseterfossen

En km. 45 minutter opp. Stigning i skogsmark. Merket sti. Turen opp til Storseterfossen er en av de mest brukte rutene i Geiranger. Turen starter fra gården Vesterås på merket og god sti i nokså bratt motbakke rett opp fra parkeringsplassen. Stien bærer preg av å være mye brukt og slynger seg oppover i frodig løvskog og blåbærmark. Deler av stien er nå steinsatt av sherpaer, et arbeid som fortsetter i sommer. Rett over fossen er det et fint grasplatå, men vær obs på at det er stupbratt på sidene ned mot vassdraget, og at underlaget kan være glatt. Her har det skjedd noen tragiske ulykker. En sikret sti går ned og innunder det flotte fossefallet. Pass på de våte, glatte steinene. Storseterfossen blir regnet som et av de flotteste fossefallene i Norge.

Les mer om Storseterfossen

Storsaeterfossen_-_geiranger.jpg

Se video fra fossevandring i Geiranger

Se flere opplevelser
Del: