Gode historier fra Møre og Romsdal.
Ta deg tid, opplev mer.

Favoritter Søk
Tingvoll Økopark Nordmøre Nordvest

Den eneste av sitt slag

Den gamle prestegården på Tingvoll har nå blitt et unikt forskningssenter for økologisk landbruk, og er det eneste og største av sitt slag. Den gamle låven som tidligere var brukt til landbruksskole, har nå blitt modernisert og fått nye rammer.

Nå har du muligheten til å oppleve nyåpnede Tingvoll Økopark, et spennende og særegent nasjonalt kunnskaps- og opplevelsessenter. Økoparken er den eneste av sitt slag i Norge - ja faktisk i verden! Her er det noe å lære for både voksne og barn. Under oppholdet på gården får man innsikt i hvordan blant annet livet i jorda fungerer, hvordan maten blir produsert og hvordan dyrene på gården lever.

BLI MED PÅ BESØK TIL DE UNDERJORDISKE - SE VIDEO:

Landets fremste forskere

Om man er interessert i hagebruk, natur, mat eller landbruk generelt, vil man finne Økoparken interessant. I følge tidligere daglig leder Kristin Sørheim, kan de som kommer på besøk rådføre seg med de 35 forskerne og rådgiverne som jobber på gården. Dette er noen av de fremste fagfolkene i landet innen økologisk landbruk, som kan fortelle om livet i jorda, dyrevelferd, klimagassutslipp og hagebruk.

Økoparken står også bak prosjektet skolehagen. En unik undervisningsarena som gir barn og elever innsikt og kunnskap om naturen, om å respektere alt levende og om økologiske sammenhenger.

Kanin Tingvoll Økopark Nordmøre Nordvest
Et besøk i Tingvoll Økopark er perfekt for som vil lære mer om dyr og dyreliv. (Foto: Jens Holsbøvåg-Lyngstad)
(Artikkelen fortsetter under)

Opplev mer

Se flere

Yrende dyreliv og egen klatrepark

Under oppholdet på gården har man også mulighet til å hilse på de sjarmerende og søte dyrene på gården. Her finnes det både både kaniner, griser, geiter, høner, haner, sauer og kyr. Kristin forteller at disse dyrene kan både barn og voksne gå inn til og kose med. Det er også mulig å bli med på eggplukking og fôring av grisene. Er man av den aktive typen, kan man også klatre i klatreparken eller ri på hest etter avtale. I Økoparken finnes det også en egen økokafé hvor man kan nyte en matbit.

Aktiviteter Tingvoll Økopark Gutt Nordmøre Nordvest
I Økoparken kan man ta en reise jordtunnelen for å lære om insekter og hvilken oppgaver de har. (Foto: Jens Holsbøvåg-Lyngstad)

Reisa i jorda

Det er også laget et eget prosjekt kalt «Reisa i jorda». Sørheim forteller at man går gjennom en labyrint med start i toppen av et epletre, så skal man bevege seg nedover i jorda. Deretter får man se hva som finnes av små og større kryp. Man finner blant annet meitemark, som gjør jorda fruktbar, det er biller, andre kryp og forskjellige bakterier. På veien gjennom «Reisa i jorda» får man se en kortfilm om hvordan insekter og andre kryp lever. Når man kommer ut fra labyrinten kan man plukke urter i Stjernehagen eller sette seg ned på gressplenen og nyte omgivelsene.

Jord Tingvoll Økopark Nordmøre Nordvest
Interessant: På gården får man muligheten til å lære om jord og livet under bakken. (Foto: Jens Holsbøvåg-Lyngstad)

Alt er økologisk

Kaféen som tidligere var møkkakjelleren på gården, er i dag blitt til økokafé. Her kan du slappe av med god økologisk kaffe eller saft. Parken har også en egen økobutikk hvor du kan handle nyttige og gode økologiske produkter. - Et besøk til Tingvoll Økopark er perfekt for deg som vil lære mer om en bærekraftig måte å leve på, eller bli kjent med dyr og planter vi trenger for å overleve, legger hun til.

Mating av dyr Tingvoll Økopark Geit Nordmøre Nordvest
Hver lørdag og søndag hele sommeren går det an å få være med bonden” på jobb en hel dag. (Foto: Jens Holsbøvåg-Lyngstad)

Gårdbruker for en dag

Lurer du på hvordan det er å jobbe på en gård? Hver lørdag og søndag hele sommeren kan man få være med "bonden" på jobb en hel dag (fra 12.00 - 16.00). Da er det på med kjeledress og caps, og ut på jobb! Arbeidsoppgavene varierer fra dag til dag, men du får gi dyrene mat, jobbe på gjordet og stelle i den store kjøkkenhagen. T-skjorte, lunsj og is er også med i prisen.