Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
boelgen-sentrum-geiranger-fantefilm.jpg

Store vannmasser på vei mot Geiranger sentrum i den nye storfilmen "Bølgen". Bildet er fra traileren til filmen, som du kan se nederst i saken. Foto: Fantefilm.

Geiranger klar for «Bølgen»

- Ingen katastrofe

Tekst: Freddy Kongsberg Foto: Fantefilm
Del: 

Katastrofefilmen «Bølgen» vil gi god PR og økt fokus på beredskap og varsling. Og kanskje forhindre den virkelige og varslede katastrofen i Geirangerområdet. 

Det tror både reiselivssjefen og ordføreren i Stranda kommune om filmen om flodbølgen som knuser Geiranger. Dagen før Norgespremieren arrangeres en stor skredkonferanse og - hvis alt går i boks - en spektakulær utendørs førpremiere i turistmagneten.


Se Bølgen-trailer nederst i saken

Kristoffer-Joner-i-Boelgen.jpeg

Kristoffer Joner spiller en av hovedrollene i filmen som har premiere 28. august. 

God PR

- «Bølgen» er ingen katastrofe for Geirangerområdet. Jeg tror den vil gi god PR for reiselivet og ikke skremme vekk turister, sier reiselivssjef Ove Skylstad i Destinasjon Geirangerfjorden- Trollstigen.

Han tror at folk flest fint greier å skille det som skjer i «Bølgen» fra virkeligheten.

- Området her er et av verdens best overvåkede og godt sikret i forhold til beredskap og varsling, sier Skylstad.

Drenering

Deler av reiselivet og kommunen var kritiske til filmprosjektet innledningsvis. Nå har stemningen snudd. 

- Ja, jeg var redd filmen ville skremme folk og turister. Nå ser jeg mulighetene filmen kan gi for økt fokus på skred, beredskap, varsling og nye metoder, sier ordføreren i Stranda kommune, Jan Ove Tryggestad.

Han håper filmen også kan være en pådriver for å se utover selve beredskapen og på metoder som kan redusere eller forhindre rasfaren. Som å drenere fjellet. 

Bolgen-Joner.tiff

Demmer opp for «Bølgen»

Kommunen har tatt grep for å demme opp for «Bølgen» ved å fokusere på ras, beredskap og varsling.

- I de to dagene før premieren, 28.august, er Geiranger arena for en stor skredkonferanse med et høyt faglig innhold og tung ekspertise fra inn- og utland. Tidspunktet er ikke tilfeldig valgt, sier ordføreren.

Ordføreren viser også til at kommunen vil søke om penger til et forprosjekt for drenering av fjellet. Summen vil være den samme som det filmen har kostet - rundt 50 millioner kroner.

Se flere opplevelser
1956x818.jpg

Tsunami

Det var i 2003 at geologene slo alarm. Området har nå status som et høyrisiko-objekt. Det er ikke et spørsmål om, men når katastrofen rammer. Fjellmassivet Åknes i Stranda kommune er i bevegelse. Den 600 meter lange sprekken i fjellet som er 80 meter på sitt dypeste, utvider seg hele tiden. 

Når fjellsiden raser vil 54 millioner kubikk steinmasser dundre ut i fjorden og skape en brutalt ødeleggende tsunami.  En monsterbølge på over 80 meter vil slå inn over Hellesylt. I Geiranger vil den være 70 meter. Ødeleggelsene vil bli enorme. Ingenting vil bli som før.

knesremna.jpg

Her revner fjellet. Åknesremna er ca 600 meter lang og 80 meter på sitt dypeste. Foto: Fantefilm. 

Alltid levd slik

Direktøren for stiftelsen Verdensarv Geirangerfjorden, Katrin Blomvik, tror også at filmen vil gi større nasjonal oppmerksomhet rundt fjellras, beredskap og varsling. 

- Vi er nysgjerrige på filmen. Folk langs verdensarvfjorden har alltid levd og bodd i pakt med naturen og kreftene som råder og det må vi også gjøre i fremtiden. Men nå bor vi i verdens mest overvåkede fjordlandskap. Både vi og våre gjester kan føle seg trygge. Varslingssystemet som er på plass vil alarmere alle i god tid før tsunamien kommer, sier Katrin Blomvik.

Skredekspert

Skredekspert, sjefingeniør og geolog i Norges vassdrags- og energidirektorat, Lars Blikra, understreker at filmen er helt urealistisk i forhold til at evakueringen må skje på ti minutter. En evakuering vil skje i god tid, ifølge ekspertisen.

Besok fjellgarden Skageflaa

På trygg grunn? Fjellgarden Skageflå, med utsikt over Geirangerfjorden. 

Vil virke positiv

Norges første katastrofefilm ser ut til å bli en suksess. Den er allerede solgt til store filmmarkeder i utlandet. Interessen er svært stor for en katastrofe med nordisk vri.

- Vi jobber vi for å få til en førpremiere i Geiranger og det meste er på plass, sier produsent for filmen, Martin Sundland i Fantefilm.

Om effekten av filmen sier Sundland at han vil bli overrasket om filmen ikke fører til positive virkninger for Geirangerområdet og økt fokus på rassikring.

Fossevandring i Geiranger

Vann på trygg avstand: I Geiranger kan du oppleve store vannmasser på nært hold ved å gå langs den nye gangveien som ble åpnet i 2014. Foto: Oddgeir Visnes. 

Ti år

Produsenten har gått svanger med filmen i ti år - helt siden alle landets aviser for første gang skrev om den dramatiske utviklingen i Åknesrevna og de katastrofale følgene. 

- Jeg leste alt jeg kom over, skremt og fascinert. Filmideen ble unnfanget, men teknikken og teknologien var for dårlig den gang til å lage troverdige katastrofescener.

Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp spiller hovedrollene som geologen Kristian Eikjord og hans kone Idun. Regissør er Roar Uthaug. Filmen er en av de største norske produksjonene noensinne.

PS: Filmen åpner filmfestivalen i Haugesund 16.august. Dit er også invitert en delegasjon fra Stranda kommune med ordføreren i spissen.

Se Bølgen-trailer

Se flere opplevelser
Del: