Destinasjoner
Årstider
Aktiviteter
Attraksjoner
eMobility_Foto_JohannesLovund-6374.jpg

Grønn glede i Geiranger. Katrin Blomvik, Arne Krohn og Tomas Bakken vil gi turistene små, rare el-biler.

Geiranger går for grønt:

El-biler for turister

Tekst: Freddy Kongsberg. Foto: Johannes Lovund, JL Film & Media
Del: 

Geiranger har skaffet seg Norges største flåte av små, rare elektriske kjøretøy. Nå skal bilene guide turistene med GPS i reiselivsfyrtårnet på Sunnmøre. Morsomt og miljøvennlig.

Det er plass til to personer i hver av bilene som skal leies ut til turister for sightseeing. El-bilene er utstyrt med GPS som både viser vei og som guider høydepunktene underveis på norsk, engelsk eller tysk.

- Det begynte som en vill ide, men de rare, små, grønne elektriske bilene passer godt inn Grøn Fjord 2020 som er Verdensarvstiftelsen Geirangerfjordens prosjekt for sporløs ferdsel, forteller Tomas Bakken.

eMobility_Foto_JohannesLovund-6452.jpg

Bilentusiast og pensjonert hotelldirektør i Geiranger, Karl Mjelva (76), har kjelleren full av snart 100 år gamle veteranbiler, men synes de små, grønne el-bilene var ubeskrivelig artig. Næringssjef i Stranda kommune, Inge Bjørdal i baksetet på bilen med plass til to.

Grønn teknologi

Stiftelsen jobber for å gjøre Geiranger til et utstillingsvindu for grønn teknologi innen transport. I    sommer skal blant annet el-busser testes ut i forbindelse med en konferanse i turistbygda med de bratte bakkene og den vakre utsikten over fjord og fjell.


Storbykonsept

Konseptet med disse el-bilene er hentet fra storbyer som Paris, Barcelona og Roma. Det nystartede selskapet eMobility Geiranger har leaset 11 el-biler av den nye Renault Twizy, en snerten liten sak med en rekkevidde på 85 km og en toppfart på 85 km/t.

Geiranger_Ornesvingen_DGT_FOTO_Jarle_Waehler.jpg

Ørnesvingene, en av mange attraksjoner du kan besøke med en liten, grønn el-bil i Geiranger. Foto: Jarle Wæhler. 

Lydløs og sporløst

- Grønne biler i en grønn fjord og sporløs ferdsel med et smil. Det er visjonen for det vi håper blir en turist-slager i Geiranger, sier Bakken som er daglig leder for selskapet som skal leie ut bilene.

Eiere av selskapet er Arne Krohn og Katrin Blomvik. Blomvik er også direktør for Verdensarvstiftelsen, men poengterer at eierskapet er avklart og klarert i alle ledd for å unngå rolleblandinger.

Se flere opplevelser
eMobility_Foto_JohannesLovund-6543.jpg

Renault Twizy med rekkevidde på 85 km og toppfart på 85 km/t. Geiranger har Norges største flåte med 11 el-biler som kan leies av turister. Målet er å bli et utstillingsvindu for grønn teknologi innen transport.

Miljøvennlig er gøy

- Et morsomt og nytt tilskudd som jeg tror vil slå godt an, mener reiselivssjefen for Geirangerfjord-Trollstigen, Ove Skylstad om el-bilene som skal gjør det enkelt, morsomt og miljøvennlig for turistene å komme seg rundt i bygda.

_MGL1115_behandlet.jpg

Fra Geiranger sentrum kan du kjøre el-bil opp til Westerås gård, som blant annet har Norges bratteste restaurant. 

Biltradisjon

 Geiranger har tradisjon for skreddersydd ferdsel i bygda med de mange utsiktspunktene. For over 100 år siden hadde Geiranger den største biltettheten i landet med spesialbygde biler for å ta cruiseturistene fra fjord til fjell.


Pensjonert hotelldirektør Karl Mjelva har tatt vare på historien og har kjelleretasjen i Union Hotell full av staselige veteranvogner.

Mjelva som lærte seg å kjøre bil som syv-åring, er en av mange som har prøvekjørte de nye el-bilene.

eMobility_Foto_JohannesLovund-6620.jpg

Med GPS for navigering og guiding kan turistene ta seg frem på egen hånd.

Artig og dritfett

- Ubeskrivelig artig, slo veteranen Mjelva fast i Sunnmørsposten om sin første tur noensinne bak rattet på en el-bil.

Sikkert ikke den siste, men han vil nok også fortsette å kjøre de staselige veteranvognene ved store anledninger som bryllup og kongelige besøk.

- Dritfett, var den kontante konklusjonen til en annen kar som har testet Geirangers nye tilskudd, Omer Bhatti. Artisten benyttet anledningen under en konsert i Geiranger. 

eMobility_Foto_JohannesLovund-6809.jpg

Go-kart

Om kjøreegenskapene til de små rare, grønne bilene som formelt er registrert som motorsykkel på fire hjul, sier Tomas Bakken:

- Man får en følelse av å kjøre go-kart. Den er litt stiv, men ligger godt på veien. Dessuten får den både folk som kjører og ser bilen til å smile. Det er en bonus vi liker.

Fra før av suser en rekke el-scootere rundt i miljø- og turistbygda i Stranda kommune. Disse er eid og brukes av innbyggere, ansatte og næringsdrivende.

Del: